”Vi kommer att få låga räntor igen”

Marknad PARIS. Räntorna kommer att falla tillbaka igen. De faktorer som gjorde att räntorna var låga kommer återigen att spela en roll om två till tre år. Det spår Olivier Blanchard, tidigare chefekonom på IMF på Amundi World Investment Forum.

”Just nu befinner vi oss i en transition mot högre räntor, men jag tror att vi kommer att återkomma till räntenivån vi låg på före pandemin igen. Inom fem till tio år så kommer förmodligen inflationen och räntorna att falla tillbaka igen och vi kommer att ha låg inflation och låga räntor igen.”

”Jag personligen tror att de faktorer som hjälpte till att sänka inflationen under 35 år fortfarande finns där i bakgrunden och jag tror att vi kommer att återkomma till att ha låga räntor igen. Det är så klart inte säkert att det kommer att bli så men det är min bästa gissning.”

Olivier Blanchard ser dagens inflationsproblem huvudsakligen som ett resultat av överstimulering i USA efter pandemin.

”På grund av en felaktig användning av penningpolitiken i USA är världen nu exponerad för högre inflation och centralbankerna kommer att motverka detta. Det gör det uppenbart att räntorna framöver kommer att bli mycket högre särskilt i USA.”

”Det kommer att förbli så under de kommande två till tre åren. Det är ungefär så lång tid det kommer att ta att få inflationen under kontroll.”

”Inflationen kommer till större delen från högre energipriser. Företagen höjer i sin tur priserna för att kompensera för högre bränslepriser. Om arbetarna sedan är starka nog kommer de att begära högre löner för att kompensera för minskad köpkraft. Sedan säger företagen att de måste höja priserna ännu mer eftersom de höjt lönerna. Om du inte gör någonting åt detta så kommer inflationen att löpa på för evigt.”

Blanchard säger att centralbankerna på några års sikt har full kontroll.

”Centralbankerna skulle kunna låta inflationen löpa eller de kan välja att stoppa inflationen genom att sakta ner ekonomin. Sett över en tioårsperiod så har centralbankerna full kontroll över inflationen genom styrräntan.”

Överhettningen av ekonomin och orsakerna till inflationsproblematiken uppstod i början av förra året.

”Det var framför allt Biden-administrationens stora stimulanser 2021 som skapade överhettning av den amerikanska ekonomin. Att FED inte reagerade då berodde på att de inte förstod hur stora de extra stimulanserna var.”

”Någon gång i mitten av förra året insåg FED att de behövde strama åt. I stället för att strama åt långsamt hade man snabbt kunnat höja räntan till säg 5 procent på en gång. Nu gör man det långsamt för att inte skrämma marknaderna alltför mycket.”

”Jag tror att USA kommer att få det tuffare att få ner inflationen än vad man kommer att ha det i Europa. Europeiska centralbanken kommer också att behöva höja räntorna, men arbetsmarknaden är inte överhettat och lönespiralen har inte tagit fart. Jag förväntar mig att ECB kommer att behöva höja räntorna mindre än FED.”

Blanchard är kritisk till en del av de verktyg som uppfanns i samband med finanskrisen 2008.

”Det vi måste fundera över i framtiden är kvantitativa lättnader. Vi vet fortfarande inte riktigt hur det fungerar. Det är väldigt komplexa instrument och vi introducerade dessa när vi nått en styrränta på 0 procent och behövde hitta metoder att ytterligare öka stimulanserna. Jag skulle för egen del gärna se att man avskaffade den här metoden för gott”, säger  Olivier Blanchard.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -