På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svensk höjning på 75 punkter prisas in

Makroveckan Federal Reserves relativt beska räntebesked fick investerarna att trycka på säljknappen och junibörsen har därmed utvecklats synnerligen svagt. I veckan väntar bland annat viktiga konjunktursignaler och räntebesked från Norges bank.

Det tog visserligen lite tid men när marknaden väl hade fått fundera lite över den amerikanska centralbankens räntebesked så skakade det till rejält på de finansiella marknaderna. Börser världen över rasade och räntorna steg. Den amerikanska tioårsräntan var tidvis uppe runt 3,5 procent men har sedan dess sjunkit tillbaka något men skadan var redan skedd. Den svenska börsen backade med 6,3 procent, S&P500 med 5,8 procent och Stoxx600 med 4,6 procent.

om vi inte får se en ordentlig uppryckning under den närmaste tiden så lär även juni blir en mycket dyster börsmånad. Hittills i juni är den svenska börsen ner med lite drygt 10 procent.

räntesidan är det annars mest dramatik. För förutom den amerikanska ränteuppgången har de svenska räntorna också stigit mycket kraftigt. Den svenska tvåårsräntan är nu uppe på 1,83 procent, efter att ha stigit med nära 0,50 procentenheter under veckan som gick. Ett skäl är att man på marknaden nu börjar prisa in en räntehöjning med 75 punkter vid nästa veckas räntebesked från Riksbanken och en styrränta på 1,75 procent i slutet av detta år.

En Riksbank som för övrigt får en ny chef den 1 januari 2023. Det blir finansinspektionens Erik Thedéen som tar över posten efter Ingves sjutton år vid makten. Eftersom Thedéen varit ganska tuff mot bland annat hushållens skuldsättning under sin tid på finansinspektionen vill många nu placera in honom som en hök i direktionen. Det återstår att se hur han kommer att agera. Om valet av Thedéen är väl vår initiala reaktion att det är lite av en Ingves 2.0 som tar över rodret. Därmed tryggt och säkert men inte särskilt spännande.

När det gäller centralbanker så är veckans huvudnummer, i alla fall ur ett svenskt perspektiv, den norska centralbankens räntebesked på torsdag. Norges bank väntas höja räntan med 0,25 procentenheter men risken för en större räntehöjning än så tycker vi är relativt hög. Eller i alla fall att banken lägger fram en tuffare räntebana än vid förra mötet.

På det internationella planet är torsdagens strida ström av preliminära inköpschefsindex för juni huvudnumret, under en ganska tunn makrovecka. Företagssektorn har hittills hållit emot bra även om trenden är svagt nedåtriktad. Bättre siffror än väntat kan lyfta finanshumöret medan svaga siffror kan leda till en ny våg av försäljningar.

I övrigt följer vi vad som händer i brittisk ekonom som vi tycker ligger lite före i den makroekonomiska skeendena. Även Bank of England höjde för övrigt räntan i förra veckan. Något som tenderade att drunkna i den finansiella turbulensen.

För svenskt vidkommande har vi att se fram mot en ny konjunkturprognos från Konjunkturinstitutet, nya siffror över prisutvecklingen på bostäder och färska arbetslöshetssiffror.

Förhoppningen är också att en relativt nyhetstunn makrovecka ska skänka lite lugn till finansmarknaden innan det är dags för ta itu med midsommarfirandet.

Måndag

Tunt på makrofronten och den amerikanska börsen stängd. Ger förhoppningsvis en lugn start på veckan och lite tid för eftertanke efter förra veckans skräckfärd.

Tisdag

Konjunkturinstitutet presenterar färsk prognos som blir mycket intressant läsning. Vi vill förstås veta vad de tror om konjunkturutvecklingen i stort men kanske mer specifikt om vad de tror om inflation, räntor och fastighetsmarknad. Håll också koll på de amerikanska siffrorna över bostadsförsäljningen. Om de visar fortsatta tecken på att vika ner lär det bidra till ökad oro över hushållens motståndskraft och därmed konjunkturutvecklingen.

Onsdag

Svenska bostadspriser från Valueguard och det skulle inte förvåna om den här statistiken, som också tar hänsyn till utformningen, visar på sjunkande priser. Inflationen i Storbritannien väntas ta ett nytt skutt uppåt och närma sig 10 procent och troligen får vi se sjunkande bostadspriser som en reaktion på detta. Fed-chefen Jerome Powell håller sin halvårsvisa redogörelse inför senaten.

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för juni rullar ut på bred front. Mindre nedgångar väntas på de flesta håll men hittills har företagssektorn hållit emot relativt väl. Negativa överraskningar skulle sannolikt minska riskviljan ytterligare. Norges bank lämnar räntebesked och väntas höja räntan med 0,25 procentenheter. Hur Norges bank väljer att göra kan ha vissa implikationer på Riksbankens beslut i nästa vecka.

Fredag

Svenskar och finnar firar midsommar och börserna håller stängt. Annars intressanta brittiska detaljhandelssiffror eftersom britterna går lite före i ledet just nu vad gäller hushållshumör och konjunktur. Förhoppningsvis har försäljningen av nya hem i USA stabiliserats efter det branta fallet i april.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -