På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stämningsindikator ger köpsignal

Marknadskommentar Rekordlåg sentimentnotering borgar för börsuppgång enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Securities. Deras sentimentindikator Bofa Bull & Bear indikator har sjunkit till en rekordlåg nivå som historiskt varit en bra köpsignal.

Bofa Bull & Bear indikator är en framåtblickande sentimentindikator. Den sammanväger data från fler underliggande komponenter. Den omfattar hur hedgefonder är positionerade, tekniska faktorer på kreditmarknaden, kapitalflöden på aktie- och obligationsmarknaden, omfattningen på aktiemarknaden och positioner och kassastorlek hos fondförvaltare.

Marknaden anses vara väl negativ under nivå 2, men det anses som en köpsignal. Nivåer över 8 indikerar en marknad som är euforisk och är samtidigt en säljsignal för aktiemarknaden.

Den senaste veckan sjönk indikatorn från 0,2 till 0,0, vilket är så lågt den kan sjunka. Men det är inte första gången Bofa Bull & Bear indikatorn sjunkit till 0,0

Aktiemarknaden har vid flera tidiga bottennoteringar haft en stark utveckling de kommande tre månaderna. Senaste noll noteringen var i slutet på mars 2020 i samband med den stora coronoron. Värt att notera är att indikatorn fungerade mindre bra vid finanskrisen 2008 och eurokrisen 2011 samt 2002. Då kom signalerna för tidigt och det tog extra några månader före aktiemarknaden bottnade ut.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -