Efter Fed: Riskaptiten lyfter inte

Makrokommentar Den amerikanska centralbanken höjer räntan och flaggar för rejäla räntehöjningar innan årets slut. Inflationsbekämpningen är i tydligt fokus men kan bli svår att få till utan hjälp av externa faktorer och en rejäl dämpning av konjunkturen.

Den amerikanska centralbanken bekräftade i stort sett förväntningarna på marknaden i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Räntan höjdes med 0,75 procentenheter. Den största räntehöjning, i samband med ett penningpolitiskt möte, sedan 1994.

Federal Reserve höll också dörren öppen för räntehöjningar i samma härad under kommande möten och ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) spår en styrränta på 3,4 procent redan i slutet av detta år. Det skulle i så fall betyda en styrränta över den så kallade ”neutrala nivån”, som enligt FOMC-ledamöterna ligger någonstans i spannet 2 - 3 procent. Efter onsdagens höjning ligger den amerikanska styrräntan i spannet 1,50 till 1,75 procent.

Räntehöjningarna fortsätter under 2023 och väntas nå lite knappt 4 procent innan det kan bli dags att börja sänka räntan igen, enligt prognoserna. Men som Fed-chefen Jerome Powell sa i samband med sin presskonferens så är bedömningar av hur läget i ekonomin ser ut på längre sikt ett år i stort sett omöjliga att göra.

Federal Reserve kommer också att börja sälja av innehav i sin obligationsportfölj med start i juni. De första tre månaderna sker nedtrappningen med 45 miljarder per månad men den takten är tänkt att stiga till 95 miljarder per månad efter det.

FOMC-ledamöterna skruvar dessutom ner förväntningarna på tillväxten och räknar med en tillväxt på 1,7 procent både i år och nästa år. Det är en ordentlig nedjustering från de 2,8 respektive 2,2 procent som man räknade med i mars. Däremot skruvas inflationsprognoser upp och för i år räknar man nu med en inflation (PCE-deflatorn) på 5,2 procent. Sedan ska inflationen successivt börja sjunka med en inflation på 2,6 procent 2023 och 2,2 procent 2024.  Arbetslösheten väntas endast stiga måttligt och landa på 4,1 procent 2024. I dagsläget ligger arbetslösheten på 3,6 procent.

sammantaget är det en närmast perfekt mjuklandning av ekonomin som Federal Reserve räknar (läs hoppas) med att kunna åstadkomma.  Huruvida de lyckas återstår förstås att se.

Det stora hotet, enligt Powell, är att inflationen fortsätter att ligga kvar på de höga nivåer på runt 8 procent som den ligger på idag. Det skulle i så fall tvinga Federal Reserve att gå fram med ännu tuffare åtgärder än vad som just nu ligger i korten. Så för finansmarknadens del kommer de kommande månadernas inflationsutfall att vara centrala för den fortsatt utvecklingen. Fortsätter den amerikanska inflationen att överraska på uppsidan lär vi få se fortsatt stor turbulens på både aktie- och räntemarknad.

Det är dessutom svårt att se hur Federal Reserve ska få till en snabb inflationsnedgång utan hjälp av externa faktorer som exempelvis lägre råvarupriser (främst olja och gas) och minskad komponentbrist och leveransknutar som löses upp. Något som Powell också erkänner i samband med onsdagens presskonferens. Om så inte sker kan Federal Reserve tvingas strama åt amerikansk ekonomi ytterligare och i värsta fall åstadkomma en mindre recession. Ett scenario som allt fler utomstående bedömare räknar med är i högsta grad sannolikt. Flera pekar på det faktum att det redan finns tecken på minskad konsumtion och en betydligt svalare bostadsmarknad.

Så det är en svår balansgång som Federal Reserve har att gå under slutet av det här året. Inflationsbekämpningen är i Fed:s fokus och enligt Powell finns inflationsriskerna främst på uppsidan. Så ännu tuffare åtstramningar kan bli aktuella om vi inte får se en inflationsnedgång redan i närtid.

Att marknaden trots allt väljer att reagera positivt på centralbankens tämligen tuffa penningpolitiska besked, med starkare börs och något lägre marknadsräntor, får väl främst ses som en effekt av att man nu har bättre koll på Federal Reserves räntehöjarplaner och att det inte redan nu kom ännu beskare besked från banken.

Att det här skulle innebära ett mer generellt, och långvarigt, lyft av riskaptiten har i alla fall vi på Placera svårt att tro. Allt beror förstås på inkommande data där inflationen är huvudnumret men där både konjunktursignaler och utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden kommer att spela en stor roll. Drömscenariot är sjunkande inflation, fortsatt hyggliga konjunkturindikatorer och en svalare arbetsmarknad. En inte så lätt kalkyl att få ihop givet utgångsläget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -