Börsveckan: Vad stort sker, det sker tyst

Aktiekrönika Förra veckan skrev jag om bolag som lätt blir överskattade och därmed också övervärderade. Denna vecka tänker jag på motsatsen – börsens tråkmånsar som ändå slår förväntningarna.

Det påstås att självaste Albert Einstein kallat ränta-på-ränta effekten för universums starkaste kraft. Sant eller ej må vara osagt, men det ligger onekligen någonting i påståendet att ränta, eller tiden, är en oerhört stark drivkraft. I Bibeln står att läsa ”saliga äro de saktmodiga, ty de skola besitta jorden”. Det är lätt att fnissa åt, i dessa tider när vi hyllar handlingskraft och viljan att ta för sig. För ett antal år sedan gjorde till exempel The Economist en parafras på uttrycket och skrev att ”the meek shall inherit the earth, but not the profits”. Men långsiktighet fungerar.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 23 den 7 juni

Läs mer om Börsveckan.

Fanns det något sätt att se realiserad avkastning mellan investerare och spekulanter tror jag att de förra skulle ta hem förstaplatsen alla veckans dagar. Men de flesta av oss, inklusive jag själv, är ofta alldeles för upptagna av nuet för att verkligen förstå kraften i långsiktighet. Därför tänkte jag denna vecka ägna lite extra kraft åt detta fenomen. 

Av naturliga skäl är ett bolag som år efter år gör samma sak inte så spännande, och det är lätt att tappa såväl tålamod som intresse. Se bara till Industrivärden och Lundbergföretagen. Det händer nästan ingenting och efter en tid är det lätt att tro att gräset är grönare på andra sidan. Men över tid handlar det om bolag som gett bra avkastning till låg risk. 

Ett par framgångsrika exempel på ”tråkiga” bolag som utvecklats väldigt väl är Holmen (som vi skrev om förra veckan) och Handelsbanken. Med samma retorik som förra veckan kan jag göra en punktlista över allt som bolaget gjort rätt. Undvik dramatiska strategier, dvs. inga jättestora förvärv eller alexanderhugg. Mer av ett dagligt gnetande och små steg åt rätt håll, fokusera på kärnverksamheten med mera.

Bolagen har hållit kursen över lång tid med tydliga positioner på respektive marknad. Överlag så har Holmen såväl som SHB undvikit stora kursförändringar. Ett bra exempel är SHB:s beslut att inte gå in i Baltikum. Banken fick under flera år mycket kritik för att det missade tillväxtpotential men efter finanskrisen så visade det sig vara ett klokt beslut. Även därefter då SHB inte dragits in i diverse penningtvättshärvor. Varken Holmen eller SHB har haft någon insmickrande strategi mot oss i finansmedia eller mot finansbranschen med kreativa finansieringslösningar eller annat hokus-pokus. Tvärtom så har bolagen under haft en tydlig linje genom alla år och med fokus på bollen. 

Idag, 2022, så är det nog ingen som underskattar vare sig Holmen eller SHB, tvärtom är de båda ansedda bolag där i Holmens fall reala tillgångar hyllas i dessa tider av stigande inflation och i SHB:s fall en försiktig kreditstrategi. Under de senaste fem åren har Holmen gett en totalavkastning på 190 procent mot börsens breda index (ink utdelningar) på 60 procent. Handelsbanken och hela banksektorn har haft det desto motigare rent kursmässigt, men Fredrik Lundberg lär ändå kunna summera SHB till en bra aktie över tid givet långsiktigheten han besitter.  

Att hitta ”oslipade diamanter” måste ju nästan definitionsmässigt vara att hitta bolag som inte skiner här och nu, och i stället se potentialen framgent. Och som i Industrivärdens fall också vara med att slipa fram kvaliteterna. Men tiotusenkronorsfrågan som vi alla ställer oss är ju då hur man hittar dessa tråkiga, dammiga diamanter. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 23 den 7 juni

Läs mer om Börsveckan.

För det första handlar det om långsiktighet, så bliv vid din läst när du väl valt dina aktier. Och för det andra, där vill jag återknyta till förra veckans krönika en smula. För det handlar om fundamentala faktorer. Är det en sund affärsidé, har produkterna verkshöjd, finns det finansiell uthållighet, finns det uthållighet i ledningen att inte frestas till genvägar, bygger kalkylen på sunt förnuft eller förhoppningar? 

Kan man svara ja på ovanstående frågor tror jag att man har kommit en bra bit på vägen mot en bra investering. 

PS. Nästa vecka tar vi en titt på Investmentbolagen i Sverige, ett stycke bolag som arbetar just långsiktigt och oftast i det tysta och som historiskt givit en god avkastning över tid. Håll till godo!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -