På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ETF för europeiska hälsovårdsbolag

Fondkommentar Hälsovårdssektorn har utklassat brett europeiskt aktieindex de senaste tio åren. Det är en innovativ sektor där bolagen har en historik av förnyelse. Placera har hittat en börshandlad fond som ger en exponering mot de ledande bolagen i Europa.

Den europeiska hälsovårdssektorn är den näst största sektorn i det breda Stoxx Europe 600 index, vilket omfattar Europas 600 största och mest likvid aktier. Hälsovårdsbolagen i underindexet Stoxx Europe 600 Health Care index väger drygt 15 procent i det breda indexet, marginellt mindre än finanssektorn.

Den europeiska hälsovårdssektorn domineras av schweiziska bolag med drygt 35 procent. Näst störst är Storbritannien på närmare 21 procent. Danska bolag väger också tungt och summeras till närmare 16 procent.

Värt att notera är att svenska hälsovårdssektorn bara väger drygt 1,2 procent av indexet. Det beror till stor del på att svensk-brittiska läkemedelsjätten AstraZeneca som bildades 1999, är registrerat som ett brittiskt bolag med huvudkontor i den brittiska universitetsstaden Cambridge.

Det ingår hälsovårdsbolag från 12 europeiska länder, totalt 58 bolag. Det ger en bra exponering mot en bred flora av hälsovårdssektorn och dess undersektorer.

Indexet spänner från Roche, grundat redan 1896 i Basel och nu med ett börsvärde på 265 miljarder euro, till det lilla franska vård- och omsorgsbolaget Orpea med ett börsvärde på 1,6 miljarder euro.

Stoxx Europe 600 Healthcare index (SXDP) vs Stoxx Europe 600 (SXXP) 

I år har den defensiva hälsovårdssektorn i Europa inte helt överraskande klått breda Europaindex. Stoxx Europe 600 Health Care index har backat med 6 procent jämfört med nästan det dubbla för breda Stoxx Europe 600 index.

Ser vi på avkastningen för de senaste tio åren har den innovativa hälsovårdssektorn levererat 2 procentenheter högre genomsnittlig årsavkastning jämfört med Stoxx Europe 600 index. Den högre avkastningen har levererats till en risk marginellt lägre än marknaden.

Den europeiska hälsovårdssektorn erbjuder en högre vinsttillväxt och en direktavkastning som nästan är i nivå med breda Stoxx Europe 600 index.  

Vinsttillväxten har defensiva egenskaper, vilket kan komma tillpass i en miljö med lägre global tillväxt och högre inflation. Skuldsättningen inom hälsovårdssektorn är lägre än på länge och lönsamheten betydligt högre än det breda Stoxx Europe 600 index.

Vill du inte leta hälsovårdsbolag på de europeiska börserna själv så finns det några börshandlade fonder med exponering mot underliggande index.

Jag har valt den börshandlade fonden Lyxor STOXX Europe 600 Healthcare UCITS ETF - Acc med börskoden HLTP och ISIN kod: LU1834986900. Det är en passiv fond som investerar efter Stoxx Europe 600 Health Care index.

Indexet innehåller alltså 58 bolag som är klassificerade som hälsovårdsbolag enligt det globala GICS-systemet för sektorindelning av börsnoterade bolag. Sektorindexet följer huvudindexets principer för ombalansering som sker kvartalsvis och är börsvärdesviktat.

Hälsovårdssektorn i Europa innehåller totalt 11 undersektorer, vilket ger en bred exponering mot olika typer av hälsovårdsbolag. Sektorn innehåller stora ledande läkemedelsbolag som Roche och Novo Nordisk liksom medicinteknikbolag och inte minst mer riskfyllda bioteknikbolag.

De tio största innehaven i Lyxor STOXX Europe 600 Healthcare UCITS ETF - Acc utgör precis som det underliggande indexet 78 procent av fondens värde. Största bolag är Roche på drygt 14 procent, följt av Novartis.

Tio största innehaven   
Bolag vikt %  
Roche 14,3 Schweiz
Novartis 13,3 Schweiz
AstraZeneca 12,0 UK/Sverige
Novo Nordisk 11,5 Danmark
Sanofi 7,6 Frankrike
GlaxoSmithkline 6,7 UK
Bayer 4,3 Tyskland
EssilorLuxottica 3,0 Frankrike
Lonza Group 2,7 Schweiz
Alcon 2,3 Schweiz
Källa: Morningstar 77,6  

 

Bland fondens bästa bidragsgivare det senaste året finns den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk med en kursuppgång på närmare 54 procent. Asta Zeneca och brittiska Glaxo Smith Kline med en kursuppgång på 30 procent är två andra betydande bidragsgivare det senaste året.

Lyxor STOXX Europe 600 Healthcare UCITS ETF - Acc ger en bred exponering mot Europas största hälsovårdsbolag och har varit en vinnarsektor de senaste tio åren.

Lyxor STOXX Europe 600 Healthcare UCITS ETF - Acc
Avkastning % 3 år 11,9
Avkastning % i år -3,8
Risk % 3 år 13,6
Valuta EUR
Index STOXX 600 Healthcare Index
Handelskod: HLTP
ISIN: LU1834986900
Avgift%/år 0,3
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: Lyxor
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar 25/4 -22  
   

Förvaltningsavgiften för Lyxor STOXX Europ 600 Healthcare UCITS ETF - Acc är låga 0,3 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Lyxor Asset Management som är en del av den fransk kapitalförvaltare Amundi.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -