E-handlarna djupt inne i frysboxen

Börs Torsdagens vinstvarning från Boozt blev en ny snyting både för bolaget och branschkollegorna på börsen. En genomgång visar att de svenska näthandlarna har tappat mer än två tredjedelar av sitt värde det senaste året.

E-handlaren Boozts kursgraf var ingen vacker syn tidigare och den blev ännu dystrare efter att bolaget vinstvarnat på torsdagsmorgonen. En nedgång på 17 procent vid lunchtid innebär att kursen nu har tappat omkring 60 procent bara i år och lite mer än så om man blickar ett år tillbaka.

Bakgrunden till varningen från Boozt, som är specialiserad på mode på nätet, är att bolaget ser en avmattande konsumtion driven av ”försämrad köpkraft, fortsatta störningar i leveranskedjan och stigande inflation”. Något som vd Hermann Haraldsson räknar med kommer att fortsätta dämpa sällanköpshandeln under resterande delen av året.

Boozt räknar med att nå en tillväxt för helåret 2022 i intervallet 10-15 procent, mot tidigare prognos på 20-25 procent. Det justerade EBIT-resultatet spås hamna mellan 235-285 miljoner kronor och här låg guidningen tidigare på 365-420 miljoner.

Boozt påpekar också att marknaden har varit betydligt mer volatil under det innevarande kvartalet med hårdare konkurrens och marknadsaktivitet än vanligt, vilket även påverkar den för branschen viktiga kundanskaffningskostnaden.

Att e-handlarna har haft det tufft i år är ingen nyhet, det har synts i många av kvartalsrapporterna för första kvartalet redan. Men slutsatsen som aktiemarknaden drar efter Boozts besed idag är att många fler kommer att behöva visa svaga Q2-rapporter och varna för ett osäkert andra halvår.

Andra utpräglade e-handlare på börsen som BHG Group, RVRC, Rugvista och Desenio tog omedelbart stryk och la sten på börda för aktieägare som redan haft ett jobbigt år.

I tabellen nedan har vi sammanställt hur kursutvecklingen sett ut i år och ett år tillbaka för de mest utpräglade e-handlarna på svenska börsen. Som synes är det idel stora nedgångar och i genomsnitt handlar det om närmare 60 procent i år och mer än två tredjedelar som försvunnit under det senaste året.

  Kursutv 2022 Kursutv 1 år
BHG Group -58,7% -76,1%
Boozt -60,0% -62,5%
Desenio Group -86,0% -96,3%
Dustin Group -36,2% -33,2%
Footway Group B -71,2% -80,2%
LMK Group -57,1% -78,1%
Nelly Group -39,5% -45,1%
Pierce Group* -75,0% -80,2%
RugVista Group -51,7% -65,3%
RVRC Holding -42,4% -
Genomsnitt -57,8% -68,6%
Median -57,9% -76,1%
Källa: Infront, kurser avlästa kl 11 den 9 juni

 

Visserligen är det tuffa jämförelsesiffror som många av bolagen möter nu efter två års pandemi som har gynnat e-handeln och skapat en konstgjort hög efterfrågan. Men kursrasen är också en nyttig påminnelse om vad som händer med en aktie när investerarna förpassar en sektor till frysboxen och drar ned värderingsmultiplarna samtidigt som den underliggande utvecklingen, framför allt tillväxttakten i det här fallet, försämras.

Det blir dubbelfel och när det händer brukar det kunna ta tid innan investerarna har slickat såren och vågar sätta höga multiplar på framtida tillväxt eller vinster igen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -