På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Det blev en svag nedgång för Stockholmsbörsen (OMXSPI) under fredagen, en nedgång på 0.52 procent och indexet stängde på 835 punkter. För veckan som helhet visade index bara en svag ändring på -0.18 procent. Kursen har brutit upp genom motståndet runt 807 punkter och taket i den fallande trendkanal Investtechs algoritmer identifierat på medellång sikt, vilket i första skedet indikerar en svagare nedgångstakt. På uppsidan har vi motstånd närmast vid 870 punkter i den korta grafen.

Investtechs korta Hausseindex har klättrat ordentligt senaste tiden och står idag på 45 punkter. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 26. I dagsläget är det därmed fortsatt en viss övervikt av pessimister i marknaden.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats hela 831 köp och 139 sälj, vilket motsvarar en köpandel på 86 procent. Detta visar att börsens insynspersoner har handlat i anslutning till senaste tidens nedgång. Köpandelen på årsbasis är 81 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är tekniskt svagt negativ på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till motstånd gör att rekommendationen snabbt kan komma ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Detaljhandelsbolaget New Wave ser tekniskt positiv ut. På kursdiagrammet för medellång sikt utvecklas aktiekursen i en bred stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat. Stigande trender är ett resultat av att investerare valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget och det ger goda statistiska utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Kursen närmar sig stödet vid cirka 150 kronor, något som kan ge en reaktion upp. Ett brott ned genom 150 kronor kommer emellertid vara en säljsignal. Volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen. En positiv volymbalans bekräftar den positiva trendbilden.

New Wave B är även svagt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till tillverkningsbolag Nilörngruppen B återfinns i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Investerare har över en längre tid betalt allt högre priser för att köpa in sig i bolaget.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras. Vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid cirka 82.00 kronor. Volymen har tidigare varit hög runt kurstoppar och låg runt kursbottnar. Det stärker den positiva trendbilden.

Nilörngruppen B är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till vårdbolaget Attendo visar fallande trendkanaler på kursdiagrammen för kort- medellång (som visat här intill) och lång sikt. På medellång sikt har kursen brutit ned genom golvet i den negativa trenden. Det signalerar en starkare nedgångstakt och är ett resultat av att investerare valt att sälja sig ur aktien till lägre kurser. Statistiskt har aktier som brutit ned genom golvet i fallande trender underpresterat enligt Investtechs forskningsresultat.

Det saknas stöd i kursdiagrammet och ytterligare nedgång indikeras. Vid reaktioner upp har aktien motstånd vid cirka 32.80 kronor och kursen befinner sig därmed en bra bit under närmaste motståndsnivå.

Attendo är svagt negativ på Investtechs insideranalys och är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -