Femton köpvärda aktier i juni

Köpvärda aktier Berg- och dalbaneutvecklingen på börsen fortsätter och på Placeras lista över intressanta aktier sker nu flera byten inför sommaren. Bland annat välkomnar vi en finsk lågprisaktör och en bjässe inom industrigas.

Det är sällan lugnt och tråkigt på börsen och den gångna månaden blev ännu ett exempel på det. Sett över hela maj föll Stockholmsbörsen med 1,5 procent men bakom denna måttliga förändring gömde sig kraftiga rörelser.

En dryg vecka in på månaden hade OMXSPI tappat hela 9 procent men därefter har börsen sågat sig uppåt för att avsluta maj i lite mer positiv ton.

Även i USA har studsen varit kraftig. Efter sju veckor på raken med fallande kurser för det breda indexet S&P500 steg börsen rejält förra veckan och maj slutade oförändrat.

Nyckelfrågan är om det vi ser nu är en återhämtning inom ramen för den nedåtgående trenden sedan årsskiftet, eller om vi närmar oss en botten på börsnedgången. De stora dagliga rörelserna indikerar att osäkerheten är genuin bland investerarna och man gör bäst i att förbereda sig på fortsatt turbulens.

Ett skäl att inte blåsa faran över är att vi ännu inte har sett hela magnituden av att konsumenterna måste tugga i sig högre bränsle- och elpriser, lägre reallöner, högre boräntor och allt dyrare livsmedelsnotor. Den starka arbetsmarknaden är en motvikt men har visat vissa tecken på sprickor då en del tidigare tillväxtfantomer i tekniksektorn har börjat dra ned på sin bemanning.

Sammantaget har detta tryckt ned humöret bland konsumenterna och i Sverige är hushållens konfidensindikator nu på den lägsta nivån sedan finanskrisen, enligt Konjunkturinstitutet. Skulle deppiga konsumenter i Sverige och omvärlden hålla hårt i plånboken under resterande delen av året så kommer det tids nog att synas i många bolagsrapporter också.

 

Att p/e-talen på börsen har krupit nedåt och nu ligger mer i linje med historiska snittnivåer, efter en period med uppskruvade nivåer, antyder visserligen att aktiemarknaden redan har tagit höjd för ett högre ränteläge och en lägre riskaptit.

Risken kvarstår dock för att vi ska ta oss ned en bit under värderingssnittet innan det vänder och risken finns också att vinstprognoserna, e:et i p/e-talet, behöver justeras ned under året.

När himlen är full av mörka moln är det lätt att bli uppgiven men den uthållige kommer förr eller senare att bli belönad och få vara med om ett nytt skifte från björn- till tjurmarknad. Att utgå från att vändningen redan är här är däremot lite optimistiskt i våra ögon.

Innan räntehöjningscykeln har kommit längre och innan det står klart hur hårt konsumenterna bromsar tror vi att det är säkrast att betrakta starka börsdagar som återhämtningar snarare än som bevis på att börstrenden har vänt på allvar.

Den starka spurten de senaste dagarna syns även i utvecklingen för flera av aktierna som vi tyckte var mest intressanta inför maj. Industribolag som Electrolux och Sandvik har piggnat till exempelvis, likaså halvledarbolaget ASML och finansbolaget Blackrock.  

Däremot har godistillverkaren Cloetta åkt på en snyting efter att bolaget aviserat en massiv fabriksinvestering som tog aktieägarna på sängen. De amerikanska teknikinslagen på listan har också gått småtrögt, liksom diabetesjätten Novo Nordisk.

Så gick det för aktierna på maj-listan     

När vi går in i juni och sommarmånaderna blir det flera byten på listan.

Cloetta får lämna då vi delar aktiemarknadens besvikelse och förvåning kring storleken på den holländska investeringen, där återbetalningstiden är både lång och osäker.

Även Electrolux väljer vi att ta förväl av trots en låg värdering. Aktien har vänt upp efter en mörk start på året och har nu två positiva månader i bagaget. Samtidigt ser vi pressade konsumenter och en vikande husmarknad vilket gör att vi kortsiktigt befarar en period med trist efterfrågeutveckling ovanpå de befintliga råmaterialutmaningarna.

Även trygga Telia får lämna.

Nya på listan är två nordiska industriaktier med miljöförbättrande inslag i form av Munters och Tomra. Miljöaspekten är även högst närvarande i franska Air Liquide som gör entré.

Tyska Carl Zeiss är en annan nykomling på listan liksom finska lågprisbolaget Tokmanni och Byggmax.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

 

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i juni

Garo

Gnosjöbolagets elbilsladdare rider på en megatrend när omställningen från fossila till eldrivna bilar går i en rasande takt. Parallellt får andra delar av produktportföljen draghjälp när kunderna behöver uppgradera sin elinfrastruktur. Inte billig, men aktien är det säkraste kortet i sektorn var vår slutsats när vi gick igenom sektorn nyligen.

Läs Placeras sektoranalys här.

Munters

Fukt- och kylbolaget Munters brukar värderas högt men har inte alltid levt upp till förväntningarna på aktiemarknaden. Nu gör bolaget en ny offensiv inom datacenters och den här gången tror vi förutsättningarna är bättre än senast, samtidigt som värderingen inte längre är dyr.

Läs Placeras analys här

Novo Nordisk

Den danska läkemedelsjätten kom med en urstark kvartalsrapport där bolaget höjde sina helårsprognoser. Dominansen inom diabetesläkemedel är attraktiv och intressant i sig och till det kommer potentialen i inbrytningen inom fetmasegmentet.

Sandvik

Konjunkturen och kostnadsinflation ligger verkstadssektorn i fatet på kort sikt men samtidigt växlar Sandvik upp. Bolaget höjde sitt tillväxtmål på en kapitalmarknadsdag nyligen, gruvsegmentet går starkt och i slutet av sommaren knoppas stålverksamheten av. Det bör gynna värderingen

Läs Placeras analys här.

 

Tokmanni

Finsk lågpriskedja som tagit rejält med stryk under inledningen av året. Tror dock att lågpris är attraktivt i dessa tider och med god direktavkastning så hör de till dem man ska ha i portföljen.

Byggmax

Alla ska tydligen ut och flyga utom jag och grannen. Semester hemma är det som gäller även i år, enligt mig. Hoppas att Byggmax-ledningen inte ska klanta bort det och då finns det en potential under sommaren. 

 

Microsoft

Microsofts rapport för det första kvartalet övertygade. Både omsättning och vinst låg något över marknadens förväntningar. Utsikterna framåt ser fortsatt ljusa ut trots den makroekonomiska oron som gjort att aktien kommit ner en bit. Microsoft är fortsatt en given vinnare i digitaliseringen av världen och borde finnas med i varje depå som ett basinnehav.

Palo Alto

Datasäkerhetsbranschen är segmenterad. Palo Alto erbjuder helhetslösningar och spås en mycket fin tillväxt under de kommande åren. 2024 spås omsättningen ha fördubblats jämfört med årsomsättningen 2021. Säkerhetsbranschen har hållit emot starkt i nedgången.

Servicenow

Saas-bolaget Servicenow är leverantör av molnbaserade tjänster för att automatisera företags IT-verksamhet. I förlängningen sänker det driftskostnaderna och ökar effektiviteten. Resultatet för det första kvartalet var mycket starkt med en omsättningsökning på 29 procent. Aktien borde kunna hålla emot i björnmarknaden.

Carl Zeiss Meditec

Carl Zeiss Meditec är världsledande inom medicintekniska hjälpmedel för diagnos och behandling av synfel (oftalmologi) och mikrokirurgi. Bolaget fortsätter att gå starkt och efterfrågan är mycket god i spåren av en åldrande befolkning. Trots bolagets starka rapporter och rekordstora orderbok har aktien nu kommit ner en bra bit. Det tycker vi man ska dra nytta av. Carl Zeiss Meditec är en aktie som passar väl in i en långsiktig portfölj. De långsiktiga trenderna med en allt äldre, sjukare och alltmer välbeställd befolkning kvarstår.

Läs Placeras analys här.

 

Alphabet

Alphabet ett av världens största teknikkonglomerat med en nettokassa på 150 miljarder dollar vilket känns stabilt i oroligare tider. Inträdesbarriärerna på marknaden är höga och bolaget är rimligt värderat efter den senaste nedgången. I mitten av juli kommer det ske en aktiesplit vilket möjliggör för aktien att komma med i Dow Jones Industrial Average index. Detta skulle kunna leda till ett köptryck i aktien.

Läs Placeras analys här.

Tomra

Pantbolaget Tomra har fallit ordentligt under 2022 och värderingen ser därför mer aptitlig ut. Hållbarhetstrenden talar för Tomra och för den som är långsiktig kan det vara läge att ta en position i aktien.

Läs Placeras analys här.

 

ASML

ASML är marknadsledaren inom den globala halvledarindustrin och tillverkar maskiner för tillverkning av halvledare och så kallade integrerade kretsar. ASML dominerar med en teknik som heter EUV-litografi (Extreme ultraviolet lithography), vilket de är ensamma om. EUV-teknologin är i förlängningen avgörande för att minska storleken på kretsarna och därigenom öka prestandan på en mindre yta i allt från datacenter till smarta telefoner. Aktien värderas på en historiskt låg nivå och tillväxten är så pass stark att bolaget flaggat för att de har svårt att möta efterfrågan på kort sikt. Trots det spås tillväxten växa med 20 procent i år.

Blackrock

Världens största kapitalförvaltare Blackrock är klar marknadsledare med en affärsmodell som har tydliga skalfördelar. Ökade förvaltningsvolymer kräver små kostnadsökningar, vilket ger bra förutsättningar för ökad lönsamhet. Blackrocks rörelsemarginal är högre än både Apples och Googles, men värderingen ligger kring ett p/e-tal på 15, vilket är aptitligt för en marknadsledare som växer med attraktiva utsikter.

Läs Placeras analys av aktien här.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Garo Köp 142,10 -
Munters Group Köp 63,75 -
Novo Nordisk B Köp 760,20 -
Sandvik Köp 201,30 -
Tokmanni Group Oyj Köp 12,30 -
Byggmax Group Köp 63,00 -
Microsoft Köp 271,87 -
Palo Alto Networks Köp 502,78 -
ServiceNow Köp 467,53 -
Carl Zeiss Meditec A G Köp 123,16 -
Alphabet Inc Class C Köp 2 280,78 -
Tomra Systems Köp 189,58 -
ASML Holding NV Köp 532,91 -
BlackRock Köp 669,06 -
Air Liquide Köp 162,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -