På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så letar de hållbara energiaktier

Fondkommentar Christian Rom och Stian Melhus Ueland på DNB Fonder berättar för Placera om vilka förnyelsebara energiaktier de tror mest på och varför bolag inom energieffektivisering är en lågt hängande frukt att investera i de kommande åren.

Christian Rom, Stian Melhus Ueland och Laura McTavish förvaltar tillsammans den tematiska fonden DNB Fund Renewable Energy Retail. De letar investeringar inom sol-, vatten-, och vindkraft samt bolag verksamma inom energibesparing och effektivisering av energiproduktion. Förvaltarna har ett globalt investeringsmandat.

Christian Rom och Stian Melhus Ueland

Förnyelsebara energiaktier var väldigt populära att investera i under hösten 2020 och nådde sin topp i januari 2021. Sedan dess har marknaden för förnyelsebara energi gått sidledes och i år har många av aktierna fortsatt backa i takt med den övriga aktiemarknaden.

Hur är intresset för fonden nu när investerarna är mindre riskvilliga?

”Intresset för fonden börjar bli allt större igen. Det största intresset var när fonden stod på topp i början på januari 2021. Då drevs priserna för förnyelsebara energiaktier upp av privatinvesterare. Men vi ser ett klart större intresse från större investerare och institutioner som är långsiktiga och ser den starka underliggande trenden för förnyelsebar energi”, säger Christian Rom.

Nu när förnyelsebara energibolag är billigare än på länge, tycker ni att sektorn är köpvärd nu?

”Värderingen har kommit ner samtidigt som utsikterna ser bättre ut än på länge. Alla bolag inom sektorn steg mycket under 2020 och nu har i princip alla bolag handlats ner samtidigt. Det är hög tillväxt inom området och temat, men du måste hitta bolagen som kan växa och tjäna pengar. Kan du hitta den kombinationen och bolagen som är bättre än sina konkurrenter, skapar det överavkastning på sikt. Vårt jobb är att hitta de bästa bolagen inom förnyelsebar energi”, säger Stian Melhus Ueland.

Vilken delsektor inom förnybar energi kommer växa snabbast på kort sikt?

”I och med kriget i Ukraina har energiomställningen i Europa påskyndats betydligt. Sektorn har nu en stark medvind. Energieffektivisering kommer att växa snabbt, dels genom statsbidrag för investeringar i egen solenergi, dels i andra energieffektiviserade investeringsåtgärder som minskar energibehovet. Fördelen är att det går att genomföra energieffektiviseringar på relativt kort tid. Även sol- och vindenergi har medvind genom att myndigheter i Europa kommer att lätta och korta ner tillståndsprocessen för den här typen av investeringar. Det kommer att bidra med en stark tillväxt särskilt med tanke på de väldigt höga energipriserna i Europa”, säger Christian Rom.

Ser ni några andra investeringstrender som ni tycker är spännande?

”Att fånga in koldioxid, Carbon capture, är jätteintressant. Det passar bra för stora industriområden med stora produktionsanläggningar. Carbon Capture kommer sannolikt att behövas för att världen ska nå sitt utsläppsmål 2050. Det är svårt att veta vilka som blir vinnare här i framtiden, om det är bolag med bara erbjuder en teknologi som exempelvis Aker Carbon Capture eller etablerade företag inom närliggande områden”.

”Vi har investerat i franska industrigasbolaget Air Liquide. Bolaget har en kritisk massa då de redan har infrastruktur med pipelines till de stora industriområdena i Europa. De levererar idag industrigaser till de stora processindustrierna inom kemi och stål. De känner kundernas behov och kan lättare sälja in ytterligare en tjänst och produkt till sina befintliga kunder. För tio år sedan var bolaget inte synonymt med Carbone Capture men bolaget har utvecklats inom området och erbjuder nu hela kedjan med att fånga in koldioxid, transportera bort det och sedan lagring. Det är ett starkt erbjudande”, säger Christian Rom.

Har ni passat på att köpa några nya bolag i årets marknadsnedgång?

”Ett nytt innehav i fonden är amerikanska Darling Ingredients som är verksamt inom livsmedelsbranschen och förnyelsebar energi. Vi ägde tidigare Renewable Energy som var stora inom förnyelsebar diesel, men de blev uppköpta av oljebolaget Chevron. Nu har vi köpt in oss Darling Ingredients som är stora inom bland annat förnyelsebar diesel. Bolaget tillhandahåller utrustning för att fånga upp fetter och oljor från restauranger. Bolaget samlar in restprodukter från restauranger och det återvunna fettet säljs sedan som biobränsle. Det gör att Darling Ingredients sitter på råvarorna för förnyelsebar diesel och ser starkare ut än Renewable Energy. Förutom det utvinner bolaget naturliga ingredienser från ätliga och oätliga bio-näringsmedel”, säger Stian Melhus Ueland.

Vilka är fondens största innehav?.

”Våra största innehav i fonden är IMCD och Sunrun. Bolagen har helt skilda verksamheter, vilket visar bredden inom vårt investeringsunivers. IMCD är en distributör av specialkemikalier som används brett inom allt möjligt som skönhetsvård, livsmedelsindustrin till avancerad materialutveckling. De köper nya bolag som de lätt integrerar och får nya produkter att sälja till befintliga kunder. Bolaget är mycket intressanta inom miljöområdet och produkterna de levererar gör att kunderna sparar på energi och får en effektivare produktion. IMCD är ett energieffektiviseringsbolag”, säger Stian Melhus Ueland

”Amerikanska Sunrun är fondens andra stora innehav. Bolaget är ledande i USA inom solenergilösningar och har idag över en miljon kunder. Sunrun sköter hela kedjan med installation av solceller, batterier för energilagring, de installerar även laddare till elbilen. De tar även hand om underhåll och service. Bolaget tar hela finansieringen på sin balansräkning och har en bra och fungerande affärsmodell.”

”Sunruns installationer av solenergilösningar bidrar också till att maximera elnätet. Installationerna som integreras till befintligt elnät hjälper till att balansera det så det inte blir överbelastat. Det sparar kapital och ökar effektiviteten. På sikt finns det också möjligheter för Sunrun att lägga till nya produkter som energipumpar”, säger Christian Rom.

Vilka svenska innehav har ni i fonden?

”Fonden har tre svenska innehav, Nibe, Addtech och Lagerkrantz. Alla tre är bra positionerade inom sina områden. Nibe har vi köpt in oss i nyligen, nu när aktien kommit ner i pris. Nibe är verksamma inom energieffektivisering och energibesparingen. Att investera i energipumpar ger en stor besparing av energi. Nibe är ett etablerat bolag och har en bra finansiell historik. De växer fortfarande bra på mogna marknader som Sverige, Norge och Storbritannien. Lägger man till nya marknader så har bolagets en intressant potential”, säger Stian Melhus Ueland.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -