Kort björnrally eller en vändning?

makroveckan Efter en lång tids nedgång bjöd förra vecka på lite välkommen börsrespit. Nu är förhoppningen att en vecka fylld med viktiga konjunktur- och inflationssiffror ska lyckas spä på optimismen.

Äntligen kom det lite börslindring och efter en stark avslutning slutade den svenska börsveckan på +2,9 procent. De uppgången står sig dock slätt mot en uppgång på 6,6 procent för S&P500, som även klivit upp på plus för maj månad som helhet. Det lyckas även genomsnittsbörsen i EMU-området med medan den fortfarande fattas några tiondelar för den svenska börsen. Nu är den stora frågan om det rör sig om ett kort ”björnrally” eller om det är den stora vändningen som är här? Klurigt förstås.

En starkt bidragande orsak till börsuppgångarna är att det lugnat ner sig väsentligt på den amerikanska räntemarknaden. Tioårsräntan är nere på 2,74 procent samtidigt som marknaden skruvat ner förväntningarna på kommande räntehöjningar. Baksidan av det myntet är att det samtidigt kan tolkas som att marknaden prisar in att risken för ett kraftigare ekonomiskt bakslag har ökat. Så det pågår lite av en dragkamp mellan börsoptimister och konjunkturpessimister som vi på Placera tolkar det.

En följd är i alla fall att dollarrallyt kommit av sig och en amerikansk dollar kostar nu kring 9,79 kronor.

Brentoljan har däremot fortsatt uppåt och handlas nu till lite knappt 120 dollar per fat.

Den här veckan är fylld med tunga makrodata.

Inköpschefsindexen för maj rullas ut med industriindexen på onsdag och tjänsteindexen på fredag. Trenden nedåt väntas visserligen fortsätta men väntat är att indexen visar på fortsatt tillväxt. De amerikanska indexet viktigast för börshumöret men vi är minst lika nyfikna på var de svenska indexen landar på. Konjunkturbarometern som publicerades i förra veckan visade på hygglig fart i näringslivet men hushållen var extremt pessimistiska.

Vi har också ett flertal riksbankstal att se fram emot eftersom stora delar av riksbanksdirektionen är uppe på estraderna under veckan. Viktigast är nog Stefan Ingves tal på tisdag och Per Janssons tal på torsdag. Det kan bli en del tuffa besked för svenska låntagare.

Tisdagens inflationssiffra från EMU-området lär också bli något för marknaden att bita i. Väntat är en ny inflationsuppgång som sätter ytterligare press på ECB att agera. Dessutom lär rekordhög inflation påverka konjunkturen negativ. I alla fall på lite sikt.

Veckan avslutas med de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för maj. Väntat är en fortsatt sysselsättningsuppgång. Förhoppningen för börsen är dessutom att löneökningar dämpas ytterligare.

Måndag

Svensk BNP väntas ha backat något under första kvartalet. Det sker dock efter en period med överraskande starkt tillväxt så lär inte bidra till någon panik. Värre kan det bli om barometerindikatorn i EMU-området backar väsentligt samtidigt som tysk inflation fortsätter att stiga. Blir intressant att se hur aktiemarknaden i så fall klarar detta.

Tisdag

Inflationen i EMU-området vänta ha fortsatt upp i den preliminära majmätningen. Tufft för ECB att hantera och nya signaler om att det är dags att höja räntan lär stå som spön i backen, även om eventuella räntehöjningar lär ske i försiktiga steg. Riksbankschefen Stefan Ingves håller tal och det lär bli en del kärva besked kring den framtida räntan. Håll också koll på de amerikanska bostadspriserna.

Onsdag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Hyggliga siffror väntas men trenden pekar trots allt ner. Priser och lager i lite extra fokus. Det amerikanska indexet viktigast för marknadshumöret, liksom den Beige book som Federal Reserve släpper under kvällen. Bank of Canada väntas höja sin styrränta med 0,50 procentenheter och sätter lite tonen för övriga centralbanker.

Torsdag

Producentpriserna i EMU-området stiger till ny rekordnivå. Ytterligare något som lär spä på inflationsoron. Vice riksbankschefen Per Jansson håller tal och det lär bli ytterligare signaler kring kommande räntehöjningar även om han hittills varit något av en ”duva” i direktionen.

Fredag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten och precis som i industrin är det amerikanska utfallet viktigast för börshumöret. Men innan dessa siffror publiceras kommer de amerikanska sysselsättningssiffrorna för maj. Fortsatt stark arbetsmarknad sätter ytterligare press på den amerikanska centralbanken men förhoppningsvis kan en dämpad löneökningstakt erbjuda lite börslindring.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -