På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Börs Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) var upp 1 procent under måndagen och stängde på 822 punkter. Indexet testar stödet vid 807-810 punkter. En kurs ovanför dessa nivåer är positivt för den tekniska bilden, medan brott ned ger säljsignal. Stöd närmast härunder vid 730 punkter i grafen på lång sikt. 870 punkter utgör närmaste motstånd.

Investtechs korta Hausseindex står i 26. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 24. I dagsläget är det därmed en övervikt av pessimister i marknaden.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats hela 819 köp och 138 sälj, vilket motsvarar en köpandel på 86 procent. Detta visar att börsens insynspersoner har handlat i anslutning till senaste tidens nedgång. Köpandelen på årsbasis är 81 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är tekniskt svagt negativ på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till motstånd gör att rekommendationen snabbt kan komma ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

G5 Entertainment lade fram resultatrapporten för Q1-22 den 5 maj. Bolagets aktie visar goda tekniska utsikter i kölvattnet av detta offentliggörande. Senaste månaden har aktien avancerat närmare 30 procent. Den positiva korrelationen mellan uppgång i aktiekurs och handelsvolym har renderat i en stark volymbalans. Detta signalerar om gott köptryck i aktien vilket i kombination med övriga signaler öppnar för statistiskt goda möjligheter till god avkastning framöver. Senaste tidens positiva utveckling har gjort att en brant fallande trend brutits. Brott genom motståndet vid 225 kronor i den korta grafen har gett köpsignal. Nästa motstånd finns i den korta grafen vid 296 kronor. 225 kronor är stöd vid reaktion ned. Kortsiktigt stärks aktien av ett positivt momentum.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månaders investeringshorisont).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktien till Hoist Finance som erbjuder kredithanteringstjänster, har brutit upp ur en fallande trend på medellång sikt och fått köpsignal efter brott genom motståndet intill 32 kronor. En positiv volymbalans stärker köpsignalen. Med nästa motstånd vid 36,70 kronor är uppsidan drygt 11 procent från måndagens stängningskurs. Aktien är starkt positiv på insiderhandel efter köp senast i början av maj. Detta indikerar att nedsidan kan anses begränsad. Kombinerat med de tekniska signalerna i aktien gör detta att dagens kurs kan vara en god ingångskurs.

Aktien är tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månaders investeringshorisont).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Sdiptech är en teknikkoncern med inriktning mot infrastruktur inom vatten, transport, luft och energi. Investerare har över tid accepterat ett allt lägre pris för att komma ur bolagets B-aktie, vilket gjort att aktien utvecklas i en utvecklas i en fallande trend på medellång sikt. Det negativa signalvärdet förstärks av en negativ volymbalans, vilket indikerar att säljarna pressar på och vill ur aktien när kursen faller.

Stöd finns vid den lokala botten intill 278 kronor i den korta grafen. Motstånd vid 340-350 kronor. För stärkta tekniska utsikter behöver vi se en etablering ovanför 278 kronor i första hand. Detta i kombination med en positiv volymbalans som vrider till det positiva, kan vara en indikation på att aktien bottnat. Eventuellt brott ned genom 278 kronor ger ny säljsignal.

Aktien är tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månaders investeringshorisont).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

 

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender.

 

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

Lars-Göran Westerberg, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -