ECB-höjningen rycker allt närmare

Makrokommentar De preliminära inköpschefsindexen för maj bjöd på en lite blandad kompott med hyggligt nuläge men också tecken på att diverse krishärdar börja bita. För ECB:s del betyder tisdagen siffror sammantaget att en räntehöjning rycker närmare.

Då har de preliminära inköpschefsindexen för maj börjat rullas ut. På marknaden har det funnits en viss nervositet inför publiceringen. Inte minst fanns det farhågor om att det skulle börja synas en mer dramatisk försämring av efterläget i näringslivet. Det fanns en risk för att stigande insatsvarupriser, leveransproblem och komponentbrist och inte minst den höga generella inflationen skulle dämpa humöret bland företagen ordentligt.  Men riktigt så illa blev det inte även om resultaten kan tolkas på lite olika sätt.

Den positiva tolkningen av tisdagens siffror är att aktiviteten i företagssektorn fortsatt hålls uppe på en relativt hög nivå. I EMU-området sjönk det sammanvägda inköpschefsindexet för industri- respektive tjänstesektor måttligt. Från 55,8 i april till 54,9 i maj. Indexet ligger därmed med bred marginal över det 50-strekcet som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Ekonomin i EMU-området har därmed fortsatt att växa i riktigt hygglig takt så här långt in på året.

Det sammanvägda indexet hålls framför allt uppe även en fortsatt återhämtning i tjänstesektorn där lättade Covid-restriktioner håller uppe aktiviteten. Tjänsteindexet ligger på 56,3 i majmätningen. Visserligen en nedgång från april men ett index på fortsatt hög nivå.

Industriindexet sjönk i sin tur till 54,4.

Till det positiva hör också att arbetsmarknaden är fortsatt stark och att företag inom både industri- och tjänstesektor fortsätter att nyanställa personal.

Den negativa tolkningen är att det finns tecken på att de effekterna från de många oroshärdarna ändå fortsätter att bita. För även om en mindre nedgång i pristrycket noterades i majmätningen så ligger det fortfarande mycket högt. Dessutom syns en nedgång för orderingången till industrin för första gången sedan juni 2020. Däremot fortsätter orderingången till tjänstesektorn att stiga.   

Att orderingången till industrin, framför allt gällande exportorder, börja backa är en tydlig varningssignal om att både företag och hushåll börjar bli lite mer försiktiga och numera mer tydligt känner av de negativa effekterna av stigande priser.

S&P Global, inköpschefsindex    
    Industri    
    maj april mars
Japan   53,2 53,5 54,1
EMU-området 54,4 55,5 56,5
  Tyskland 54,7 54,6 56,9
  Frankrike 54,5 55,7 54,7
Storbritannien 54,6 55,8 55,2
    Tjänster    
    maj april mars
Japan   51,7 50,7 49,4
EMU-området 56,3 57,7 55,6
  Tyskland 56,3 57,6 56,1
  Frankrike 58,4 58,9 57,4
Storbritannien 51,8 58,9 62,6
Källa: Macrobond      

 

De negativa effekterna från hög, generell inflation märks kanske allra tydligast i de brittiska inköpschefsindexen. Här föll industriindexet från 55,8 till 54,6 men det mest oroväckande var att tjänsteindexet backade från 58,9 i april till 51,8 i maj. I Här spökar förstås den höga inflationen, geopolitiska spänningar och Brexit-effekter. Både hushåll och företag tenderar därför att dra lite i nödbromsen och i värsta fall är det här en förvarning om hur det kan se ut i EMU-området om några månader. Inte minst som hushållshumöret i EMU-området redan nu vacklar betänkligt.

Det kan tilläggas att i både EMU-området och Storbritannien dämpas företagens framtidsförväntningar ytterligare i majmätningen.

sammantaget är det mixade signaler kring konjunkturutvecklingen i Europa. Den nuvarande aktivitetsnivån hålls uppe på en riktigt hygglig nivå (den brittiska tjänstesektorn kanske undantagen) men det finns även tydliga tecken på att alla krishärdar börjar bita på humöret i näringslivet. Så recessionsspöket kommer att hänga sig kvar även om maj månads mätningar bjöd på en del positiva överraskningar.

För ECB:s del innebär en fortsatt hög ekonomiska aktivitet, stigande pristryck och stram arbetsmarknad att de räntehöjarplaner som olika företrädare för banken gett uttryck för under den senaste veckan, sannolikt kommer att realiseras. Det lutar, enligt oss på Placera, på en räntehöjning redan i juli.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -