På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Är det läge för tillväxtaktierna?

Marknadskommentar Sedan börstoppen för tillväxtaktier har MSCI ACWI Growth tappat 26 procent i värde. Frågan är om botten närmar sig och det är köpläge för de hårt ansatta globala tillväxtaktierna? Värderingen är attraktiv men det råder fortsatt motvind.

Tillväxtaktier har haft det motigt sedan senhösten i fjol i spåren av allt högre inflationssiffror, stigande marknadsräntor och konjunkturoro. Lägg till kriget i Ukraina så har det varit en i det närmaste perfekt storm för högvärderade tillväxtbolag.

MSCI ACWI Growth Index 

Nedgången för de snabbast växande tillväxtaktierna - oftast inte lönsamma inom teknik och bioteknik - började redan i mitten på februari i fjol, när de första överraskande inflationssiffrorna nådde finansmarknaden. Förklaringen är de stigande räntorna och inflationen som urholkar vinsterna långt fram i tiden.

Under fjolåret lyckades de allra största och mest mogna tillväxtbolagen stiga betydligt i värde vilket gav index en uppgång. Men i år har även motvinden blåst hårt för dem. Det har gjort att MSCI ACWI Growth Index inlett året blytungt. Sedan årsskiftet är nedgången för indexet hela 24 procent, vilket placerar årets avkastning som det sämsta sedan finanskrisen 2008. Då backade MSCI ACWI Growth hela 43 procent.

MSCI ACWI Growth är ett globalt aktieindex som omfattar de 1 400 största och mest likvida tillväxtaktierna på både tillväxtmarknader- och utvecklade börser. Urvalet görs utifrån fem variabler, som omfattar både kort- och långsiktig vinsttillväxt samt försäljningstillväxt och avkastningen på totalt kapital.

Källa: MSCI

Nio av indexet största bolag är från USA. USA-dominansen är extra tydlig då de fem största bolagen är samma som är störst i det kända aktieindexet S&P 500 index. Skillnaden är att de har en högre vikt i MSCI ACWI Growth.

Källa: MSCI

Halva indexet utgörs sektorerna teknik på 36 procent, och sällanköpsvaror med 16 procent. USA bolag väger 60 procent och japanska intar andraplatsen med drygt 5 procent, före kinesiska och schweiziska bolag på drygt 3 procent vardera.

Årets stora nedgång för MSCI ACWI Growth index är dramatisk och det finns flera variabler och omständigheter som kantala för att det kan vara köpläge i globala tillväxtaktier.

Värderingen på MSCI ACWI Growth har kommit ner betydligt till ett p/e-tal på 27 för årets vinster och det sjunker till p/e-tal 22 för nästa års vinster. Ett p/e tal på 22 är historiskt låg och inte minst med tanke på att vinsttillväxten spås stiga med närmare 18 procent.

  MSCI ACWI Growth MSCI ACWI Value
P/E 2022 27,1 13,8
P/E 2023 21,9 12,1
Källa: MSCI    

 

Även årets p/e-tal är betydligt lägre än för sex månader sedan då det var närmare 35. Värderingsskillnaden mellan tillväxt- och värdebolag har krympt i rask tankt under året. Och skillnaden är nu den lägsta på två år.

En annan variabel är att de globala investerarna har den största undervikten i teknik- och tillväxtaktier sedan 2006, enligt Bofa:s senaste investerarenkät. Samtidigt är kassorna är rekordstora, vilket gör att det kan svänga snabbt för aktiepriserna när tillväxtaktierna blir populära igen hos de stora globala aktörerna.

En teknisk aspekt som också är intressant är att MSCI ACWI Growth bara har underpresterat ett kalenderår i taget jämfört med systerindex för värdeaktier, MSCI ACWI Value index, de senaste 14 åren. Och under fjolåret hade MSCI ACWI Value index en högre avkastning på 20 procent.

Årlig avkastning 
  MSCI ACWI Growth MSCI ACWI Value
2022 -24% -7%
2021 17% 20%
2020 34% 0%
2019 33% 22%
2018 -8% -10%
2017 30% 19%
2016 4% 13%
2015 2% -6%
2014 6% 4%
2013 24% 23%
2012 17% 16%
2011 -7% -7%
2010 16% 11%
2009 38% 33%
2008 -43% -41%
Källa: MSCI, avk. i USD  

 

Trots att det finns ett antal faktorer som talar för att  MSCI ACWI Growth index kan vara nära botten, så krävs det sannolikt dämpade inflationssiffror som visar på att inflationstoppen sannolikt är nådd. Det skulle och lugna ner ränteuppgången. För att ytterliggare ta bort osäkerhet behöver aktiemarknaden få signaler om att inbromsningen i den globala världeekonomin inte blir så djup som befarat. Då kommer sannolikt de underviktade globala investerarna tillbaka till tillväxtaktier.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

MSCI ACWI Growth
MSCI ACWI Growth
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -