Länsförsäkringars Visionsfonder är fonder med en stark hållbarhetsprofil.

ANNONS – I våra Visionsfonder har vi särskilda hållbarhetskriterier. Det kan bland annat handla om att en viss andel av fonden måste vara investerad i bolag med högsta hållbarhetsbetyg, säger Sofia Aulin, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringars fondbolag.

För den som vill investera hållbart är Länsförsäkringars Visionsfonder, med extra höga krav inom hållbarhetsområdet, ett bra alternativ. De fem fonderna är inriktade på Sverige, svenska småbolag, globala marknader respektive företagsobligationer. Den första fonden startade 2016 och förra året tillkom fonden med placeringsinriktning mot svenska småbolag. I dagarna lanseras också Visionsfondernas nytillskott, Mix Vision, som är en blandfond.

– Hållbarhetsanalys är en viktig del av den helhetsbedömning som fondförvaltarna gör när de väljer att investera i ett bolag. Och bolag som är duktiga inom hållbarhetsområdet håller ofta också hög kvalitet inom andra områden. De står bättre rustade för de samhällsförändringar vi har framför oss och därför är det en bra idé att investera hållbarhetsinriktat, säger Sofia Aulin.

Läs mer om Länsförsäkringars hållbarhetsinriktade fonder

I linje med Parisavtalet

Sofia Aulin jobbar tillsammans med fondförvaltarna för att alla investeringar ska vara i linje med Parisavtalet år 2030. Ett innehav är exempelvis stålbolaget SSAB, som i dag har stora utsläpp. Samtidigt jobbar bolaget hårt för att bli världens första producent av fossilfritt stål. Det är ett omställningsbolag med långsiktigt ambitiösa – och hållbara – målsättningar.

– Det är den typen av tuffa avvägningar vi behöver göra ibland. Tittar man på SSAB enbart baserat på dagens siffror är det inte hållbart med så höga utsläpp. Men de platsar absolut i en hållbarhetsinriktad fond utifrån den vision de jobbar mot, säger Sofia Aulin.

Ett annat av Länsförsäkringars hållbarhetsmål är att alla investeringar ska vara klimatpositiva år 2045. Det innebär att bolagen som fonderna väljer att investera i ska binda mer koldioxid än de släpper ut. Det finns många olika sätt som bolagen kan jobba med den frågan men det kan exempelvis handla om att balansera utsläppen genom att äga skog som binder koldioxid, eller genom att jobba med tekniker som lagrar koldioxid.

Fondsparare har stor makt att påverka

För den som är intresserad av hållbarhet kan det vara bra att känna till den positiva påverkan ett hållbart fondval kan bidra till.

–  Precis som att du funderar över vad du äter, hur du reser och klär dig så är sparandet ett sätt att påverka – som ibland kanske glöms bort. Nu står hållbarhetsfrågorna verkligen i fokus på finansmarknaderna. Det är helt rätt tidpunkt att utnyttja sin konsumentmakt och vara med och bidra till positiv förändring, säger Sofia Aulin.

Läs mer om Länsförsäkringars hållbarhetsinriktade fonder

Vill du lära dig mer om Länsförsäkringar fondförvaltnings hållbarhetsarbete och hur dina spar- och pensionspengar kan göra skillnad för vår framtid? Se filmen här

Risker förknippat med fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Dina fondandelar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondens faktablad och informationsbroschyr på www.lansforsakringar.se

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -