Fed-protokollet kan avgöra veckan

Makroveckan Lite lugnare börsrörelser i Europa under veckan som gick medan den amerikanska börsen noterade den åttonde veckan i rad med nedgång samtidigt som räntorna sjunker. Nu väntar en vecka med viktiga konjunkturbesked och nya signaler kring penningpolitik och inflation.

Det var lite stabilare på den svenska börsen i förra veckan och börsen steg med 0,2 procent. I USA var det däremot fortsatt ner som gällde och S&P500 backade med 3,0 procent. Det var åttonde veckan i rad som den amerikanska börsen tappade och en så lång räcka med negativa veckor har S&P500 inte haft sedan 2001.

De långa amerikanska räntorna sjönk ytterligare i förra veckan och tioårsräntan handlas nu strax över 2,8 procent. Att de långa räntorna nu sjunker beror dock i huvudsak på att konjunkturoron stigit så lägre räntor tas inte emot med några glädjeskutt på marknaden. Federal Reserve skickar fortfarande ut tuffa besked kring kommande räntehöjningar och tycks inte speciellt oroade över hur det påverkar börshumöret.

Därmed blir också det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar på onsdagskvällen en av veckans höjdpunkter på makroområdet. Hur tufft är FOMC-ledamöterna beredda på att gå fram med åtstramningarna?

Att de amerikanska räntorna har gått ner har också brutit den uppåtgående trenden för den amerikanska dollarn. Samtidigt som ECB allt mer tydligt signalerar att en räntehöjning är på väg. Troligen redan i juni. Dollarn har därför åter halkat under 10 kronor och handlas i dagsläget kring 9,87.

Utöver protokollet från Federal Reserve lär tisdagens utrullning av de preliminära inköpschefsindexen för maj vara det som röner stört intresse på marknaden. Fortsatta måttliga nedgångar väntas men riskerna tycker vi finns på nedsidan. Det som ändå skrämmer marknaden mest är att nedgången är så pass synkroniserad och att ljuspunkterna är få. Men indexen väntas ändå hålla sig en bra bit över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Kanske kan det ändå ge investerarna lite råg i ryggen.

Fredagens amerikanska inflationssiffror är också en möjlig positiv trigger om nu siffrorna skulle visa att inflationstoppen är passerad. Men risker finns förstås och inflationen är fortfarande så hög att Federal Reserve inte kommer att backa från sina räntehöjarplaner.

För svenskt vidkommande är det onsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet som lär rönas mest uppmärksamhet. Svenskt näringsliv har hittills klarat sig hyggligt och förhoppningsvis kan den trenden hålla i sig. Hushållen är däremot sura som ättika så det finns en risk att hushållsnära delar av näringslivet åkt på en liten smäll i majmätningen. Dessutom påverkas förstås många företag av fortsatta leveransproblem och komponentbrist. Så spännande läsning blir det förstå att få ta del av de nya humörmätningarna.

Sedan är det en lite rumphuggen vecka på den svenska börsen med halvdag på onsdag och stängt på torsdag.    

Måndag

World Economic Forum inleds i Davos. Ovanligt mycket att diskutera finns det förstås den här gången men det som kommer fram på möten har sällan någon större effekt på marknadshumöret. Intressantare då med det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, och som väntas ha dämpats ytterligare något i majmätningen. Riskerna finns på nedsidan.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för maj rullas ut på bred front. Fortsatta, men samtidigt ganska måttliga nedgångar väntas. Indexen ska fortsatt hanka sig över det viktiga 50-strecke med god marginal men även här finns riskerna framför allt på nedsidan. Dessutom är det nog främst den synkroniserade nedgången som skrämmer investerarna allra mest.

Onsdag

Halvdag på den svenska börsen.  Konjunkturinstitutet publicerar en färsk konjunkturbarometer. Även här får vi nog räkna med en viss nedgång. Inflationen påverkar hushållen negativ men påverkar också aktiviteten hos företagen. Förhoppningen är ändå att barometerindikatorn inte backar allt för mycket. Hushållshumöret lär vara dämpat men ligger redan på en väldigt låg nivå så mest nyfikna är vi på hur utvecklingen inom industrin och byggsektorn ser ut. Två sektorer som hittills klarat sig riktigt bra och förhoppningsvis kan hålla uppe aktiviteten. På finansmarknaden fokuserar man i huvudsak på det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar under kvällen. Hur tufft vill delar av ledamöterna i det räntesättande kommittén gå fram?

Torsdag

Svenska börsen stängd. Ganska tunna makrodag i övrigt. Uppdaterade amerikanska BNP-siffror lär förstås röna en del intresse men viktigast för börshumöret är nog ändå siffran över kontrakterade husköp. Det kommer allt fler signaler om att den amerikanska bostadsmarknaden är på väg och svalna av och det är inget bra konjunkturtecken.

Fredag

Svenska detaljhandelssiffror och hushållsutlåning i april. Deppiga hushåll och hög inflation talar för att detaljhandeln ska börja tappa och det kan också bli så att hushållsutlåning tappar lite faret då aktiviteten på den svenska bostadsmarknaden ser ut att ha svalnat något. Amerikanska inflationssiffror (PCE-deflatorn) väntas visa på fortsatt hög inflation men att siffrorna nu förhoppningsvis börjar vända ner. Ett litet halmstrå för börsen, kanske.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -