Fortsatt nedgång på New York-börserna

USA De amerikanska börserna bjöd återigen på en handelsutveckling med röda siffor på torsdagen med ett orosmoln för en recession som fortsatt svävar över marknaderna. Samtidigt rasade både Cisco och Under Armour.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,8 procent till 31.253, samtidigt som tekniktunga Nasdaq kompositindex retirerade 0,3 procent till 11.388. Det breda indexet S&P 500 backade 0,6 procent till 3.901, motsvarande en nedgång på 0,1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

På onsdagen upplevde USA-börserna sin värsta dag på nästan två år i samband med att detaljhandelssektorn visade en svag utveckling. S&P 500 avslutade då ned med 4,0 procent. På torsdagen handlades därefter börserna volatilt och svängde flera gånger runt nollstrecket.

"Marknaden försöker att hitta en botten här. Det finns mycket osäkerhet på marknaden just nu om det blir en recession som kommer eller om det blir ännu en 'nära döden upplevelse'", sade Lori Calvasina på RBC Capital Markets till Bloomberg News.

Storbanken Wells Fargo gick även på onsdagskvällen ut och aviserade att bolaget spår en mild recession i slutet av 2022.

Banken upplevs därför till en av de mer pessimistiska amerikanska storbankerna. Jämförelsevis spår Goldman Sachs att sannolikheten för en recession nästa år är 15 procent och 35 procent för de kommande två åren. Morgan Stanleys motsvarande prognos visar en sannolikhet på 25 procent för en recession om ett år. Bank of America är något mer optimistiska, vilka i stället har sagt att sannolikheten för en recession är låg just nu, men högre för 2023.

Bland enskilda bolag rasade Cisco efter att ha rapporterat för kvartalet. Bolaget, som tillverkar nätverksutrustning, redovisade ett justerat resultat på 0:87 procent, vilket var i linje med förväntningarna. Samtidigt var försäljningen cirka 4 procent lägre än förhandstipsen och prognosen för nästa kvartal visade en negativ försäljningstillväxt på mellan 1–5,5 procent, något som marknaden inte såg positivt på. Aktien stängde på minus 13,7 procent.

Parallellt med Cisco-aktiens svaga utveckling sågs flera sektorkolleger backa. Exempelvis var Juniper Networks ned 3,5 procent. På Stockholmsbörsen stängde Ericsson ned 1,6 procent.

Även sportklädesbolaget Under Armour bjöd på en dyster utveckling vars aktie också rasade närmare 12 procent. Bolaget fick under dagen flera sänkta rekommendationer och samtidigt meddelades att bolagets svenska vd Patrik Frisk avser att avgå.

De amerikanska techjättarna handlades mestadels nedåt. Apple och Microsoft var ned 2,5 respektive 0,4 procent medan Amazon steg 0,2 procent.

Bland bolagen som visade en muntrare utveckling återfanns bland annat varuhuskedjan Kohl's, även om aktien handlades nedåt inledningsvis. Resultatet i det gånga kvartalet var långt under analytikernas förväntningar, trots att omsättningen överraskade positivt. Aktien steg 4,4 procent.

Även Twitter handlades uppåt. Aktien adderade 1,2 procent.

Den amerikanska tioåringen var ned 3 punkter till 2,85 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -