Kan Dollar-aktierna stå emot raset?

Börs De stora detaljhandelskedjorna i USA har åkt på storstryk på börsen i veckan efter sina kvartalsrapporter. Står Dollar-kedjorna näst på tur?

Den amerikanska butiksbjässen Walmarts kvartalsrapport tidigare i veckan blev ett hårt slag för aktieägarna i bolaget. Konsumenternas beteende har enligt bolaget förändrats i takt med att inflationen tär på hushållsbudgetarna.

Det visar sig nu konkret i att kunderna köper färre kläder och andra varor med högre prislappar, för att istället lägga pengarna på nödvändigheter som livsmedel och då gärna på mindre förpackningar och på lågprismärken – så kallad downtrading.

Ett liknande mönster vittnade konkurrenten Target om på onsdagen. Kunderna skiftar enligt bolaget fokus från att köpa nya tv-apparater, cyklar och hushållsapparater till att istället köpa resväskor och lägga pengar på upplevelser.

Gemensamt för båda bolagen utöver att de ser ett ändrat konsumtionsmönster är att de själva känner av kostnadsinflationen rejält i form av ökade kostnader för exempelvis transporter och löner. Gemensamt är också att investerarna blev livrädda av att läsa rapporterna och Walmart föll 11 procent efter sin rapport medan Target störtdök med 25 procent.

Kursrasen drog med sig många andra aktier i handelssektorn, däribland de utpräglade lågprisaktörerna som manifesterar sin inriktning genom att kalla sig Dollar-bolag.

Trion med amerikanska Dollar Tree och Dollar General samt kanadensiska Dollarama har alla mått ganska bra på börsen de senaste åren och är upp mellan 33 och 68 procent, trots veckans snytingar.

Det här är bolag vars affärsidé är att ha ett stort utbud av olika produkter med priser som inte överstiger en handfull dollar. Ett paradis för kunder med tajt budget eller som bara har gjort det till en livsstil att jaga fynd och nya lågpriserbjudanden.

Dessa finns det uppenbarligen gott om i Nordamerika för som tabellen nedan visar är det massiva butiksnät som bolagen har byggt upp och tillsammans har de nästan 36 000 butiker i USA och Kanada.

Lönsamhetsmässigt är det Dollarama som är den klarast lysande stjärnan med nästan 23 procents rörelsemarginal medan de amerikanska konkurrenterna har ensiffriga marginaler.

  Dollar Tree Dollarama Dollar General
Börsvärde 30 Mdr USD 19 Mdr CAD 46 Mdr USD
Antal butiker 16000 1400 18200
Ebit-marginal 2021 6,9% 22,7% 9,4%
P/e-tal 2022 17 25 18
Kursutv. i år -5% 4% -14%
Kursutv. 3 år 33% 59% 68%
Rapportdatum 26-maj 08-jun 26-maj
Källa: S&P/Infront      

 

Bolagens stabila försäljning, butikstillväxt och populära lågpriskoncept har också uppskattats på aktiemarknaden där man sett förhållandevis låg risk i affärsmodellen. Aktierna har belönats med vinstmultiplar på, eller en bit över, 20 – som dock har krupit ned snabbt i de senaste dagarnas kursfall.

Högst värderat är Dollarama som också har visat snabbast tillväxt både i omsättning och vinst.

Blickar man framåt så borde konceptet med extremt lågpris kunna stå sig bra i en miljö där den amerikanska konsumentens plånbok är pressad och där många tvingas välja bort dyrare varumärken. Inte minst eftersom det här är butiker som under pandemin led av att kunderna tvingades stanna hemma.

Samtidigt riskerar de kommande rapporterna att bli ett eko av vad Walmart och Target redan har sagt – det vill säga att kunderna fortsätter handla men att kostnadsökningarna äter upp en del av bolagens vinstmarginaler. Det vore märkligt om inte Dollarbolagen också har känt av stigande priser på frakt, struliga leveranskedjor och ökade lönekostnader under våren.

Aktierna kan mycket väl bli intressanta som ett spel på att den amerikanska konsumenten under året flyttar sina inköp från dyrare produkter till lågpris.

Tajmingmässigt är det däremot tveksamt om det är rätt tid att köpa. Kvartalsrapporterna från den här trion kommer nästa vecka och i början av juni i Dollaramas fall. Att köpa innan dess är bara för den som uppskattar hög risk och inte är rädd för att förlora några dollar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -