På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så fungerar en smart energifond

Fondkommentar Europa är inne i en trettioårig resa mot en grön omställning med mål att bli den första koldioxidneutrala världsdelen 2050. Enligt den tyska kapitalförvaltaren Allianz Global Investors erbjuder Europas gröna omställning många intressanta investeringsmöjligheter.

En grön omställning handlar inte bara om att bygga ut och investera i grön energi som vind- och solkraft. Efter covid-krisen och Ukrainakriget är det tydligt att det numera handlar om att ha kontroll över hela leverantörskedjan och kritiska råvaror som är nödvändiga för grön teknologi.

Den tidigare just-in-time-filosofin behöver omprövas och säkerheten kring leveranser och tillgång av strategiska mineraler blir allt viktigare.

En av de fonder på området som fångar upp den växande energiomställningen och ser flera intressanta investeringsmöjligheter är Allianz Smart Energy AT USD.

Fonden förvaltas av David Finger som ser fonden som en kombination av tematisk fond med strukturella drivkrafter och en tydlig hållbarhetsfond.

Fonden investerar i globalt i ett 50-tal aktier som gynnas av den allt starkare trenden för en grön energiomställning.

Förvaltaren delar upp investeringsuniverset i tre viktiga områden.

Energiskapandedelen där förnybar energi som vind- och solkraft är central och mycket viktig. En tredjedel av koldioxidutsläppen idag skapas vid elproduktion. Ett stort steg för att minska koldioxidutsläppen är förnybar energi som minskar användandet av fossila energi.

Energilagring är det andra området. Det är mycket viktigt att lagra energi och för att få hela omställningen att lyfta. Batterilagring är en förutsättning för att få elbilar att fungera. Även vätgas kan spela en viktig roll i framtiden trots att det är i en tidig fas.

Energianvändning är det tredje och sista området. Det omfattar energieffektivisering, smarta elnät och elektrifiering av transporter.

Smarta elnät handlar om att konsumenten får möjlighet att styra sin elförbrukning effektivare. Elkonsumenten involveras i högre grad och har möjlighet att välja energikälla.

Energieffektivisering av stora industriprocesser inom ståltillverkning och bygg en viktig faktor för att minska dagens koldioxidutsläpp. Det handlar om att effektivisera och minska koldioxidutsläppen genom olika effektiva moderna lösningar.

Energieffektivisering handlar om en kombination av modern och effektiv uppvärmning av fastigheter smart isolering.

Mycket av förvaltarens uppdrag är att identifiera vilka bolag som erbjuder bra och effektiva tjänster och produkter som skapar lösningar för energiomställningen utifrån de tre investeringsområdena.

Fonden omfattar runt 50 aktier och får en tydlig lutning mot stora och medelstora bolag. Industrisektorn väger tyngst på 30 procent följt av teknikbolag på 23 procent.

Europeiska bolag utgör den största delen i fonden på närmare 42 procent. Största enskilda land i Europa är Storbritannien på 10 procent, följt av Danmark med en vikt på närmare 7 procent. USA är inte så dominerande som det brukar vara med en vikt på 22 procent. Japanska bolag utgör 13 procent och Kina 10 procent.

Fondens tio största innehav väger tillsammans 35 procent och inget bolag väger mer än drygt 4 procent, vilket ger en bra riskspridning.

Bolag Vikt i fonden, % Sektor
SolarEdge Technologies Inc 4,3 Teknik
SSE PLC 4,2 Allmännytta
Umicore SA 4,0 Industri
Vestas Wind Systems A/S 3,6 Industri
EDP Renovaveis SA 3,5 Allmännytta
Toyota Motor Corp 3,4 Sällanköpsvaror
Sociedad Quimica Y Minera De Chile SA ADR 3,1 Material
Signify NV 3,1 Industri
Renesas Electronics Corp 3,1 Teknik
Albemarle Corp 3,0 Material
Källa: Morningstar    

 

Största innehav är amerikanska solenergioptimeringsbolaget Solar Edge på 4,2 procent. Skotska energibolaget SSE är fonden näst största innehav. Danska vindkraftstillverkaren Vestas Vind är fondens fjärde största innehav på 3,6 procent.

Allianz Smart Energy Fund AT USD är dagligt handlad och går att handla genom Avanza, minsta insättning är 100 kr. Den årliga avgiften landar på 2 procent, vilket är en väl tilltagen avgift.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -