På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så värderas investmentbolagen nu

Aktier Den senaste tidens börsnedgång har gjort att investmentbolagen tagit stryk. Nu har värderingarna nyktrat till ordentligt.

I fjol kunde man se att många investmentbolag handlades till historiskt höga premier och låga rabatter. Nu har det skett en nedgång i värderingarna sett till både investmentbolagens underliggande innehav och substansrabatt/premie. 

När ett investmentbolag handlas till en substansrabatt betyder det att aktiekursen står lägre än substansvärdet (de underliggande innehaven justerat för nettoskulden). Substanspremie är tvärtom, det vill säga när investmentbolagets aktie står högre än substansvärdet. 

Investmentbolag Rabatt/premie(-) 6 månader snitt 3 års snitt 5 års snitt
Investor 16 10 15 18
Kinnevik 25 −5 4 8
Industrivärden 14 11 8 10
Lundbergsföretagen 7 6 −4 −2
Bure −8 −27 −16 −4
Latour −35 −55 −36 −25
Creades −17 −33 −34 −20
VNV Global 60 30 15 15
VEF 59 21 10 14
Svolder −3 −10 −3 1
Öresund −0,5 −1 −1 −3
Källa: Ibindex      

 

Högst substansrabatt av investmentbolagen har VNV Global vars portfölj till stor del innehåller onoterade tillväxtbolag. I portföljen finns bolag som bland annat Voi, Babylon, Hemnet och Bokadirekt. Babylon kom till börsen i fjol och kursutveckling har varit dyster med en nedgång på nästan 90 procent. 20 procent av portföljen består av noterade bolag. I samband med att lock-up perioden gick ut föll Babylon med över 50 procent. 

Olönsamma tillväxtbolag har kollapsat (högre räntor) i år vilket syns på VNV:s aktie som är ner runt 70 procent under 2022. Om man tar hänsyn till VNV:s noterade innehav i realtid, uppgår substansrabatten till nästan 60 procent. VNV värderar sina onoterade innehav med hjälp av två metoder, antingen multipelvärdering i jämförelse med branschkollegor eller senaste transaktion. Investmentbolagets marknadsvärde ligger idag på 3,8 miljarder kronor. 

Näst högst substansrabatt har VEF, en avknoppning från VNV Global (tidigare Vostok New Ventures). VEF:s portfölj fokuserar på onoterade tillväxtaktier inom emerging markets och bland bolag i portföljen finns bland annat brasilianska Creditas och mexikanska Konfio. Substansrabatten uppgår till ungefär 50 procent baserat på det senast bokförda värdet. VEF värderar sina onoterade innehav precis som VNV där man använder sig av multipelvärdering mot branschkollegor eller senaste transaktion. Portföljen innehåller endast onoterade aktier. Aktien är ner 45 procent i år och börsvärdet ligger på ungefär 3,5 miljarder kronor. 

Tredje högsta substansrabatten har Kinnevik vars största innehav är Tele2 och nästan 45 procent av portföljen är idag börsnoterad. Bortsett från Tele2 har Kinnevik stor exponering mot tillväxtbolag som exempelvis Teladoc och Mathem. Mathems värdering rasade med 45 procent i den senaste kvartalsrapporten. Kinnevik värderar sina onoterade innehav med hjälp av multipelvärdering mot branschkollegor. Substansrabatten ligger idag på 25 procent och börsvärdet uppgår till cirka 50 miljarder kronor. Aktien är ner 45 procent i år. 

Det skall tilläggas att de onoterade innehaven i VNV, VEF och Kinnevik sannolikt kommer värderas ner mer då de marknadsmässiga värderingarna på tillväxtbolag kommit ner ytterligare. De flesta onoterade tillväxtbolagen i portföljerna går inte med vinst idag vilket gör att man ofta använder sig av omsättnings-multiplar vid värderingen. Dessa multiplar är känsligare för ett tuffare marknadsklimat (olönsamma bolag tar mer stryk). Exempelvis har Kinneviks noterade innehav Teladoc gått från en ev/sales-multipel på 25 till dagens 4. 

Latours substanspremie uppgår till 35 procent vilket är den högsta bland investmentbolagen. I fjol uppgick substanspremien som högst till 90 procent. Latours portföljbolag karaktäriseras som lönsamma vilket gör dem mindre känsliga för högre kalkylräntor. Ungefär 60 procent av portföljen är noterad. 

Anledningen till att Latour har en substanspremie skulle kunna vara den starka historiken där aktiens totalavkastning (inklusive återinvesterad utdelning) under de 15 senaste åren, givit aktieägarna över 1 000 procent. När Latour värderar sin industrirörelse använder de sig av ev/ebit-multiplar i jämförelse med noterade branschkollegor. En annan förklaring till Latours substanspremie kan vara att marknaden anser att Latour värderar sin onoterade industrirörelse (40 procent av substansvärdet) för konservativt. Latour-aktien är under 2022 ner runt 35 procent och börsvärdet uppgår till 150 miljarder kronor. 

(Industrirörelsen)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -