Här är månadens bästa fonder

Fondkommentar Vi hittar månadens bästa fondvinnare i öst och de med mest motvind i småbolag, innovation och tillväxtbolag. Det visar Placeras senaste genomgång av fondvinnare och fondförlorare.

Den senaste månaden uppvisar ovanligt få aktiefondsvinnare. Bara fem procent av aktiefonderna i Avanzas fondutbud som omfattar 922 fonder är på plus den senaste månaden, vilket motsvarar 50 fonder.

Enligt Bank of America Securities senaste förvaltarenkät fortsätter investerarnas sentiment för den globala tillväxten att vara på extremt låg nivå. De allt lägre tillväxtförväntningarna spiller även över i synen på att bolagsvinsterna sjunker, vilket skapar stor osäkerhet.

Den svaga riskaptiten den senaste månaden gör att nio av de tio globala huvudsektorer lyser rött. Sämsta sektorer var råvarusektorn, sällanköpsvaror och telekommunikation som alla backat över 11 procent.

Energisektorn lyckades i fredags putsa till månadsstatistiken så det blev en marginell uppgång på 0,1 procent. Värt att notera är att energisektorn är den enda sektorn med positiv avkastning sedan årsskiftet. Avkastningen landar på drygt 36 procent, vilket är paritet med oljeprisets uppgång i år.

Den senaste månaden har erbjudit en koncentrerad och synkroniserad nedgång på de globala börserna.

En globalindexfond har backat närmare 5 procent den senaste månaden mätt i svenska kronor. Den senaste månaden har varit svängig på valutamarknaden. Nedgången för fonder som räknas om från amerikanska dollar har bromsats upp betydligt av att dollarn stärkts med över 5 procent.

USA som utgör drygt 60 procent av en globalindexfond har backat en halv procentenhet mer än globalindexfond den senaste månaden.

En bred europaindexfond har även den backat runt fem procent mätt i svenska kronor. Avkastningen i lokal valuta är bättre än både och USA och globalindexfond då kronan, då euron bara stärkts med 1,5 procent mot svenska kronan den senaste månaden.

Delar av Stockholmsbörsen har haft det riktigt tungt den senaste månaden. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat månaden riktigt bra med en nedgång på 3,5 procent. Små- och medelstora bolag på Stockholmsbörsen har klarat sig sämre med en nedgång på hela 12,5 procent.

Men den region som klarat sig allra bäst på de utvecklade marknaderna är Japan. En bred Japanindexfond har stigit närmare 2 procent under månaden.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har backat runt 5 procent den senaste månaden. Men spridningen på tillväxtmarknaderna är som vanligt stor. Östeuropa- och Latinamerikafonderna har backat betydligt, och även Indien har haft en ovanligt tuff månad. Turkiet har klarat sig betydligt bättre.

Placera har listat vinnar- och förlorarfonder från Avanzas fondutbud av aktiefonder. Avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på 43 procentenheter, vilket är en ganska stor skillnad. Månaden före var skillnaden normal på runt 30 procentenheter.

Fonder 1 månad i år
Threadneedle (Lux) American Abs Alp AU 6,3% 8,7%
BGF World Energy A2 6,2% 48,5%
Amundi Fds Equity Jpn Trgt A JPY C 5,3% −2,5%
Danske Invest Japan A 4,9% 1,1%
Fidelity Japan Advantage A-Acc-JPY 4,8% −1,1%
Nordea Japan 3,6% −5,2%
Invesco Rspnb Jpn Eq Val Discv A USD AD 2,9% −7,8%
Pictet-Japanese Equity Opps R JPY 2,2% −8,4%
Schroder ISF Global Energy A Acc USD 2,2% 44,3%
UBS(LUX) ES Glb HD Ss USD P-acc 2,1% 4,7%
Pictet-Japanese Equity Sel R JPY 2,0% −5,3%
Janus Henderson Hrzn Japan Opps A2 USD 2,0% −8,1%
Allianz Japan Equity A USD 2,0% −5,1%
Swedbank Robur Access Edge Japan A 1,7% −5,1%
Källa: Avanza & Morningstar den 13 maj 2022    

 

Vinnarlistan innehåller en liten spridning av fonder. Listan består till övervägande del av Japanfonder. Men även några energibranschfonder letar sig in på vinnarlistan och det för den andra månaden i rad.

Den fond som haft den starkaste utvecklingen den senaste månaden sticker ut på listan då det är en lång/kort aktiehedgefond med fokus på USA. Den nuvarande miljön med hög volatilitet och stora svängningar har gynnat fonden Threadneedle (Lux) American Abs Alp AU. Fonden har stigit drygt 6 procent.

Fonden förvaltas sedan juli i fjol av Nicolas Janvier. Under den senaste månaden har stora delar av fondens avkastning kommit från blankningar av bland annat S&P 500 index som haft en av sina tuffaste månader på länge och backat över 8 procent.

Näst bästa fond är BGF World Energy A2 med en uppgång på 6,2 procent.  Årets uppgång är hela 48 procent.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag som räknas som värdebolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 30 innehav, främst USA-bolag på 53 procent, följt av kanadensiska bolag med 21 procent.

De tio största innehaven väger knappt 60 procent av fonden. Brittisk-nederländska Royal Dutch Shell med en vikt på 9,5 procent är fondens största innehav. Det amerikanska olje- och gasexploateringsbolaget Chevron följer efter med en vikt på 8,6 procent.

Värt att notera är att alla tio största innehav har stigit kraftigt det senaste året och visar på uppgångar mellan 25 och 93 procent. Största uppgång står prospekteringsbolaget Conoco Phillips för.

Vinnarlistan innehåller hela 10 Japanfonder och den bäst presterande är Amundi Fds Equity Jpn Trgt A JPY C. Månadsavkastningen landar på 5,3 procent och klår kategorisnittet av Japanfonder.

Tokyobörsen har backat runt en procent den senaste månaden. Men den japanska yenen har stärkts med närmare 5 procent mot svenska kronan, vilket ger en svensk investerare högre avkastning när det räknas hem till svenska kronor.

Nikkei 225

Bakom Tokyobörsens relativa styrka under månaden anger analytiker att rapportperioden hittills har visat resultat som över lag är bättre än befarat med tanke på komponentbrist, inflationstryck, covid-nedstängningar och invasionen av Ukraina.

Fonden investerar i små- och medelstora, totalt är fonden investerad i 67 bolag. Med ett stort fokus på värdebolag.  De tio största innehaven väger tillsammans 28 procent. Fonden har störst exponering mot industrisektorn med 44 procent följt sällanköpsvaror och tekniksektorn.

Industri- och tryckerikoncernen Dai Nippon Printing är fondens största innehav med en vikt på 3,8 procent, följt av Nikon som tillverkar avancerade kameror och fotoutrustning med en vikt på 3,3 procent. Nikon med huvudkontor i Tokyo räknas som sällanköpsvaror.

Förloralistan innehåller en ovanligt stor bredd av fondtyper. Flera fastighetsfonder tar plats på listan. Ett antal ädelmetallfonder har backat betydligt när investerarna inte omfamnat dem som en säker hamn trots det negativa börssentimentet. Ett antal USA-fonder med tillväxtbolagsfokus intar också förlorarlistan.

Fonder 1 månad i år
Ericsson & Partners Edge A −27,1% -
AuAg Silver Bullet A −26,9% −13,3%
MS INVF US Growth A USD −25,4% −46,2%
MS INVF Global Insight A −22,9% −46,3%
MS INVF US Advantage A −22,0% −42,6%
Invesco Gold & Special Mirls A USD Acc −20,2% −3,0%
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK −19,9% −35,4%
Atlant Future A −19,8% −33,5%
SEB Fastighetsfond Norden A −18,6% −31,2%
Lannebo Fastighetsfond A SEK −18,6% −33,3%
abrdn Global Inno Eq S Acc USD −18,4% −35,8%
CPR Invest Global Gold Mines A USD Acc −18,2% 5,3%
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD −17,8% −1,4%
Franklin US Opportunities A(acc)SEK-H1 −17,6% −32,6%
Källa: Avanza & Morningstar den 13 maj 2022    

 

Tuffast har månaden varit för den nordiska småbolagsfonden Ericcson & Partners Edge som backat hela 27 procent. Fonden största innehav Surgical Science Sweden med en vikt på 7,3 procent har haft en mardrömsmånad och förlorat en tredjedel av sitt börsvärde.

Sämsta ädelmetallfond är AuAg Silver Bullet med en nedgång på drygt minus 27 procent. Den senaste månadens stora nedgång gör att avkastningen sedan årsskiftet nu är på minus.

Flera av fondens råvaruinnehav har backat i linje med underliggande råvaror. Fondens största innehav, kanadensiska silvergruvbolaget Pan American Silver, har backat över 25 procent den senaste månaden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -