På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Europaförvaltarens svenska favoriter

Fonder Europaförvaltaren Mark Heslop på Jupiter Asset Management berättar för Placera varför han gillar champions, och om sina favoritcase där vi bland annat hittar tre svenska bolag.

Mark Heslop förvaltar två Europafonder. Jupiter European Growth med fokus på större europeiska tillväxtbolag förvaltar han tillsammans med Mark Nichols. Den europeiska småbolagsfonden Jupiter Pan European Smaller companies förvaltar han tillsammans med Philip Macartney.

Mark Heslop

Vad är din syn på årets stora nedgång på de europeiska börserna?

”Det är en enormt stor osäkerhet på finansmarknaden just nu. I USA har vi hög inflation och räntehöjningar som skapar en rejäl motvind för konsumenter och företag i form av högre finansieringskostnader. Frågan är om den amerikanska centralbanken Fed lyckats med sin balansakt att höja räntorna för att bromsa inflationen utan att skapa en recession.”

”Men för Europa ser det mindre ljust ut då den europeiska ekonomin är svagare och vi har krig i Ukraina som skapar höga energikostnader. Det kommer sannolikt att minska européernas konsumtion och efterfrågan på varor och tjänster. Det är även här en stor oro för lägre ekonomisk tillväxt och även en recession. Ett ytterligare problem är inflationen och de stigande räntorna som påverkar priset negativt för många tillgångsslag.”

”Det blir sannolikt värre innan det vänder. Företagen har inte påverkats något nämnvärt ännu med få vinstvarningar. Men osäkerheten inför andra halvåret är stor och vi vet inte hur stor nedgången i ekonomin blir. Det kan skapa problem tills vi vet hur stora vinsttapp det kan bli. All osäkerhet kommer att skapa fortsatt hög volatilitet på finansmarknaden.”

Vad vill du se för positiva nyheter som kan vända nedgångsspiralen vi nu är inne i?

”Marknaden måste börja se sjunkande inflationssiffror och att Fed ger nya signaler om att räntehöjningarna blir mindre aggressiva. Men Kina kan vara nyckeln till att lyfta delar av världsekonomin. En kombination av återöppnade i Kina och flera stimulanser av den kinesiska ekonomin skulle definitivt bidra till en bättre tillväxt.”

Vart letar du efter för investeringar just nu?

”Jag tycker att värderingen av kvalitetsbolag som är bäst i klassen har sjunkit betydligt. Det är bolag som är marknadsledare, har möjligheten att höja priserna och har affärsmodeller som klarar av en nedgång i den globala ekonomin utan att marginalerna sjunker för mycket. Den här typen av bolag klarar av nedgången bättre och kan fortsätta växa. Jag kallar dem champions.”

Du föredrar ju att investera i bolag med strukturell tillväxt. Har kriget i Ukraina förändrat några strukturella trender och vilka ser du som de starkaste?

”Jag ser inga större förändringar för de strukturella trenderna förutom att omställningen till en grön ekonomi och energi med ansträngningarna att bygga bort beroendet från Ryssland går snabbare nu. Företag som levererar energilösningar och andra möjligheter till energieffektivisering kommer att se en stor efterfrågan när omställningen fortsätter att växa”

”Digitalisering är en trend som varit stark under många år. Den kommer att förstärkas genom att nästa generations mobilsystem 5G rullas ut. Det skapar en större efterfrågan på halvledare och effektivisering av halvledare. Det skapar helt nya möjligheter för företag att effektiviseras och det är en accelererande trend.”

”Samhället får en allt större kostnad för en åldrande befolkning. Det är en viktigt strukturell trend som skapar flera vinnare. Företag som hjälper till att minska kostnaderna för en äldre befolkning blir vinnare här.”

”En bredare trend är produktivitetsförbättringar. Bolag som har produkter och tjänster som ökar produktivitet hos olika typer av bolag är framtida vinnare. Här kan det vara mjukvarubolag, automatisering av produktion eller minskade utsläpp inom processindustrin.”

Vilka är dina favoritaktier nu?

”En är danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk som gynnas av en åldrande befolkning. De har flera starka produkter på gång och påverkas inte av en nedgång i världsekonomin. Bolaget är världsledande inom insulin för diabetes och har produkter mot fetma och viktminskning. Övervikt är ett stort globalt problem och skapar stor efterfrågan.”

”Brittiska Relx har en mycket attraktiv affärsmodell som gör att de kan växa även när tillväxten i ekonomin är lägre. De gynnas av den starka digitaliseringstrenden. Bolaget har unika databaser som ständigt får mer data. Deras databaser innehåller information som behövs för riskhantering hos många kunder.”

”Ett annat intressant bolag är det mindre schweiziska Comet som är verksamt inom plasma för tillverkning av halvledare. De har unika kunskaper inom etching som är en viktig del i processen vid halvledartillverkning. Bolaget gynnas av att både Europa och USA investerar mycket i lokal halvledarproduktion”

Vilka svenska investeringar har du?

”Jag äger Nordnet nu men har tidigare ägt Avanza under flera år. Nordnet ritar om kartan för sparande och investeringar med hjälp av digitalisering. De levererar billiga och digitala spartjänster av hög kvalitet. De stora bankerna kan inte leverera lika billiga och bra produkter vilket ger Nordnet en stor fördel. Men aktien är känslig för lägre marknadsaktivitet vilket vi nu upplever. På den positiva sidan gynnas de av högre räntor. De är en nordisk spelare som gynnas av en ökad spartrend.”

”Atlas Copco är ett annat av fondens svenska innehav jag ägt länge. Bolaget är ett av världens bästa kvalitetsbolag. Atlas Copco är välskött och har en stark historia av innovation och gynnas av tillväxten inom både energieffektivisering och halvledarindustrin. De har även en stor eftermarknad som de tjänar pengar på vilket är en kudde när den globala ekonomin viker ner.”

”Thule har en intressant aktiv livsstilstrend i ryggen inom fritidstransporter. Bolaget har gynnats av corona när det sålts många cyklar och många har upptäckt uteaktiviteter. De gynnas också av att vi blir äldre men vill ha en aktiv livsstil. Thule är marknadsledare på en smal nisch som växer bra. Jag gillar att bolaget inte binder så mycket kapital,” avslutar Mark Heslop.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -