Ett förlorat år för småbolagsfonderna

Fondkommentar 2022 har varit blytyngt för Sverigefonder som investerar i små- och medelstora bolag. Den senaste 12-månadersperioden lyser avkastningen rött förutom för två fonder. Det visar Placeras genomgång.

I fjol när riskviljan var på topp hörde avkastningen på Stockholmsbörsen till de bättre i världen. Men i takt med att investerarna har blivit alltmer negativa hör Stockholmsbörsens avkastning till en av de sämre i år. Och starten på året hör till den sämsta på flera decennier, vilket gjort att även fjolårets plusavkastning nu är ett minne blott.

Investerarna har sålt av riskfyllda tillgångar i år. Och det negativa börssentimentet har påverkat de mer riskfyllda små- och medelstora bolagen i högre grad, vilket innebär större nedgångar.

Carnegie småbolagsindex

Ser vi närmare på fondkategorin Sverige Små- och medelstora bolag har den i genomsnitt backat över 28 procent sedan årsskiftet. Avkastningen de senaste 12 månaderna lyser också rött och hela fjolårets starka uppgång är nu bortblåst i och med årets turbulens.

Placera synar fondkategorin Sverige, små/medelstora bolag, och har listat fonder utifrån Avanzas fondutbud av dagshandlade fonder. Fondkategorin omfattar totalt 35 fonder med en majoritet aktivt förvaltade fonder och ett mindre antal indexfonder.

Enligt Morningstar har fondkategori gruppen ”Sverige, små-/medelstora bolag” en nedgång på i genomsnitt 11,3 procent.

Fonder 1 år 3 år
PLUS Mikrobolag Sverige Index 5,3% 83,4%
Spiltan Aktiefond Småland 4,7% 73,3%
Cliens Micro Cap A −3,0% -
Humle Småbolagsfond A −3,4% 71,7%
Cliens Småbolag A −3,5% 72,5%
ODIN Small Cap C SEK −3,8% -
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK −5,3% 73,6%
Simplicity Småbolag Sverige A −7,1% 39,7%
SEB Sverigefond Småbolag C/R −7,4% 62,0%
Carnegie Småbolagsfond A −8,2% 40,8%
Nordea Småbolagsfond Sverige −8,5% 48,1%
Avanza Småbolag by Skoglund −9,0% -
Strand Småbolagsfond −9,4% 48,4%
Spiltan Småbolagsfond −9,6% 80,2%
SEB Sverigefond Småbolag −10,2% 50,3%
PLUS Småbolag Sverige Index −10,4% 48,1%
Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vis A −11,2% 61,5%
AMF Aktiefond Småbolag −11,8% 65,8%
SPP Sverige Småbolag Plus A SEK −11,9% -
ODIN Sverige C SEK −12,6% 55,8%
Öhman Småbolagsfond A −12,8% 34,7%
Öhman Sweden Micro Cap A −12,9% 35,9%
Consensus Sverige Select A −13,6% 49,5%
Didner & Gerge Småbolag −14,0% 36,7%
Enter Småbolagsfond A −14,0% 104,4%
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A −15,4% 56,3%
Handelsbanken Svenska Småbolag (A1 SEK) −15,9% 41,2%
LMM – Kavaljer Quality Focus A SEK −15,9% -
Lannebo Småbolag −16,3% 25,3%
Skandia Småbolag Sverige −16,6% 39,5%
She Invest Sweden −16,9% -
Evli Sverige Småbolag B −18,1% 60,5%
C Worldwide Sweden Small Cap 1A −18,7% 42,1%
Indecap Guide Q30 C −21,9% 25,1%
Lancelot Avalon B −42,0% 23,7%
Fondkategori: Sverige, små/medelstora bolag -11,3% 15,8%
Carnegie småbolagsindex -10,1% 48,9%
Källa: Avanza och Morningstar 11 maj 2022.    

 

Listan innehåller överraskande två fonder som lyckats med plusavkastning. Den ena är en indexfond och en aktivt förvaltad fond.

Överst hittar vi PLUS Mikrobolag Sverige Index har lyckats avkasta drygt 5 procent. Fonden följer ett index som heter OMX Stockholm Small Cap GI. Det är ett index innehåller de 100 minsta bolagen som är noterade på Stockholmsbörsen.

Börsvärdet på bolagen som ingår i indexet är som mest drygt SEK 4 miljarder. Det genomsnittliga börsvärdet på ett bolag som ingår i detta index är drygt SEK 1 miljard.

De tio största bolagen väger drygt 30 procent och det är många sektorer representerade bland de största bolagen, viket ger en bra riskspridning. Vi hittar sektorer inom bland annat energi, allmännytta, teknik samt material. Tre av sektorerna hör till de bäst presterande det senaste året.

Det har varit gynnsammare att investera i de runt 100 mista bolagen på Stockholmsbörsen det senaste året, vilket inte stämmer med min tes att mer riskfyllda småbolag drabbats hårt den senaste året. Men här handlar det sannolikt mer om att bolagen i indexet har erbjudit en osedvanligt gynnsam mix av sektorer och bolag som varit en relativ vinnare det senaste året.

Största bolag är vindkraftsbolaget Arise på 3,5 procent. Till det senaste årets bästa bidragsgivare hittar vi Stål- och aluminiumgrossisten BE Group som avkastat hela 117 procent och prospekteringsteknologibolaget Maha Energy som stigit 79 procent.

Systerindexfonden PLUS Småbolag Sverige Index har inte lyckats lika bra det senaste året, utan backat drygt 10 procent. Men avkastningen står sig bra mot kategorisnittet som backat mer.

Fonden följer Carnegie Small Cap Return Index Sweden som innehåller större bolag än systerfonden. Man kan förenklat säga att detta index innehåller samtliga bolag som är noterade på Nasdaq OMX Stockholm förutom de absolut största.

Indexet består av cirka 280 bolag. Börsvärdet på de största bolagen som ingår i indexet är drygt SEK 80 miljarder. Det genomsnittliga börsvärdet på ett bolag som ingår i detta index är cirka SEK 10 miljarder.

Spiltan Aktiefond Småland är den bäst avkastande aktivt förvaltade fonden som lyckats avkasta närmare 5 procent. Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008 och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond, små-/medelstora bolag.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Det har varit en klart vinnande strategi det senaste året. Fonden har en koncentrerad portfölj på 33 bolag. Smålandsfonden innehåller allt från värmeväxlarbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd (fondens fjärde största innehav), till Lammhult Design Group med bas i just Lammhult.

Mjukvarubolaget Fortnox är fondens största innehav på knappt 7 procent. De tio största innehaven väger runt 50 procent. New Wave med verksamhet i småländska Kosta och Orrefors hör till det senaste året bästa bidragsgivare med en kursuppgång på drygt 70 procent.

Listans tredje bästa fond är Cliens Micro Cap A som backat 3 procent det senaste året.

Fonden förvaltas av Carl Sundman. Bolagen i fonden får högst väga 0,1 procent av det totala börsvärdet för samtliga aktier noterade på Stockholmsbörsen. Det motsvarar ett börsvärde runt 8 miljarder kronor per bolag.

Det är ett tydligt fokus på kvalitetsbolag i investeringsprocessen. Det ska vara högavkastande bolag med stabil intjäning och tydlig tillväxt. Viktiga nyckeltal är avkastningen på sysselsatt och eget kapital. Fonden har ett tydligare fokus på strukturell tillväxt och trender än de andra fonderna hos Cliens. En strukturell tillväxt ger en grundläggande medvind med bra tillväxt.

Teknik- och industrisektorn väger tillsammans 60 procent och är de klart största sektorerna. Fondens tio största innehav väger 46 procent och det senaste årets bästa bidragsgivare är Idun industrier med en uppgång på 41 procent, följt av Addnode som avkastat 26 procent.

Humle Småbolagsfond som sedan februari i fjol förvaltas av den erfarne Petter Löfqvist, hittar vi på listans fjärdeplats. Fonden har backat 3,5 procent det senaste året. Fonden hörde till de absolut bästa fonderna avkastningsmässigt 2021 med en uppgång på närmare 60 procent.

Förvaltaren letar bolag med en hållbar och kvalitativ tillväxt. Det handlar om bolag med kvalitet finansiellt och i bolagsstyrningen. Investeringarna är långsiktiga på tre till fem år framåt.

Teknikbolaget Hexatronic hör till fondens bästa bidragsgivare det senaste året med en uppgång på hela 160 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -