Inflationen pressar Riksbanken

Makrokommentar Fortsatt hög inflation sätter press på Riksbanken att gå fram med både snabbare och större räntehöjningar.

Den svenska inflationen fortsätter att överraska på uppsidan. I april landade KPI-inflationen på 6,4 procent. På samma nivå hamnade inflationen enligt KPIF, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål. KPIF-inflationen landade därmed hela 0,5 procentenheter över Riksbankens tämligen färska prognos på 5,9 procent och även en tiondel över konsensusprognosen på 6,3 procent.

KPIF exklusive energi, som blivit ett allt mer populärt mått hos Riksbanken, steg från 4,1 procent i mars till 4,5 procent i april. Även det en bit över Riksbankens egna prognoser.

Liksom tidigare är det den stora bredden i prisuppgångarna som sticker ut allra mest. Priserna på livsmedel fortsätter uppåt i en rask takt. Även priserna på underhåll och reparationer stiger kraftigt liksom många övriga tjänster som exempelvis hotell och restaurangbesök. Och för sjätte månaden i rad stiger priserna på hushållsvaror och inventarier.

Att elpriserna gått ner under april bidrar i sin tur till att dämpa månadsförändringen men jämfört med april i fjol har elpriserna stigit med 32,4 procent, enligt SCB.

För Riksbanken är den höga inflationen givetvis knepig att hantera. Dessutom har man än en gång missat ganska rejält med sina prognoser. Sannolikheten för en ny räntehöjning redan i juni stiger rejält efter inflationssiffran. I analytikerkåren börjar det redan spekuleras kring att Riksbanken kommer att höja räntan med 0,50 procentenheter i samband med beskedet den 30 juni.

Ytterligare ett inflationsutfall kommer riksbanksdirektionen att få tillgång till innan det är dags för beslut men just nu talar det mesta för att även majinflationen kommer att ligga en bit över Riksbankens prognos på 6,3 procent.

Vi på Placera räknar ändå med att Riksbanken nöjer sig med en mindre höjning i juni. Framför allt för att inte påverka de känsliga löneförhandlingar som ligger framför oss. Men det ska samtidigt erkännas att det är en högst osäker bedömning av läget.    

ränte- och valutamarknaden har inflationsutfallet fått begränsad effekt. Här är det andra faktorer som styr för tillfället. Minskad riskaptit trycker ner både krona och räntor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -