Så investerar du enkelt i Japan

Fondkommentar Tokyobörsen är en de mest exportorienterade börserna i världen. De många exportbolagen på Tokyobörsen gynnas av en svag valuta. Placera en hittat börshandlad fond som ger en exponering mot japanska bolag.

Den japanska börsen är den näst största efter börsdominanten USA. Tokyobörsen erbjuder avancerade bolag inom tillverknings- och teknikindustrin och är världsledande inom automatisering och robotisering.

Japan har precis som många andra länder haft det kämpigt med covid-19. Med nytt stimulanspaket, reformer i antågande tillsammans med att landet fick en ny premiärminister med Fumio Kishida i oktober i fjol finns de nya möjligheter.

Japanska yenen är nu sin svagaste nivå mot den viktiga amerikanska dollarn på 20 år. Dollarn har stärkt med över 13 procent i år mot yenen, vilket är mer än dollarns framfart mot den svenska kronan i år.

Bakgrunden är att den japanska centralbanken fortsätter med stimulanser och tillför likviditet, när de flesta andra centralbanker stramar åt sin finanspolitik och höjer styrräntan.

Rapportperioden för japanska bolag har hittills visat resultat som generellt sätt är bättre än befarat med tanke på komponentbrist, inflationstryck, covid-nedstängningar i Kina och invasionen av Ukraina. 

Japanska börsen erbjuder en värdering mätt som p/e-tal för kommande år på låga 12,8, betydligt lägre än snittet för MSCI All Countries World index på 16.

På längre sikt står flera reformer på agendan. Den senaste satsningen är att förstärka den japanska halvledarindustrin som levt en något slumrande tillvaro. Nyligen beslutade världens största halvledartillverkare, taiwanesiska TSMC, att bygga en ny fabrik i Japan. Sannolikt med stort bidrag från staden Tokyo.

Japanska bolag har en historia av avancerad tillverkningsindustri med hög kvalitet. Ett strukturellt tema som gynnar Tokyobörsen är den ökade robotiserings och automatiseringstrenden inom världens tillverkningsindustri.

En trend som även förstärkts genom den de-globalisering som nu på börjats i spåren på covid19-pandemin och alla de problem som uppstått med kritiska leverans- och försörjningskedjor. Det kommer att investeras mycket kapital i Europa när man tar hem viktigt tillverkning från främst Asien.

Vill du inte leta japanska bolag på Tokyo-börsen själv så finns det några börshandlade fonder med exponering mot japanska aktieindex.

Jag har valt den börshandlade fonden Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF 1C, med börskoden DBXJ och ISIN kod: LU0274209740. Det är en passiv fond som investerar efter MSCI Japan index.

MSCI Japan index består av de 260 största och mest likvida aktierna på Tokyobörsen. Indexet ger en bred exponering mot den japanska ekonomin. Andelen stora bolag är 91 procent och resterande andel är medelstora bolag.

Indexet är industritungt med många cykliska bolag, knappt 22 procent består av industribolag. Teknologibolagen utgör näst största sektorn på 17 procent följt av cykliska konsumentbolag på 16 procent. Största undersektor är fordonskomponenter på knappt 11 procent, följt hårdvarubolag på 10 procent.

Totalt omfattar indexet 260 bolag, vilket ger en bra riskspridning. De tio största innehaven i Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF 1C utgör precis som det underliggande indexet 22 procent av fondens värde.

Klart störst bolag på Tokyobörsen är Toyota Motors som har ett marknadsvärde på 2 500 miljarder kronor och väger över 5 procent i fonden. Näst störst är teknikgruppen Sony med 3,3 procent i vikt.

Tio största innehaven 
Bolag vikt i %
Toyota 5,2
Sony Group 3,3
Keyence 2,4
Mitsubischi UFJ Financial Group 2,2
Tokyo Electron 1,9
KDDI 1,6
Shin Etsu Chemical 1,5
Nintendo 1,5
Recruit Holdings 1,5
Hitachi  1,5
Källa: Morningstar 22,4

 

Bland fondens bästa bidragsgivare det senaste året,hittar vi Toyota Motors med en kursuppgång på 30 procent. Finanskoncernen Mitsubishi UFJ Financial Group som erbjuder finanstjänster som bank, investeringar och kapitalförvaltning har stigit 27 procent.

MSCI Japan har inte klarat sig helt ifrån den global turbulensen på världens börs och det negativa börssentimentet hos investerarna. Men avkastningen på minus 8 procent är klart bättre än flera börser på utvecklade marknader.

Lyfter vi blicken så har avkastningen har varit bra och fonden har gått bättre än kategorisnittet av Japanfonder på både ett och tre års sikt, till en lägre risk än kategorisnittet av japanfonder som innehåller både aktivt- och passivt förvaltade fonder. 

Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF 1C  
Avkastning % 3 år 14,5
Avkastning % i år -8,0
Risk % 3 år 15,1
Valuta EUR
Index MSCI Japan Index
Handelskod: DBXJ
Replikering:  Fysisk
ISIN: LU0274209740
Avgift%/år 0,10
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: DWS
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar den 5 maj 2022  

 

Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF 1C ger en bred exponering mot de största japanska bolagen. Förvaltningsavgiften för Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF 1C är låga 0,10 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen.

Fonden förvaltas av DWS, en tysk kapitalförvaltare med huvudkontor i Frankfurt som tidigare var en del av den tyska storbanken Deutsche Bank.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -