Insiders i köptagen efter rapporterna

Börs Börsnedgången har lockat fram fyndköparna bland bolagens insiders. Placera går igenom de största insynsköpen efter rapporterna och vilka vd:ar som har ställt sig på köpsidan.

Stockholmsbörsen har tappat nästan en fjärdedel av sitt värde sedan årsskiftet och både april och inledningen på maj har varit skoningslösa mot många aktier. Samtidigt har en majoritet av de större bolagens rapporter visat på bra efterfrågan och på vinstnivåer som har infriat eller överträffat analytikernas förväntningar.

Det tycks ha gett personerna på insidan av bolagen råg i ryggen. En grupp som inte verkar särskilt rädd för den sura börsutvecklingen är nämligen de ägare som är inynsregistrerade, och som därför måste göra sina affärer offentliga via Finansinspektionen.

Statistik från Holdings visar att under den senaste månaden har andelen köp stått för 88 procent av insynsaffärerna. Mäter man i kronor istället för i antal affärer är övervikten ännu större, 90 procent mot 10 procent. Eller 1,4 miljarder mot 151 miljoner kronor om man så vill.

Insynshandeln senaste månaden. Källa: Holdings

Att insynsköpen är fler och större än insynsförsäljningarna hör visserligen till det normala men fördelningen är mer köptung nu än vad den varit det senaste året. Summerar man affärerna ett halvår tillbaka så är 87 procent köp medan siffran mätt över hela det senaste året kryper ned till 80 procent köpaffärer.

Vilka är det då som går emot börssvackan?

De största affärerna mätt i kronor görs inte helt överraskande av de större ägarna på Stockholmsbörsen. Den enskilt största affären står Wallenbergstiftelsernas bolag FAM för då de i slutet av april köpte aktier i SKF för styvt 250 miljoner kronor. FAM var redan tidigare SKF:s största ägare och har nu knappt 15 procent av kapitalet och 29 procent av rösterna i kullagerspecialisten.

Fredrik Lundberg och hans investmentbolag Lundbergföretagen har också varit aktiva köpare, liksom hans döttrar Katarina Martinson och Louise Lindh. Ägarandelarna har ökats i såväl Sandvik som Industrivärden, Skanska och Hufvudstaden.

I tabellen nedan har vi listat bolagen där de största insiderköpen mätt i värde har skett under den senaste månaden, och vilka som har gjort köpen.

 

Bolag Ägare Antal aktier Värde Mkr
SKF FAM AB 1500000 247
Industrivärden Fredrik Lundberg 537694 127
  Katarina Martinson 500000 122
Sinch Neqst D2 AB 4500000 199
  Erik  Fröberg 300000 11
Sandvik Lundbergföretagen AB 500000 93
Boozt Ferd AS 837054 82
Castellum Rutger Arnhult 300000 57
Skanska Lundbergföretagen AB 300000 52
Ratos P-O Söderberg Holding AB 839547 42
  Jan Söderberg 200000 10
SBB Ilija Batljan 1478749 45
  Sven-Olof Johansson 178000 5
Swedbank Falkenbergs Sparbank 315000 49
Hufvudstaden Louise Lindh 200000 24
Wallenstam Revialma 1-4 200000 22
Assa Abloy Nico Delvaux 51629 13
IAR Systems  Nicolas Hassbjer 100000 10

Källa: Holdings

Som synes har det gjorts stora köp i meddelandetjänstbolaget Sinch, vars aktie har rasat med över 60 procent i år. Här har styrelseordföranden Erik Fröberg köpt aktier för drygt 11 miljoner kronor och storägaren Neqst D2, som också är kopplat till Erik Fröberg, har köpt för knappt 200 miljoner. Även vd Oscar Werner gjorde för övrigt ett insiderköp tidigare i veckan då han köpte för 3 miljoner.

Andra köpbenägna vd:ar på topplistan omfattar Rutger Arnhult på Castellum och Ilija Batljan på SBB, som båda är storägare i sina respektive fastighetsbolag. Även låsjätten Assa Abloys vd Nico Delvaux har gått in relativt tungt efter rapporten då han köpt aktier i sitt bolag för 13 miljoner kronor.

Listan på andra vd:ar som har köpt aktier i sina bolag efter rapporterna men som inte kvalar in på tabellen ovan kan samtidigt göras lång. Några större insatser värda att nämna är Getinges Mattias Perjos (4,2 Mkr), Peabs Jesper Göransson (3,9 Mkr), Alfa Lavals vd Tom Erixon (2,4 Mkr), Troax vd Thomas Widstrand (2,2 Mkr), Lifcos Per Waldemarson (2,0 Mkr), Skanskas Anders Danielsson (1,7 Mkr), Nordeas Frank Vang-Jensen (1,5 Mkr), Dometics Juan Vargues (1 Mkr) samt Swedbanks Jens Henriksson (0,8 Mkr).

På köpsidan: Tom Erixon, vd för Alfa Laval

Bland de större inysnsförsäljningarna som gjorts senaste månaden sticker kontraktstillverkaren Note ut där nypensionerade finanschefen Henrik Nygren har sålt hela sitt innehav värt 60 miljoner kronor. Även i mönsterkortstillverkaren NCAB har finanschefen, Anders Forsén, gjort en stor försäljning som i det fallet är värd 24 miljoner. Tidigare USA-chefen på samma bolag, Martin Magnusson, har sålt aktier för ungefär lika mycket.

Vd-försäljningar är det däremot ont om, med undantag för Henrik Sjölund på Holmen som sålt en femtedel av sitt innehav för knappt 6 miljoner kronor.

Att det är en positiv signal när insynspersoner köper och att det kan vara, men inte måste vara, negativt när någon säljer är ganska okontroversiellt. Hur stora växlar man ska dra på insynsaffärer går däremot att diskutera.

Den höga köpaktiviteten just nu speglar att bolagen precis har lämnat ett kvartal med bra efterfrågan och bra vinstnivåer, samt att insynspersonerna har en långsiktigt positiv syn på sina bolag, men det säger tyvärr inte så mycket om hur förutsättningarna ser ut om 6-12 månader. Därför ska köpivern tolkas med viss försiktighet även om motsatsen, vd:ar och storägare som är passiva eller som storsäljer sina innehav, vore betydligt mer oroväckande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -