Stagflation sätter skräck i marknaden

Makroveckan Det dystra investerarklimatet håller i sig nu när stagflationsoron ser ut att ha tagit överhand. Nu väntar en vecka med nya, och mycket viktiga, inflationssignaler. Inte minst från USA och Sverige.

Vi kan lägga ytterligare en dyster börsvecka bakom oss. Den svenska börsen backade med 6,1 procent medan det europeiska Stoxx600 sjönk med 4,5 procent. Den amerikanska börsen klarade sig lite bättre och här stannade nedgången på 0,2 procent. Det var ändå den femte veckan i rad med minus på den amerikanska börsen och rekylen uppåt set ut att utebli även i början av denna vecka.

Stagflationsrädslan har, tillsammans med Ukrainakris, tagit ett fast grepp över marknaden. Rädslan för svagare tillväxt parat med hög inflation och stigande räntor är ett tufft scenario för investerarna att hantera. Samtidigt som Ryssland invasionskrig i Ukraina möjligen går in i en ny fas efter Ryssland firande av 9 maj.

Den amerikanska centralbanken höjde räntan med 0,50 procentenheter och flaggade för att fler sådana höjningar kommer på möten framöver. Tillsammans med en fortsatt stark arbetsmarknaden driver det upp räntorna både i USA och internationellt. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu på 3,15 procent och har därmed med bred marginal klivit över de symboliskt viktiga 3 procenten. Vore det inte så att inflationen för närvarande stjäl mer än hela avkastningen så skulle räntor kunna vara ett reellt alternativ till aktier.

Även i Sverige tog räntorna ett rejält skutt uppåt under förra veckan. Tvåårsräntan ligger nu på 1,38 procent och tioårsräntan på 1,97 procent. När det gäller tioårsräntan får vi backa bandel till 2014 för att hitta motsvarande nivåer och för tvåårsräntan ända till 2011. Inte konstigt om de svenska hushållen blir alltmer nervösa. Både vad gäller egen ekonomi och bostadspriser.

Den svenska kronan fortsätter dessutom att tappa och den amerikanska dollarn kostar nu 10 kronor. Kronfallet beror både på svagare riskaptit och att vi följer med euron nedåt. Enligt en enkät som Bloomberg News hänvisar till väntas sig dessutom en majoritet av valutahandlare att euro och dollarn kan nå paritet inom en snar framtid.

Om rejält svagare tillväxt framför allt är ett påtagligt framtidshot så är den höga inflationen redan en realitet. I veckan som kommer är det dessutom en hel rad inflationssiffror som är i fokus.

Bland dessa är det givetvis onsdagens amerikanska inflationssiffra som är huvudnumret. Förhoppningen är att de amerikanska inflationsutfallen nu ska börja vika ner. Det sker dock fån en så hög nivå att det knappast påverkar den amerikanska centralbankens ränteplaner i det korta perspektivet men kan ändå väcka visst hopp om att Federal Reserve inte behöver gå så hårt fram som marknaden för närvarande räknar med. Det skulle kunna gjuta lite nytt mod i investerarkollektivet. Men eftersom det också finns en betydande risk för att inflationssiffrorna kommer att överraska på uppsidan så innebär det en viss chansning att gå het in på den linjen.

De svenska inflationssiffrorna, som publiceras på torsdag, väntas däremot fortsätta sin resa uppåt. Även om det inte väntas ske i några större steg så ökar det givetvis pressen på Riksbanken att leverera nya räntehöjningar. Passande nog håller riksbankschefen Stefan Ingves tal amma dag och kan kanske ge lite kött på benen kring detta.

I övrigt är det lite tunt med viktiga makrodata under veckan men för marknadsaktörerna räcker det nog med att ha inflationssiffrorna att dissekera.

Måndag

Ganska lugn inledning på makroveckan med norska industriproduktionssiffror och investerarförtroendet i EMU-området. Det senare lär har försvagats ytterligare i majmätningen.

Tisdag

Danska och norska inflationssiffror för april. Även om nordiska inflationssiffror ofta skiljer sig från varandra så lär riktningen på dessa ge en viss fingervisning av var de svenska inflationssiffrorna – som publiceras på torsdag – kan tänkas landa. Uppåt lär det i alla fall bli. ZEW-index i Tyskland lär ha backat ytterligare. Något annat skulle förvåna storligen, givet omständigheterna. Riksbanksledningen frågas ut i riksdagen och det lär bli spridda skurar av frågor med räntor och inflation i fokus.

Onsdag

Inflationen i Kina har varit överraskande låg och även om de väntas ha stigit något i april så handlar det fortfarande om mycket låga siffror. Prosperas mätning av inflationsförväntningarna kan bli en liten rysare för Riksbanken. Framför allt om inflationsförväntningarna på längre sikt stiger. Dagens huvudnummer är förstås ändå de amerikanskan inflationssiffrorna. Väntat är en mindre nedgång från en mycket uppskruvad nivå. Fråga är om det kan ge börsen ett litet lyft? Det är i alla fall vad de flesta hoppas på.

Torsdag

Svenska inflationssiffror och Stefan Ingves håller tal. En intressant torsdagskombo. Den svenska inflationen väntas ha stigit ytterligare i april och fortsatt ligga på en smärtsam nivå för både de svenska hushållen och för Riksbanken. Känslan är väl att riskerna för inflationen trots allt ligger på uppsidan. Möjligen kan hög inflation och Ingves-tal ge den svenska kronan lite välbehövlig respit.  

Fredag

Veckan avlutas med industriproduktionssiffror för EMU-området. En nedgång väntas i marsmätningen och det är väl också högst troligt. Michigan-index i USA, som mäter humöret bland hushållen, väntas ha sjunkit efter en mindre rekyl uppåt i april. Indexet ligger på ungefär samma nivå som i samband med den amerikanska finanskrisen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -