Mer att hämta i digitaliseringsjätten

Aktier It-jätten Microsoft rider på digitaliseringstrenden och det finns mer att hämta för den långsiktiga investeraren.

Microsoft grundades 1975 av Bill Gates och Paul Allen och idag har bolaget ett marknadsvärde på hela 2,1 biljoner dollar. Aktien är ner 16 procent i år men på fem år är den upp över 300 procent. 

Koncernens årsomsättning uppgår till över 190 miljarder dollar och verksamheten är idag uppdelade i tre affärsområden. 

Intelligent Cloud står för ungefär 38 procent av omsättningen. Inom affärsområdet ingår Microsofts servrar och molntjänster. Här hittar man tjänster som bland annat Azure, SQL Server, Window Server och GitHub. I den senaste kvartalsrapporten uppgick Intelligent Clouds försäljning till 19,1 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på 26 procent. Det som stack ut inom segmentet var den starka tillväxten på nästan 50 procent i molnplattformen Azure. Intelligent Cloud-segmentet är väldigt lukrativt och har en rörelsemarginal på hela 45 procent. 

Productivity and Business Process är det näst största området och utgör 32 procent av koncernens omsättning. Inom segmentet finns en portfölj av produkter som förbättrar företags produktivitet och kommunikation. Här ingår Microsoft Office och andra tjänster som programvaran Dynamics eller nätverkssajten Linkedin. Segmentet växte det senaste kvartalet med 17 procent vilket motsvarar en omsättning på 15,8 miljarder dollar och rörelsemarginalen ligger på 43 procent. 

Det tredje området som står för 30 procent av omsättningen kallas More personal computing. Produkter och tjänster inom benet är exempelvis operativsystemet Windows, gaming, datorer samt annonsering. Under det gångna kvartalet växte segmentet med ungefär 10 procent vilket resulterade till en försäljning på 15,5 miljarder dollar. Området har sämst lönsamhet med en rörelsemarginal på 34 procent. 

Microsoft är den största cybersäkerhetsspelaren i världen med en uppskattad marknadsandel på runt 8 procent. Under 2021 omsatte cybersäkerhetdelen, som ingår i alla tre affärsområden, 15 miljarder dollar vilket är en tillväxt på över 40 procent jämfört med året innan. Inom segmentet konkurrerar Microsoft med bland annat Palo Alto, Okta och Crowdstrike. Stor del av Microsoft cybersäkerhetslösningar är integrerat i deras tjänster vilket skapar en konkurrensfördel. 

I fjol köpte Microsoft upp två mindre cybersäkerhetbolag och i början av året ryktades det om att Microsoft var i samtal om ett uppköp av cyberföretaget Mandiant. Alphabet (Google) hann dock före och slukade bolaget för 5,4 miljarder dollar. Cybersäkerhetsmarknaden är fragmenterad så det finns möjligheter för fortsatt konsolidering. 

I början av året uppgav Microsoft att man vill köpa gamingjätten Activision Blizzard för nästan 70 miljarder dollar. Om affären går igenom och inte blir stoppad av regulatorer kommer Microsoft bli en av världens största gamingaktörer. Activisions spel kommer sannolikt läggas till i Microsofts gaming-prenumerationstjänst där man betalar en månatlig avgift för att få tillgång till ett stort antal spel. Investeraren Warren Buffett har köpt på sig aktier i Activision Blizzard då han tror att det finns en möjlig arbitrageaffär. Aktien står i 79 dollar medan budet ligger på 95 dollar aktie.

Det är inga problem för Microsoft att betala för detta förvärv då de har en nettokassa på 55 miljarder dollar och verksamheten genererar starka fria kassaflöden. Under exempelvis de 12 senaste månaderna uppgick det fria kassaflödet till hela 64 miljarder dollar. Idag tillhandahåller Microsofts gamingdivision titlar som exempelvis The Elder Scrolls, Minecraft, and Halo. 

Konkurrensfördelar som Microsoft åtnjuter är både hög byteskostnad och nätverkseffekter. När kunder väl använder Microsofts tjänster är de inte benägna att byta till en konkurrent, de är fast i bolagets ekosystem. Nätverkseffekter åtnjuter exempelvis LinkedIn då en ny användare gör tjänsten bättre. Även all data som kan användas till maskininlärning skulle kunna anses vara en typ av nätverkseffekt. 

Microsoft  2022e 2023e 2024e
Oms tillväxt,% 18 14 13
Ebit marg,% 42 42 43
Ev/sales 10 9 8
Ev/ebit 25 21 18

 

Microsofts affär är mycket lönsam med rörelsemarginaler på 42 procent. Microsoft värderas till en premie i jämförelse med exempelvis Alphabet som handlas, baserat på innevarande år, till en ev/ebit-multipel på 16. Det skall tilläggas att Microsoft har betydligt bättre lönsamhet än Alphabet. Microsoft gör idag aktieåterköp och ger en direktavkastning på 0,85 procent. 

Microsoft skulle kunna ses som ett väldiversifierat investmentbolag där investerare får exponering mot olika megatrender inom it. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -