Marknaden tror på Fed - än så länge

Makrokommentar Federal Reserve drämde till med en räntehöjning på 50 punkter och flaggar för att fler sådana höjningar är i antågande. Ett besked som ändå togs emot med stor lättnad på finansmarknaden men för att glädjen inte ska bli kortvarig krävs att inflationskurvorna snart börjar vika ner.

Den amerikanska centralbanken beslutade på onsdagskvällen att höja sin styrränta med 0,50 procentenheter till spannet 0,75 – 1,00 procent. Senast Federal Reserve höjde räntan så mycket i samband med ett enskilt räntebesked var år 2000. Dessutom flaggade Fed-chefen Jerome Powell för att höjningar i den storleksordningen även är aktuell på de kommande mötena. På räntemarknaden har det helt prisats in höjningar med 0,50 procentenheter både i juni och september och med något mindre sannolikhet även på möten därefter.

Däremot ställer sig Powell, och får vi förmoda de flesta i den räntesättande kommittén (FOMC), mycket tveksamma till att höja räntan i större steg än de 0,50 procentenheter per möte som nu ligger i pipeline. Det hade annars börjat spekuleras kring ännu större räntehöjningar inför gårdagens besked. Att Fed nu stänger den dörren var ett glädjebesked för marknaden.

Det här bidrog dessutom till en viss nedjustering av ränteprognoserna på marknaden även om prissättningen fortfarande indikerar en amerikansk styrränta på runt 2,66 procent i slutet av året.  Och ytterligare några höjningar under 2023, enligt Fed fund futures.

I linje med förväntningarna, och tidigare signaler ska Federal Reserve också börja banta sin massiva obligationsportfölj med start i juni. När det programmet är fullt implementerat ska banken sälja obligationer motsvarande 95 miljarder i månaden. Det ska dock sättas i relation till en obligationsportfölj som ligger på nära 9 biljoner dollar. Så det kommer förstås att ta sin tid att få ner obligationsportföljen till mer rimliga nivåer.   

Powell erkände att de åtgärder som nu vidtas för att pressa ner inflationen av nödvändighet kommer att ha negativa effekter på tillväxten men att man var övertygad om att kunna få till en ”mjuklandning” i den amerikanska ekonomin. Det vill säga att man kan undvika en recession.

Bland annat vill banken se att arbetsmarknaden svalnar, då den bedöms vara extremt tajt för tillfället. Vilket förstås riskerar att spilla över i högre löneökningar.

Det är förstås för tidigt att se några effekter redan i fredagens amerikanska sysselsättningssiffror men det vore sannolikt mycket glädjande för marknaden om det redan nu kunde synas vissa tecken på en dämpad löneutvecklingen. I mars steg den genomsnittliga timlönen med 5,6 procent i årstakt. En löneökningstakt som ligger högre än den Federal reserve är bekväm med och som gör det än svårare att få ner inflationen till de runt 2 procent som är målet över tid.

Därefter kommer marknadens fokus att riktas mot nästa veckas inflationssiffror. I marsmätningen landade inflationen på 8,4 procent och kärninflationen, där prisförändringar på energi- och livsmedel räknas av, på 6,4 procent. Den högsta inflationen sedan tidigt 1980-tal.

Risken är fortfarande stor att Federal Reserve tvingas gå hårdare fram om inte inflationskurvorna snart börjar vika neråt. En bild som Powell också bekräftade i samband med gårdagens presskonferens, samtidigt som han uttrycket förhoppningar om att inflationen snart skulle börja vika ner.

marknaden togs Fed-beskedet emot med stor entusiasm. Den amerikanska börsen, S&P500, steg med 3 procent samtidigt som marknadsräntorna sjönk och dollarn försvagades. Att det inte blev ännu tuffare tag från Federal Reserves sida var det som framför allt bidrog till glädjeyran. Här var kanske det viktigaste beskedet att större räntehöjningar än med 50 punkter inte är aktuellt. Samtidigt som det måste ses som ett tecken på att marknaden, i alla fall på kort sikt, har en stor förtröstan till att Fed ska lyckas med sina förehavanden.

Vår bedömning är att det ändå var ett ganska tufft besked från Federal Reserve och att det krävs att vi snart börjar se en inflationskurva som viker nedåt för att den finansiella oron inte ska återvända.     

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -