Efterfrågan nästa orosmoln för Nobia

Aktieanalys Kökstillverkaren Nobias första kvartal blev en ny besvikelse. Hoppet om en vändning i den brittiska verksamhet riskerar nu att överskuggas av oron för att konsumenterna ska dra i bromsen.

Rapporten för det första kvartalet blev en ny snyting för köksbolaget Nobias prövade aktieägare.

Omsättningen på 3,8 miljarder kronor i kvartalet var visserligen lite högre än de väntade 3,7 miljarderna, men på resultatnivå så hamnade rörelsevinsten en bra bit under analytikernas prognoser. Utfallet blev 182 miljoner och en marginal på 4,8 procent mot förhandstipsen som snittade 233 miljoner respektive 6,3 procent, enligt Infront.

Det tryckte ned en redan pressad aktiekurs ytterligare och det är något som aktieägarna har blivit vana vid i samband med rapporterna det senaste året.

Ett skäl till att lönsamheten inte lossnar är att Nobia, som många andra, får jaga rörligt mål när kostnader för material, energi och transporter hela tiden ökar. Trenden började egentligen på allvar redan i somras när bolaget flaggade för att det skulle bli en eftersläpning i tid innan man kunde kompensera för de stigande materialkostnaderna.

Budskapet att egna prishöjningar kommer att kompensera, men att det blir verklighet först om några månader, har sedan upprepats och i förra rapporten skrev vd Jon Sintorn att man förväntade sig att fullt ut kunna kompensera för de högre kostnaderna från och med första kvartalet 2022.

I torsdagens rapport är beskedet att de ytterligare ökningarna av materialkostnader mot slutet av kvartalet inte har kunnat motverkas på kort sikt. Nya prisökningar är motmedlet, och dessa ska ge full effekt i slutet av andra kvartalet.

Man kan knappast lasta Nobia för den breda kostnadsinflationen som har tagit ny fart efter Ukrainakrigets utbrott, men det går heller inte att komma ifrån att ledtiderna från prishöjningar till kompensation och de fortsatt osäkra utsikterna på området gör det svårt att vara optimistisk kring en snabb förbättring.

Under innevarande kvartal kommer dessutom engångskostnader på 130-150 miljoner kronor att tynga resultatet till följd av ett besparingsprogram som sjösätts i Storbritannien. Centrala stödfunktioner ska dras ned när bolaget fokuserar på Magnet-varumärket och den årliga besparingen, som börjar kicka in under andra halvåret, ska på sikt uppgå till 150 miljoner kronor.

Det är välbehövligt att komma ned i kostnadsnivå i försäljningsledet för trots en bra och ökande bruttomarginal i Storbritannien på nästan 44 procent så gör verksamheten ett nollresultat. Det kan ställas mot Norden där rörelsemarginalen i kvartalet låg strax över 10 procent, vilket i sig var en försämring driven av kostnadsinflationen.

Den stora frågan framåt riskerar dock att skifta snabbt, från utmaningar med att lyfta marginalen i Storbritannien till en bredare oro för styrkan i efterfrågan. Ännu syns inga tecken på en nedgång enligt Nobia men konsumenthumöret kan skifta snabbt och orderböckerna som idag är starka kan då snabbt bli glesare.

Slutkonsumenterna kommer i år att möta en våg av försämringar i sin privatekonomi där höga uppvärmningskostnader, stigande boräntor och allmän prisinflation tär på budgetutrymmet. Möjligen får vi även se fallande huspriser framöver vilket i så fall kommer att göra fler hushåll avvaktande kring mellanstora projekt som en köksrenovering. Inte minst som prisökningarna på köken nu är extraordinära, för att använda Nobias egen beskrivning.

Flera byggbolag och bostadsutvecklare i Sverige har de senaste dagarna meddelat att de drar ned på takten i spåren av osäkerhet kring råvarupriser och materialtillgång. Möjligen blir det bara en tillfällig paus men färre nya bostäder och en lägre transaktionstakt på befintliga bostäder kan bli ytterligare en bromskloss också vad gäller takten på köksmarknaden.

Mot den här ökade osäkerheten står en allt lägre värdering av Nobia och det är bara att konstatera att aktiemarknaden har gjort rätt som förhållit sig skeptisk till förmågan att hinna höja priserna i takt med kostnadsökningarna det senaste året. Frågan är om Nobias värdering nu har kommit i kapp den tuffare verkligheten.

Aktien har trots allt fallit med 50 procent på ett år och över 33 procent bara sedan årsskiftet. På analytikernas snittprognoser inför dagens rapport hamnar p/e-talet på drygt 7 i år och 6 nästa år. Utdelningen på 2,50 kronor som avskiljs från aktien på fredagen motsvarar en direktavkastning på hela 7 procent.

  2021A 2022E 2023E 2024E
Omsättning, Mkr 13719 15020 15543 16079
Rörelsemarginal  7,4% 8,0% 8,9% 9,4%
Vinst/aktie, sek 4,2 4,9 5,7 6,2
Utdelning/aktie, sek 2,5 2,4 3,0 3,5
Källa: Infront        

 

Med den färska rapportbesvikelsen och den tilltagande osäkerheten kring efterfrågan i åtanke bör man dock räkna med att prognoserna behöver hyvlas ned en del. Vad som ser ut som en rea idag kan då visa sig vara en så kallad värdefälla, en aktie som ser oförtjänt billig ut men som gör det av en god anledning.

Någonstans bottnar aktien förstås och marknaden kan då ta fasta på att Nobia har starka lokala marknadspositioner med välkända varumärken som Marbodal, HTH, Magnet och Invita. En sund underliggande lönsamhet i framför allt den nordiska verksamheten talar också för bolaget och för aktien på lång sikt.

kort och medellång sikt befarar vi däremot att den till synes billiga aktien inte blir någon vidare investering. Sikten är just nu lite för oklar både när det kommer till efterfrågan och förmågan att fullt ut täcka kostnadsökningarna. Vi avvaktar.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nobia Neutral 35,56 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -