Aktierna som klarar åtstramningen

Börs Under onsdagen väntas den amerikanska centralbanken ytterligare strama åt ekonomin. Här är branscherna som brukar klara sig helskinnade när svångremmen dras åt.

När vi nu går från den bästa av alla världar för aktiemarknaden till en klart sämre kan det vara värt att blicka bakåt och se vilka sektorer som bäst brukar klara sig i en räntehöjningsmiljö.

Investmentbanken Morgan Stanley har kollat på hur olika sektorer gått historiskt under ett år framåt från det att centralbanken börjat strama åt.

Det visar sig då att det som brukar klarar sig allra bäst under första året av åtstramningar relativt sett är fastighetssektorn.

En annan sektor som klarar sig mycket bra är de stora biotech- och läkemedelsbolagen.

Även mjukvarubolagen brukar klara första året med räntehöjningar. Ännu har det dock inte synts till i aktiekurserna hos de stora mjukvarubolagen.

Inte ens mjukvarujätten Microsofts starka rapport och ljusa framtidsutsikter lyckades bryta igenom det rådande makromökret.

Även livsmedel och energi brukar klara sig relativt bra. 

Den sektor som brukar gå svagast under det första året av åtramningar är fordonsrelaterade aktier. Inte heller finansrelaterade aktier och banker brukar gå bra.

Den sektorn Morgan Stanley tror mest på just nu inom de defensiva sektorerna är farma- och biotechbolagen.

Farmabolagens värderingar är låga i förhållande till andra traditionellt defensiva sektorer.

Sektorn ger i genomsnitt 2 procents direktavkastning idag, vilket är klart högre än genomsnittet för bolagen i det amerikanska storbolagsindexet S&P 500. Utöver det har sektorn haft en stabil utdelningstillväxt.

När det gäller stora läkemedelsbolag föredrar banken bolag som Abbvie, Eli Lilly och Royalty Pharma. Inom biotech är det bolag som Seagen, Biomarin Pharmaceutical och Biogen som ses som intressanta.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -