På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En lönsam robotkirurgi-vinnare

Aktie Intuitive Surgicals aktie har under 2022 presterat svagt och är ner nästan 35 procent. På lång sikt finns det mycket som talar för bolaget.

Intuitive Surgical är medicinteknikföretaget som ligger bakom da Vinci-systemet, ett kirurgisystemet som godkändes av FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet) år 2000. Idag finns det över 6 900 aktiva da Vinci-system installerade och under fjolåret användes systemen vid över 1,5 miljoner kirurgiska ingrepp. Da Vinci-systemen används främst inom allmänkirurgi, urologi och gynekologi. Majoriteten av verksamheten finns i USA. 

Förutom da Vinci-systemet tillhandahåller även bolaget Ion-systemet som är specialiserat på att upptäcka lungcancer. Idag finns det ungefär 130 installerade system. 

Robotkirurgi innebär inte som namnet antyder att det är en robot som självständigt styr operationen. Robotassisterad kirurgi skulle kunna anses var ett mer rättvisande ord då det handlar om att en kirurg styr roboten via en kontrollenhet. Kirurgens rörelser översätts därigenom till kontrollerade rörelser hos roboten som i sin tur genomför det kirurgiska ingreppet. 

Robotkirurgi ger både bättre precision och tillförlitlighet. Kirurgin resulterar även i kortare återhämtningstider samt färre komplikationer. Dessutom visar studier att antal återbesök på sjukhus kan minska med ungefär 50 procent. Kirurger förtidspensioneras eller begär omplacering på grund av att deras kroppar inte klarar av att jobba med traditionell kirurgi. Med hjälp av robotar blir kirurgers arbetssätt mer ergonomiskt vilket gör att de inte förtidspensionerar sig i samma utsträckning. En synnerligen intressant del av robotkirurgi är att man har möjlighet att operera på långa avstånd. Kirurger i Sverige kan operera en patient i Kina och vise versa. Utbyggnaden av 5G är något som kommer göra denna trend möjlig i allt större delar av världen. 

Av alla operationer som kan göras med en robot, görs endast två procent med hjälp av robotkirurgi. Anledningarna till att assisterad robotkirurgi inte har större penetration på marknaden är främst på grund av höga kostnader (en da Vinci robot kostar runt 20 miljoner kronor) och att det idag krävs specialdesignade operationssalar för att en robot skall kunna användas. Robotkirurgi-marknaden väntas ha en CAGR (genomsnittlig årlig tillväxttakt) på ungefär 20 procent mellan åren 2022 tills 2030. Idag är USA den största marknaden med en andel på 50 procent. 

Intuitive Surgical genererar intäkter genom tre olika områden. Den största delen, instrument and accessories, står för ungefär 55 procent av omsättningen. Här ingår instrument som kontinuerligt behöver bytas ut. Exempelvis kan det handla om olika grepp på robotens armar. Det näst största affärsområdet är Systems, vilket är försäljning av robotsystem. Segmentet står för ungefär 30 procent av Intuitivs totala omsättning. Det minsta området, som står för ungefär 15 procent, är service av robotarna. 

(Kurgraf fem år)

I det första kvartalet uppgick omsättningen till nästan 1,5 miljarder dollar, som motsvarar en tillväxt på 15 procent. Vinsten landade på 370 miljoner dollar. Rapporten var överlag bra men under telefonkonferensen medgav ledningen att de finns utmaningar hänförligt till bland annat pandemin, inflation och problem i försörjningskedjan. Exempelvis skjuter sjukhus upp operationer för att prioritera coronaviruset, vilket påverkat (och kan påverka) Intuitives verksamhet negativt. Sedan är frågan om hur starka sjukhusens finanser är och kommer det investeras mindre om vi nu är påväg mot sämre tider? Det som talar för Intuitive är den globala vårdskulden som behöver betas av. 

Intuitives marknadsandel uppgår till nästan 80 procent och den närmaste konkurrenten Stryker Corp har ungefär en andel på 10 procent. Det finns en del robotsystem som är på väg till marknaden, exempelvis Auris Health (ägs av Johnson & Johnson) och Medtronic . Den konkurrensfördel Intuitive har är hög byteskostnaden. När en kirurg väl är upplärd i da Vinci-systemet blir den mindre benägen att byta till en konkurrent. Förhoppningsvis kan denna vallgraven skydda rörelsemarginalerna på 36 procent. Idag ser Intuitives finanser stabila ut med en stor nettokassa vilket ger utrymme för både investeringar i verksamheten och förvärv.

För att jämföra värderingen mot en annan aktie skulle medicinteknikbolaget Medtronic kunna ses som branschkollega. Medtronic handlas, baserat på innevarande år, till ev/ebit-multipel på 17. Bolaget har både betydligt lägre marginaler och omsättningstillväxt än Intuitive Surgical. 

Intuitive Surgical 2022e 2023e 2024e
Oms tillväxt,%  12 13 13
Ebit marg,% 36 37 38
Ev/sales 13 11 10
Ev/ebit  37 31 27

 

Värderingen har kommit ner en del men på kort sikt känns utsikterna grumliga. På lång sikt däremot är det ingen tvekan om att robotkirurgi är en bransch som har framtiden för sig. Intuitive är ett välskött bolag och det finns fortfarande potential i aktien för den som investerar på lång horisont. Man kan dock hävda att det inte finns stort utrymme för fortsatt marginalexpansion. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -