"Börsraset har en bra bit kvar på nedsidan"

Börs Investmentbanken Morgan Stanley spår att björnmarknaden pågår länge till och att vinstestimaten kommer att justeras ner mer. Enda positiva är att alla redan är så negativa.

Trots att april brukar vara en stark månad och att rapporterna första kvartalet var starka så föll det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 med 8 procent.

Börsen har sedan länge signalerat att sämre tider är på väg och under första kvartalet krympte den amerikanska ekonomin med 1,4 procent.  

Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 är hittills i år ner 13 procent, Nasdaq har rasat 21 procent och breda svenska indexet OMXSPI har fallit 20 procent.

Investmentbanken Morgan Stanley skriver i en analys att fredagens ras på aktiemarknaderna var symptomatiskt för vad vi kan förvänta oss mer av framöver.

Under fredagen föll aktiemarknaderna brett även defensiva aktier följde med ner. Just det brukar vara ett tecken på att börsnedgången nått en ny nivå. Det finns nämligen inte längre några bra gömställen att övervintra på.  

Katalysatorn för de senaste nedgångarna på börsen har varit en ökad tro på att vinsttillväxten faller snabbare än väntat.

Banken tror att vinstestimaten för det kommande året fortfarande är för höga även om rapporterna från första kvartalet har varit starka.

Kommentarerna om framtiden från företagsledningarna blir alltmer försiktiga.

Aktiemarknaderna ligger alltid före ekonomin. Redan i februari förra året började olönsamma techaktier falla, i november började högvärderade lönsamma techaktier att gå ner och nu har nedgången på allvar nått den breda aktiemarknaden.

Morgan Stanley förväntar sig nu att även S&P 500 snart kommer att handlas ner i så kallad björnmarknad. Det vill säga en nedgång från senaste toppen på minst 20 procent.

Nedgången kommer dock inte att vara spikrak utan banken förväntar sig att det mellan varven kommer björnmarknadsrallyn.

Marknaden antar nu att rapporterna för det första kvartalet i år kommer att vara den sista bra rapportperioden i den här cykeln. Därefter kommer ökade kostnader att slå mot tillväxten.

Realavkastningen på S&P 500 är nu den mest negativa sedan 1950-talet. Samtidigt som inflationen befinner sig på högsta nivån på fyrtio år och företagens vinsttillväxt nu snabbt saktar in gör det att aktiemarknaden inte längre ger det perfekta skyddet mot inflationen som det brukar ge och som investerare räknar med.

Värderingarna är fortfarande nära sina högsta nivåer och om man då subtraherar inflationen får du en rejäl negativ realavkastning.

Just realavkastningen brukar vara ledande för hur aktiemarknaden utvecklas på några månaders sikt. Det talar enligt Morgan Stanley för att vi fortfarande har en bra bit kvar på nedsidan på aktiemarknaden.

Banken tror att storbolagsindexet minst kommer att falla ytterligare runt 8 procent till 3800 punkter på relativt kort sikt. Tekniskt tror banken att det kan falla så mycket som ner till 3460 punkter.

Det vill säga ytterligare en nedgång med cirka 16 procent. Utlösande för ytterligare nedgångar borde vara rädsla för en större konjunkturnedgång, skriver banken.

Om S&P 500 når 3400 betyder det dessutom att index faller tillbaka till sin högsta nivå före pandemin, vilket på många sätt är logiskt eftersom stimulanserna under pandemin inte skapade några verkliga värden för ekonomin och för de flesta företag.

Det enda positiva banken just nu ser är att alla är så negativa till marknaden och marknaden är så pass översåld att minsta lilla positiva nyhet kan komma att leda till ett enormt aktierally ett så kallat björnmarknadsrally.

I vilket fall som helst spår banken att den här björnmarknaden är långt ifrån över.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -