Utvalda fonder i november - så gick det

Utvärdering Det senaste halvårets utvärdering påverkas markant av inflationsoro, räntehöjningar, Ukrainakriget och förnyad oro kring den globala tillväxten.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför november2021.

Det senaste halvåret har varit stökigt med stora prisrörelser. I mitten av november ändrade marknaden karaktär och har sedan dess varit betydligt mer volatil. En ökad inflationsoro i kombination med en U-sväng hos centralbankerna gör att det nu är en ny serie av räntehöjningar som ligger i korten.

Ukrainakriget och de massiva sanktionerna mot Ryssland innebär sänkt global tillväxt och ökad inflation. Investerarna har blivit alltmer oroliga för sjunkande global tillväxt i den senaste månadsenkäten från Bofa Securities.

Trots den svängiga resan på de globala börserna har en global indexfond avkastat knappt 3 procent, mätt i svenska kronor. USA som utgör runt 60 procent av de globala börsernas marknadsvärde har lyckats bättre ,och en bred indexfond landade på en uppgång på 5,7 procent.

Europas avkastning påverkas påtagligt av kriget i Ukraina och en euroepisk indexfond har minus avkastning på 1 procent, i kronor.

Den stora avvikelsen hittar vi på Stockholmsbörsen som var en av fjolårets favoritbörser. Men det går fort när globala investerarna byter fot och säljer av mer perifera börser som Stockholms. Halvårets avkastning för en indexfond som följer hela börsen är minus 12,2 procent.

När riskviljan sjunkit drabbar det mindre bolag. Fonder med inriktning på svenska små- och medelstora bolag backat närmare 17 procent. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat sig bättre med en nedgång på 8,7 procent.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har haft en klart bättre resa än Stockholmsbörsen den senaste halvåret och är minus 3,5 procent. Men det är värt att poängtera att spridningen mellan länder som ingår i indexet är stor. Vi hittar de största fondvinnarna där i form av Brasilien, Indien och Turkiet samtidigt som Kinafonder fortsätter med en motvind. Och ryska investeringar total kollapsat.

Valutor är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval och det senaste halvåret har det varit mycket gynnsamt för den amerikanska dollar. Dollarn har stigit med närmare 11 procent mot kronan. Det senaste halvåret har euron stärkts med drygt 0,5 procent.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
MS INVF US Growth -40,2% -10,8%
MS INVF Global Opportunity -25,3% -10,3%
AMF Aktiefond Europa -3,3% -3,0%
Plus Småbolag Sverige Index  -16,7% -17,9%
Atlant Opportunity -2,0% NA
Fondita Health Care -10,6% -2,5%
Storebrand Global Multifactor 5,3% -5,3%
Sensor Sverige Select -9,4% -5,3%
Spiltan Aktiefond Stabil -9,0% -12,0%
Carnegie Strategifond A -2,5% -3,5%
Fidelity Global Technology Fund -2,0% -15,0%
IKC Avkastningsfond 0,5% -3,7%
Källa: Morningstar den 26 april 2022    

 

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology var ny bland Placeras utvalda fonder i november i stället för Nordic Cross Total Return R Fund.

Fidelity Global Technology investerar i globala teknikbolag med hög innovationstakt. Fonden har backat med 2 procent under halvåret, men utklassar fondkategorin som backat hela 15 procent.

Totalt fem av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Halvåret har bjudit på flera sentimentsförändringar. Under november och december gick tillväxtaktier starkt. Bara några dagar in på det nya året vände vinden 180 grader och värdeaktier blev det hetaste hos investerarkollektivet. En trend som hållit i sig under 2022 med energibolag som de stora vinnarna.

Inte helt överraskande har flera av det senaste halvårets vinnarfonder inriktning på värdebolag- och stabila kvalitetsbolag.

Vi hittar bara två fonder som landar på plus under halvåret. Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor med en avkastning på 5,3 procent är bästa fond i absoluta tal. Den har fortsatt klå sitt kategorisnitt med råge under halvåret.

Placeras räntefondsval IKC Avkastningsfond har fortsatt att slå kategorisnittet med bred marginal och är den andra fonden som landar på plusavkastning.

Placeras två blandfondsval har båda backat vilket även kategorisnitten gjort. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, är listans överraskning med tanke på att det är blandfond. Avkastningen på minus 2,5 procent är bättre än kategorisnittet som backat 3,5 procent.

Placeras andra blandfondsval, den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select som har flera tillväxtbolagsaktier i portföljen, har backat drygt 9,4 procent.

Spiltan Aktiefond Stabil som har fokus på stora och medelstora kvalitetsbolag har utklassat både Stockholmsbörsen och fondkategorin Sverigefonder. Trots det är avkastningen minus 9 procent.

Placeras andra Sverigefondsval PLUS Småbolag Sverige Index har backat betydligt mer, närmare 17 procent. Men trots det har fonden lyckats få en högre avkastning än sin fondkategori.

Listans globalfond MS INVF Global Opportunity har backat med drygt 25 procent och avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Listans absoluta värsting är systerfonden MS INVF US Growth som backat drygt 40 procent i spåren av nedgången för amerikanska tillväxtbolag. En majoritet av den dåliga avkastningen har kommit efter årsskiftet och Placera valde att ta bort den tidigt i år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -