Ett brutalt år för teknikfonderna

Fondkommentar Stigande räntor och ökad risk för recession har slagit hårt mot tillväxt- och teknikaktier sedan december. Fondkategorin Ny teknik har i år haft en mardrömsstart med breda nedgångar och bara en fond har lyckats leverera plusavkastning i år.

Sedan mitten på november har osäkerheten och volatilitet ökat på världens börser efter allt högre inflationsutfall och en aggressivare amerikansk centralbank som ändrade syn på inflation från övergående till sannolikt inte övergående på kort sikt.

Lägg till att Covid-krisen fortsätter, vilket är mest påtagligt i Kina med fortsatta störningar i leverantörskedjor och leveranser, vilket spär på inflationen och äventyrar den kinesiska tillväxten.

En osäkerhet till har uppstått i och med Rysslands invasion av Ukraina. Ett krig som skapat stora sanktioner mot Ryssland, och som ingen riktigt vet de ekonomiska konsekvenserna av.

Allt som allt summeras de faktorer vi pekat på en oklar framtid som fått riskpremien för aktier i allmänhet och i synnerhet tillväxtorienterade teknikaktier att stiga i takt med ränteuppgången.

Nvidia, Netflix och Meta

Den höjda riskpremien i kombination med stigande räntor har minskat vad investerare är villiga att betala för tillväxt och framtida vinster inom tekniksektorn. Det har fått aktiekurserna för många teknikaktier att sjunka.

Tekniksektorn erbjuder idag allt från mogna etablerade aktörer som Microsoft, Intel och Apple till unga i många fall olönsamma snabbväxande teknikbolag som precis noterats på börserna.

Lönsamma och välkapitaliserade teknikbolag med lägre värderingsrisk har klarat sig bättre än icke lönsamma bolag med högre värdering.

Redan för drygt ett år sedan i mitten på februari när den första inflationsoron och ränteuppgången tog fart började många investerare att sälja ut högt värderade och i många fall olönsamma teknikbolag vanligtvis små- och medelstora bolag. En trend som nu vara över ett år.

Men flera teknikfondsförvaltare hävdar att på lång sikt ser tillväxtmöjligheterna bättre ut än på länge nu när värderingarna kommit. Det har att göra med att den digitala transformeringen fortsätter och allt flera bolag i den gamla ekonomin kommer att fortsätt investera i teknik för att öka produktiviteten.

Det finns 34 fonder på Avanzas sparplattform, ett urval jag har valt att använda. Att teknikfonder varit populära de senaste åren är extra tydligt då bara hälften av teknikfonderna har en avkastningshistorik som är 5 år eller längre. Det har startat en uppsjö med teknikfonder under de senaste åren.

Alla fonder utom Thematica – Future Mobilty Retl SEK lyser rött med minusavkastning. Spridningen är stor för årets avkastning, från plus 9,6 procent till minus 27,8 procent för den fond som haft det svettigast.

Snittavkastningen för fondkategorin ”Branschfond, Ny teknik” i år är minus 19,3 procent, vilket är sämre än jämförelseindex MSCI ACWI Information Technology med minus 17,9 procent. De senaste 12 månaderna är snittavkastningen efter årets tuffa inledning på minus 7,9 procent för teknikfonderna.

Lyfter vi blicken har branschfonderna Ny teknik levererat en genomsnittlig avkastning på 58 procent för de tre senaste åren. Avkastningen står sig bra mot en globalindexfond som under motsvarande period levererat 36 procent i avkastning.

Fonder i år  1 år 3 år
Thematica - Future Mobility retail 9,6% 56,1% 334,3%
DNB Teknologi A −7,3% 2,6% 49,3%
Schroder ISF Digital Infras A Acc $ −7,4% - -
DNB Fund Technology retail A −8,3% 1,5% 46,6%
Skandia Time Global −9,5% 3,9% 52,6%
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR −9,9% 2,3% 77,0%
Jupiter Global Equity Gr Unc L USD Acc −13,3% - -
BGF Future of Transport A2 −13,8% −0,1% 53,8%
Lannebo Teknik Småbolag −14,0% −4,1% -
Lannebo Teknik −14,2% 3,1% 68,1%
GP Bullhound Global Technology A −14,7% −7,3% 63,4%
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD −15,0% 10,5% 90,0%
eSports Fund −15,6% −31,5% -
White Fleet GP Bullhound GblEsportsR SEK −15,7% −7,9% -
Janus Henderson Hrzn GlbTechLdrs A2USD −16,6% −3,2% 51,9%
Allianz Cyber Security AT USD Acc −16,7% 9,5% -
Swedbank Robur Technology A −16,8% 4,4% 85,8%
BGF FinTech A2 −16,8% −21,9% 32,9%
Pictet-Digital R USD −17,5% −21,1% 7,5%
Go Blockchain Fund A −18,0% - -
UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc −18,7% −8,4% 52,0%
Öhman Global Growth A −18,8% −11,4% 77,1%
Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR −20,0% −13,4% 71,8%
Augmented Reality Fund A −20,7% −14,2% 61,9%
BGF World Technology A2 −21,3% −10,5% 75,3%
Avanza World Tech by TIN −21,5% −11,2% -
SEB Teknologifond −21,6% −10,4% 34,2%
SEB Teknologifond D USD - Lux utd −21,8% −10,3% 29,2%
PLUS Teknologi Sverige Index −21,8% - -
Swedbank Robur Ny Teknik A −22,5% −27,3% 56,5%
JPM US Technology A (acc) USD −23,2% −9,6% 72,2%
Franklin Technology A Acc USD −24,3% −6,3% 57,2%
TIN Ny Teknik A −26,3% −26,4% 56,0%
BGF Next Generation Technology A2 −27,8% −23,9% 80,3%
Morningstar kategorisnittet: Branschfond Ny Teknik −19,3% −7,9% 57,8%
MSCI ACWI Informaiton Technology −17,9% −3,3% 76,3%
Källa: Avanza den 22 april 2022      

 

Knappt två tredjedelar av fonderna har lyckats bättre än kategorisnittet i år. Men det skiljer mer än vad man tro i underliggande investeringar mellan fonderna.

Flera av de sämst presterande fonder investerar i små- och mindre innovativa teknikbolag med sämre lönsamhet och högre värdering.

BGF Next Generation Technology är den fond som har haft mest motvind i år. Fonden har backat närmare 29 procent.

Världens största fondbolag, Blackrock, står bakom fonden. Fonden letar efter vinnare inom framtidsteman som artificiell intelligens, automatisering, robotisering och nya betalningslösningar.

Förvaltaren Tony Kim letar efter innovativa mindre bolag med hög tillväxt, precis den typen av teknikbolag som börsen straffat mest. Då fonden letar efter mindre tillväxtbolag inom nya heta sektorer blir det förhållandevis många mindre investeringar för att reducera risken, totalt har fonden 90 aktier. 

Största undersektor är mjukvarubolag på 40 procent följt av halvledarbolag med 32 procent. Över 60 procent av fonden består av små- och medelstora bolag.

Ett av riktigt få storbolag intar numera första platsen. Elbilstillverkaren Tesla är fondens största innehav och har backat närmare 5,5 procent sedan årsskiftet. Att Tesla är störst har till stor del att göra med att aktien backat betydligt mindre än andra av fondens största innehav i år.

Fonden nästa största bolag är halvledartillverkaren ON Semiconductors med ett börsvärde på 22 miljarder dollar. Aktien har backat drygt 21 procent i år.

Vi hittar den populära fonden TIN Ny Teknik i botten. Fonden har haft det tufft i år och backat drygt 26 procent. Årets inledande tapp för TIN Ny teknik gjort att avkastningen är på minus för de senaste 12 månaderna med 26,4 procent.

Även här är det mindre och medelstora innovativa bolag som är i fokus. Knappt 12 procent av fonden består av stora bolag enligt Morningstar. 30 procent är klassificerade som medelstora bolag och resterande del är små bolag och Micro Cap-bolag.

Den enda fonden med positiv avkastning i år är inte någon bred teknikfond, utan en hårt nischad tematisk fond som i huvudsak investerar i elbilar och värdekedjan runt elbilstekniken. Fonden Thematica - Future Mobility Retail har lyckats avkasta knappt 10 procent.

Thematica - Future Mobility Retail

Även avkastningen de senaste 12 månaderna sticker ut med hela 56 procent, jämfört med kategorisnittets minusavkastning på närmare 8 procent.

Fonden har 47 investeringar kring temat framtidens mobilitet och huvuddelen av bolagen är klassificerade som små tillväxtbolag. Fonden är klassad som en branschfond inom ny teknik av Morningstar.

Men för tillfället påminner fonden mer om en råvarufond verksam inom gröna metaller än en teknikfond, då två tredjedelar av fonden består av råvarubolag främst inom litiumproduktion. En bet som varit extremt gynnsamt då litiumpriset stigit med över 400 procent det senaste året.

Fondens fyra största innehav är verksamma inom batteriråvaran litium. Australiska Galan Lithium är störst på 7 procent. Det kanadensiska litiumprospekteringsbolaget Neo Lithium är näst störst på drygt 6 procent.

Vi hittar DNB Teknologi som näst bästa fond i år. Fonden har backat drygt 7 procent och uppvisar plusavkastning för de senaste 12 månaderna.

Fonden har en majoritet av stora och etablerade teknikbolag. Flera av de stora bolagen har en defensiv karaktär vilket betalt sig i år.

Microsoft är största innehavet med en vikt på 9 procent. Näst störst är defensiva telekomoperatören Deutsche Telekom på 6,2 procent. Vi hittar även den brittiska telekomoperatören Vodafone bland fondens tio största innehav.

De båda telekomoperatörerna har stigit i år, med 6 respektive 14 procent, vilket hör till fondens bästa bidragsgivare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -