Tre dagar kvar med nollränta?

Makroveckan Det är surt på börsen när oron för såväl konjunktur som inflation spirar. Fler signaler kring detta väntas i veckan. Höjdpunkten är ändå torsdagens penningpolitiska besked från Riksbanken. Historisk omsvängning är att vänta.

En sur veckoavslutning fick de flesta av världens börser på fall. Under förra veckan backade den svenska börsen med 1,2 procent medan S&P500 sjönk med 2,8 procent. Detta trots att rapportperioden, med vissa undantag, inletts hyggligt starkt. Inflationsoron är dock påtaglig även hos företagsledningarna och marknadsräntorna fortsätter att krypa uppåt. I förra veckan steg den amerikanska femårsräntan över 3 procent och tioårsräntan var uppe och nosade på den nivån. Nu har dock tioårsränta sjunkit och handlas kring 2,82 procent.

Oljepriset har också sjunkit och Brentoljan handlas nu kring 102 dollar per fat. När vi lägger samman sjunkande räntor och oljepris så är vår slutsats att det är en stigande konjunkturoro som spökar. Även om de preliminära inköpschefsindexen som publicerades i förra veckan inte var så svaga som kunde befaras. Leveransproblem och stigande priser är däremot ett ökande problem för många företag.

I veckan får vi nya, viktiga konjunktursignaler när konjunkturbarometrarna för Sverige och EMU-området publiceras. De siffrorna kommer på torsdag. Dessutom får vi bättre överblick över hur första kvartalet har gått när BNP-siffrorna för USA, Sverige och EMU-området rullas ut under veckan.

Den stora höjdpunkten under den kommande veckan är ändå Riksbankens färska penningpolitiska besked som presenteras på torsdag morgon. Riksbanken kommer att tvingas till en rejäl U-sväng vad gäller penningpolitiken men frågan är om de redan nu är beredda att höja räntan. Analytikerkåren är splittrad i frågan medan man på räntemarknaden räknar med att Riksbanken levererar en räntehöjning. Även vi på Placera lutar åt att det blir en höjning men osvuret är som alltid bäst. Intressant också att se hur bankens inflationsprognoser kommer att se ut efter några rejäla missar under de senaste månaderna.

Att Macron vann det franska presidentvalet har tagits emot med viss lättnad på marknad men i ännu högre grad bland politiker runt om i Europa. Sen kanske det inte är så marknadsdrivande i det långa loppet.

Måndag

Det tyska IOF-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, publiceras och väntas ha sjunkit till oroväckande låga nivåer.

Tisdag

En hel del amerikansk statistik. Orderingången på varaktiga varor väntas ha stigit något i mars. Bostadspriserna ska ha fortsatt upp och hushålshumöret väntas ha förbättrats. När det gäller det hushållshumöret tror vi på Placera att det finns nedåtrisker på grund av fortsatt hög inflation och stigande räntor.

Onsdag

De svenska producentpriserna väntas nå nya toppnivåer. Siffror som publiceras samtidigt som Riksbanken inleder sitt penningpolitiska möte. En sista liten rysarsiffra för direktionen att bita i. Svensk arbetslöshet väntas ha tickat upp en bit i mars.

Torsdag

Fullt fokus på Riksbankens högintressanta räntebesked. På räntemarknaden är det i princip prissatt en räntehöjning redan nu men analytikerkåren tror att en höjning dröjer till juni. Vi på Placera tror att Riksbanken höjer främst av skälet att inflationsprognoserna kommer att behöva justeras upp rejält. Konjunkturinstitutet och Eurostat publicerar nya konjunkturbarometrar. Svaga BNP-siffror från USA väntas.

Fredag

Inflations- och BNP-siffror för EMU-området. KPI-inflationen väntas gå ner lite i aprilmätningen men kärninflationen fortsätter att röra sig uppåt. Därmed ökar också pressen på ECB att börja föra en stramare penningpolitik men banken ligger ändå sist i ledet när det gäller en räntehöjning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -