Kvartalsrapporterna sätter agendan

Makroveckan Påskveckan bjöd på ett lite surare börsklimat. Nu väntar en marknadsvecka som lär domineras av kvartalsrapporterna och de preliminära inköpschefsindexen för april. IMF publicerar dessutom en färsk prognos.

Det var fortsatt ner på de flesta av världens börser under förra veckan. Den svenska börsen backade med runt 1,5 procent. Räntorna fortsätter däremot upp och den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 2,85 procent. Oljepriset har dessutom rekylerat upp och Brentoljan kostar nu kring 112 dollar per fat.

ECB:s besked i förra veckan var ungefär som väntat. Banken avser att i förta hand trappa ner köpen av obligationer, vilket i så fall skulle öppna för en första räntehöjning under tidig höst. Möjligen kan detta komma att påverkas Riksbankens räntestrategi inför det penningpolitiska beskedet i nästa vecka men vårt huvudscenario är ändå att Riksbanken väljer att höja räntan redan då.

I Kina rör det sig åt andra hållet och efter lite svagare makrosiffror så har centralbanken återigen lättat på bankernas kassakrav.

tisdagsmorgonen presenterar regeringen sin vårbudget med satsningar på omkring 35 miljarder kronor. Mer lär komma inför höstens val. Samma dag publicerar IMF sin nya prognos för världsekonomin och det är ingen vild gissning att tillväxtprognoserna kommer att justeras ner. Mer intressant är kanske vad IMF säger om riskerna för en rejält svag tillväxt och vad de tror om inflationsutvecklingen.

Andra höjdpunkter under veckan är Federal Reserves Beige book som kommer under onsdagskvällen samt fredagens preliminära inköpschefsindex för april. Det senare kan nog bli en riktig rysare för marknaden eftersom framtidsförväntningarna var rejält deppiga i förra månadens mätning. Det gäller framför allt i Europa. Åt det mer positiva hållet drar att lättade restriktioner kan ge tjänstesektorn lite extra draghjälp.

För svenskt vidkommande är det, förutom vårbudgeten, Valueguards siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden som lär röna störst intresse.

Mycket av börsrörelserna lär ändå i första hand påverkas av de kvartalsrapporter som nu börjar rullas ut i en allt stridare ström.

Tisdag

Regeringen presenterar sin vårbudget. Lite godis till hushållen inför valet men kan bli en och annan överraskning. Nedskruvade prognoser dock och underskott i budgeten. Mer intressant ur marknadsperspektiv blir Internationella valutafondens (IMF) prognos över världsekonomin. Hur stor blir nedjusteringen jämfört med tidigare och hur ser riskerna för en recession egentligen ut?

Onsdag

G20-möte inleds och det finns förstås en hel del att diskutera. Bland annat nya sanktioner mot Ryssland. På kvällen publicerar Federal Reserve sin regionala sammanställning av det ekonomiska läget och även om utgångsläget ser rätt bra ut finns det en hel del underliggande problem i amerikanska ekonomi. Inflation, arbetskraftsbrist och leveransproblem för att nämna några. Lär läsas med lupp på marknaden.

Torsdag

Valueguard levererar siffror över prisutvecklingen på bostäder. Mäklarstatistiken var hygglig så vi får se om det håller även i dessa siffror. Hushållshumöret i EMU-området lär ha vikt ner ytterligare och landa kring nivåerna från inledningen av pandemin. Fed-chefen Powell och ECB-chefen Lagarde medverkar i IMF-panel kring det ekonomiska läget. Inte direkt ett forum för att presentera penningpolitiska nyheter men väl intressanta analyser kring inflationsutvecklingen. Uppdaterade inflationssiffror för EMU-området.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen rullas ut på bred front. Nedgångarna i EMU-området börjar se lite oroväckande ut men lättade restriktioner ska förhoppningsvis bidra med ett visst tryck uppåt. Framför allt i tjänstesektorn. De amerikanska indexen väntas visa på fortsatt hygglig fart i ekonomin.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -