Fastighetsfond vinner Lipperpris

ANNONS Lipper Europe Fund Awards* uppmärksammar de fonder som visat genomgående stark riskjusterad avkastning i förhållande till likartade fonder under en tre, fem och tioårsperiod. Swedbank Robur Fastighet får utmärkelsen bästa fond inom kategorin Equity Sector Real Estate Global, för samtliga perioder, det vill säga tre, fem och tio år.

Riskinformation

Vi vill påminna om att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du har satt in. En fond med riskklass 6–7 kan på grund av sin sammansättning och använda förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. Du hittar faktablad, informationsbroschyr och fondbestämmelser under respektive fond på swedbankrobur.se/fondlista eller hos din återförsäljare.

Swedbank Robur Fastighet förvaltas av Fredrik Mattsson och placerar huvudsakligen i fastighetsbolag runt om i världen. Fonden har fokus på bolag med god kassaflödesgenerering, gärna i en intressant nisch, och har en långsiktig investeringshorisont. Intressanta nischer inom fastighetssektorn med god tillväxt, som fonden är investerad i, är till exempel datacenters, telemaster och stadsnära logistikfastigheter.

- Jag är mycket glad och stolt över att vinna detta pris ännu en gång. Det visar på att min långsiktiga och fundamentalt drivna investeringsprocess levererar avkastning som är konkurrenskraftig även internationellt. Jag vill även rikta ett stort tack till fondens andelsägares för deras visade förtroende och lojalitet, säger Fredrik Mattsson.

Läs mer och köp Swedbank Robur Fastighetsfond

Berätta om hur din förvaltarstil?

– Min investeringsprocess är fundamental och mycket långsiktig. Mer konkret innebär det att jag fokuserar mycket på bolagets förvaltningsresultat. Förvaltningsresultatet är alltså det underliggande resultatet som ett fastighetsbolag genererar och i det räknas inte värderingsförändringar med. Förvaltningsresultatet är något som bolagen själva i större utsträckning kan påverka, bland annat genom hur skickliga de är i sina uthyrningsförhandlingar, hantera sina vakanser, ha en effektiv finansieringsstruktur.

- Jag gillar även fastighetsbolag som är verksamma i en nisch med förutsättningar för långsiktigt god tillväxt, exempelvis genom ägande av stadsnära logistikfastigheter eller kommersiell uthyrning av villor.

- Sedan är det alltid intressant om det finns en ägare av ”kött och blod”. Med den typen av ägare, som investerat mycket i bolaget finansiellt men även psykologiskt, tror jag sannolikheten ökar för att bolaget kommer drivas på ett bra sätt framåt. Därmed ökar förutsättningarna för att över tid skapa relevanta aktieägarvärden. Kopplat till detta är vikten av hur incitamentsprogram generellt är utformade. Jag övertygad om att de styr beteenden, därför tror jag att dess utformning är av stor vikt. En annan viktig aspekt som hänger samman med incitamentsstrukturer, även om begreppet dessvärre blivit väldigt utvattnat, är detta med företagskultur. Det är mycket inspirerande med bolag som faktiskt har en stark och sund företagskultur, något som ofta bygger på en mycket genomtänkt filosofi, som genomsyrar företagets ageranden inte minst i hanteringen av humankapitalet.

-En viktig pusselbit i min investeringsprocess är även att träffa bolag, oftast för att fördjupa kunskaperna kring befintliga innehav men även för att upptäcka nya intressanta bolag att eventuellt investera i.

Läs mer och köp Swedbank Robur Fastighetsfond

Kan du utveckla lite kring hur fastighetsbolag arbetar med hållbarhet?

- Jag har varit i kontakt med de bolag som jag ägt i fonden som har stora koldioxidavtryck och frågat vad det beror på och hur deras plan ser ut att få ner avtrycken, något som resulterat i både bra och konstruktiva dialoger. Ett annat fokusområde har varit att upplysa bolag om Science Based Targets**. Det som jag verkligen gillar med Science Based Targets är att det är mätbart, vetenskapligt och ett initiativ som jag faktiskt tror kommer göra skillnad.

Vad skiljer Swedbank Robur Fastighetsfond från andra fastighetsfonder?

– Fonden har ett stort inslag av globala fastighetsaktier. Normalt har den ”bara” cirka 20–30 procent av aktierna placerade i Sverige, medan många svenska konkurrenter har nästan allt placerat i svenska aktier. Den globala investeringsprofilen gör att fonden är exponerad mot nischer av fastighetsbranschen som kan vara svåra att hitta i en Sverigeorienterad fastighetsfond, såsom telemaster och datacenters. Samma gäller när det gäller geografi där fonden bland annat har exponeringar mot Japan och Australien.

Varför skall man investera i fonden?

- I grund och botten är det om man tror på min investeringsprocess. Fonden har historiskt gett god avkastning i både absoluta och relativa termer. De fina Lipper-priserna i kombination med att fonden sedan många år har 5 stjärnor i Morningstar är kvitton på att avkastningen stått sig mycket väl i internationell konkurrens.

Läs mer och köp Swedbank Robur Fastighetsfond

Kort om förvaltaren:

Fredrik Mattsson har arbetat på Swedbank Robur sedan 2008 och är förutom portföljförvaltare för Fastighet (fonden hette tidigare Realinvest) även förvaltare för Global High Dividend. Fredrik har en magisterexamen i företagsekonomi ifrån Lunds universitet och på sin fritid är han intresserad av filosofi, konst och vin.

*Ratingföretaget Lipper delar varje år ut priser till de bästa fonderna i över 20 länder runt om i världen. Lipper ägs av Thomson Reuters, en av världens största internationella nyhetsbyråer. The Lipper Fund Awards uppmärksammar de fonder som visat genomgående stark riskjusterad avkastning i förhållande till likartade fonder under en tre, fem och tio-årsperiod.

** Scienced Based Targets är ett ideellt initiativ där företag kan förplikta sig att minska sitt koldioxidavtryck i linje med Parisavtalet. Parisavtalet är ett globalt avtal där ambitionen är att temperaturökningen på jorden inte skall överstiga 1,5 grader.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -