På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Recessionsrisk och inflationsoro

Fondkommentar Tillväxtpessimism, inflationsrisk och hökaktiga centralbanker är temat i den senaste månadens investerarenkäten.

Investerarnas sentiment för den globala tillväxten har nu nått den lägsta nivån någonsin. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 1 till 7 april.

Investerarnas pessimistiska syn för den globala tillväxten fortsatte att sjunka och har nu nått den lägsta nivån någonsin. Trots den alltmer negativa synen på tillväxtförväntningarna har inte aktieallokeringen sjunkit i den takt som den historiskt brukar, vilket pessimisten skulle tolka som det finns mer nedsida i aktier.

I takt med sjunkande globala tillväxtförväntningarna har även investerarkollektivet justerat ner synen på bolagens vinstförväntningar det kommande året. Vinstförväntningarna är nu på samma nivå som mars 2020 och finanskrisen 2008 samt som nivån efter internetbubblan vid millennieskiftet.

Knappt hälften av de tillfrågade investerarna tror nu att inflationen är mer eller mindre permanent, vilket var en liten minskning jämfört med före gående månads enkät. Men samtidigt har förväntningarna för stagflation (höginflation i kombination med svag ekonomisk tillväxt) stigit till den högsta nivån sedan augusti 2008.

Den senaste månaden tog förväntningarna på amerikanska räntehöjningar ett stort steg från igenomsnitt 4,4 Fed-höjningar till hela 7,4 Fed-höjningar under 2022. Men redan i april 2023 ser en majoritet av de globala investerarna slutet på räntehöjningscykeln och efter det väntar sannolikt räntesänkningar.

En annan intressant notering är att en klar majoritet av de tillfrågade investerarna är pessimistiska kortsiktigt och tror att det amerikanska aktieindexet S&P 500 sjunker under 4 000 i värde, före det stiger mot 5 000 nivån. I dag handlas S&P 500 index på 4 412.

Men om indexet sjunker mer och når nivån 3637, tror de att FED är villiga att justera sin syn och öka likviditeten till aktiemarknaden, vilket skulle skapa ett stöd för nedgången.

Investerarnas kassor sjönk under månaden till 5,5 procent från förra månadens kassanivå på hela 5,9 procent. Vilket var den högsta kassanivån sedan mars 2020.

Antalet investerare som säger att de tar lägre risk än normalt, sjönk under månaden, vilket indikerar in marginellt högre riskvilja. Även allokeringen till aktier steg lite under månaden. Och intresset för obligationer fortsatte att sjunka under månaden, till den lägsta nivån sedan millennieskiftet.

Investerarna är mest positiva till kvalitetsaktier med höga utdelningar som det tror har bäst potential det närmaste året.  

Investerarna syn på amerikanska aktier steg under månaden och har nu den högsta övervikten sedan december i fjol. Även intresset för europeiska aktier ökade lite under månaden. Allokeringen till tillväxtmarknadsaktier sjönk under månaden och undervikten är nu den största sedan oktober 2021.

Den senaste månaden har investerarna roterat från cyklisk industri och sällanköpsvaror till teknikaktier och banker.

Lyfter vi blicken från den senaste månadens sektorrotation, så har investerarna fortfarande högst absoluta övervikt i hälsovårdsaktier, energiaktier, råvarubolag och amerikanska fastigheter. Värt att notera är att råvaror nu nått den högsta övervikten någonsin.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja, intas fortsatt av olja och råvaror.

Vi hittar kortning av amerikanska räntepapper som är ny två före amerikanska teknikaktier som tidigare abonnerat på förstaplatsen under lång tid.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är inte längre inflationsoron som nu återfinns först på en tredjeplats tillsammans med allt för hökaktiga centralbanker. Störts oro är det för en global recession följt av Rysslands invasion av Ukraina.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -