Största utmaningarna börsåret 2022

Makrokommentar Under inledningen av finansmarknadsåret 2022 har investerarna ställts inför en rad utmaningar. Det har bidragit till stora rörelser på finansmarknaden. Placera gör en genomgång av vad som hänt.

Det har varit en utmanande inledning på finansmarknadsåret 2022. De flesta är numera välbekanta med bakgrunden. Året har inletts med hög och stigande inflation och det mesta pekar mot att vi ännu inte sett toppen på inflationskurvan. Det här har tvingat många av världens centralbanker att snabbt byta fot och inta en mer aggressiv penningpolitisk hållning.

Det ryska invasionskriget mot Ukraina har, förutom att bidra till stigande oro, satt råvarumarknaderna i gungning och ytterligare spätt på inflationsbrasan. Tillsammans med nya Coviudutbrott och nedstängningar i Kina har det dessutom bidragit till att problemen med leveranser och komponentbrist åter börjat förvärras. Dessutom skrivs konjunkturprognoserna numera ner i rask takt och den tillväxtboom som lättade Covidrestriktioner skulle bidra till ser ut att utebli.  

mycket har hänt på finansmarknaderna under inledningen av 2022 och vi på Placera tycker att det därmed också kan vara på sin plats med en kortare genomgång av utvecklingen.

Börser

Det var stora, mer generella nedgångar fram till mitten av mars men sedan dess har många börser haft en rejäl återhämtning. MSCI World Index som var ner runt 15 procent när det såg som mörkast ut är numera ner med knappt hälften av detta. Att den dominerande amerikanska börsen återhämtat sig bidrar förstås, liksom att många råvaru- och energitunga börser stigit under 2022. Den svenska börsen tillhör tyvärr en av de stora förlorarna men även här finns det förstås vinnare. Branschmönstret på den svenska börsen följer i stort sett det man även kan se på global börsnivå.

Aktieindex   Sedan årsskiftet
OMXSPI   -14,5%
Stoxx 600 Europé   -6,7%
S&P 500   -5,6%
MSCI Emerging Markets   -8,2%
Källa: Macrobond    
 
Svenska börsen uppdelad på bransch   Sedan årsskiftet
Olja och gas   22%
Råvaror   6%
Industri   -18%
Hälsovård   -7%
Telekom   -4%
Allmännyttiga tjänster   15%
Teknik   -17%
Finans   -16%
Konsumentvaror   -31%
Fastighet   -16%

Valutor

Den svenska kronan har åkt lite jojo under inledningen av 2022. När börserna föll och riskaptiten svalnade så blev kronan, sin vana troget, en av de stora förlorarna. Sedan börsläget stabiliserats, och Riksbanken ser ut att påbörja en total omsvängning gällande räntepolitiken, så har kronrevanschen kommit. Fortfarande ligger dock kronan under nivån från årsskiftet och då var ändå kronan en av de valutor som gick allra svagast redan under 2021.

Valutor Kurs Sedan årsskiftet
USD/SEK 9,47 4,7%
EUR/SEK 10,32 0,9%
NOK/SEK 1,08 5,0%
GBP/SEK 12,40 1,8%
EUR/USD 1,09 -3,6%
Källa: Macrobond  

Marknadsräntor

I USA började inflationen leta sig uppåt redan under senvåren 2021 men Federal Reserve höll länge fast vid synen att inflationsuppgången var av tillfällig natur. Något de bitter fått ångra när inflationsuppgången accentuerats ytterligare och nu har vi den snabbaste amerikanska ränteuppgången sedan 1987 bakom oss. Även om det sker från betydligt lägre nivåer den här gången. Det har även dragit med sig internationella räntor och I Tyskland har tioårsränta stigit över nollstrecket för första gången sedan våren 2019. Även i Sverige har räntorna rört sig uppåt.

Räntor Ränta Sedan årsskiftet, Procenheter
Sverige 2-åring 0,75% 0,95
Tyskland 2-åring -0,09% 0,55
USA 2-åring 2,47% 1,74
Sverige 10-åring 1,37% 1,08
Tyskland 10-åring 0,62% 0,83
USA 10-åring 2,66% 1,14
Källa: Macrobond    

Ett starkt bidragande skäl till ränteuppgångarna är den omsvängning som skett hos centralbankerna. I USA och Sverige märks det här tydligt på prissättningen på räntemarknaden. När 2022 inleddes trodde marknadsaktörerna på få räntehöjningar. I Sverige i stort sett ingen räntehöjning i år. Numera är det prissatt ytterligare åtta räntehöjningar från Federal Reserve och att Riksbanken tvingas krypa till korset och leverera minst tre räntehöjningar under 2022. Räntehöjningarna väntas fortsätta under 2023.

Ränteförväntningar ränta december 2022
  vid årsskiftet 07-apr
Riksbanken 0,12% 0,78%
Federal Reserve 0,76% 2,39%
  ränta december 2023
  vid årsskiftet 07-apr
Riksbanken 0,58% 2,20%
Federal Reserve 1,36% 3,14%
Källa: Macrobond    

Råvaror

Råvarumarknaden är den del av finansmarknaden som påverkats allra mest av den ryska invasionen och de sanktioner som satts in mot Ryssland.  Men prisuppgången på råvaror inleddes egentligen redan i början av 2022 och men sen kom krigsutbrottet och spädde på uppgångarna rejält. Just i samband med själva krigsutbrottet blev det i princip panik på delar av råvarumarknaden.

Oljepriset rusade upp i 130 dollar per fat (Brent) och priserna på bland annat Nickel och Palladium skenade. Nu har det delvis lugnat ner sig men råvarupriserna ligger fortfarande betydligt över de som noterades vid årsskiftet. Rogers råvaruindex, som är mer likaviktat mellan olika råvarugrupper och därmed inte helt domineras av oljepriset, ligger nu lite drygt 25 procent över nivån sedan årsskiftet.

Noterbart är att guld, silver och koppar halkat efter i uppgången. Stigande livsmedelspriser lär i sin tur trycka upp inflationen ytterligare, även om prisuppgången ser ut att ha kommit av sig.

Råvaror, USD   Sedan årsskiftet
Olja, Brent   26%
Guld   6%
Silver   5%
Palladium   14%
Aluminium   21%
Koppar   6%
Tenn   12%
Nickel   64%
Jordbruksprodukter   17%
Källa: Macrobond    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -