På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stora nettoflöden till guldprodukter

Fondkommentar Med börsuppgången i mars ökade nettoinflödet till börshandlade produkter. Det visar en rapport för mars månads handelsflöden i börshandlade produkter från Ishares – Blackrock, världens största kapitalförvaltare.

Det totala nettoinflödet steg under mars jämfört med februari. Störst andel investerades i aktieprodukter, men den största tillväxten såg ränteprodukter.

Börshandlade råvaruprodukter hade den största efterfrågan sedan april 2020 och guld stack ut med en rekordmånad. Breda råvaruprodukter har varit populära hos investerarna och har haft en stark trend det senaste halvåret med betydande nettoinflöde.

I mars noterades rekordinflöden på 11,3 miljarder dollar till börshandlade produkter knutna till guld – en femfaldig ökning jämfört med februari. Den tidigare rekordmånaden för guld var i juli 2020.

Värt att notera är att nettoinflödet till börshandlade produkter knutna till guld har det senaste kvartalet varit det största sedan perioden augusti till oktober 2020. Och årets nettoinflöde är landar på över 16 miljarder dollar, vilket är en stor kontrast mot fjolårets totala nettoutflöde på närmare 10 miljarder dollar.

Störst nettoutflöde inom börshandlade aktieprodukter hade europeiska aktier. Att investerarna skrämts av invasionen av Ukraina för europeiska investeringar är tydligt, och det rekordstora nettoutflödet i mars var också det första sedan oktober 2020.

Det smittade inte av sig på europeiska ränteprodukter. I februari var det nettoutflöden från bland annat europeiska företagsobligationer med hög säkerhet (investmentgrade), ett flöde som reverserade och återgick till positivt territorium under mars.

Samtidigt visade investerarna ett rekordstort intresse under mars för mer inflationssäkrade ränteprodukter som realränteobligationer och TIPS obligationer (Treasury Inflations Protection Security).

Intresset för börshandlade sektor produkter fortsatte att öka i mars. Energisektorn hade betydande nettoinflöden vilket den har haft sedan början på 2020. Råvarurelaterade aktier hade det näst högsta nettoinflödet sedan 2013.

Men klart största nettoinflöde under mars hade tekniksektorn och det var det största nettoinflödet sedan november i fjol.

Minst populära sektorn under mars var finans som hade ett stort nettoutflöde. Men årets nettoflöde till finanssektorn är fortfarande positivt efter rekordinflödet i januari.

Årets börsnedgångar har minskat intresset för ESG och hållbara börshandlade produkter. Under mars nådde de sin lägsta nivå sedan augusti 2020.

Men det finns ljuspunkter, under mars hade produkter inom förnyelsebar energi hade sitt största nettoinflöde sedan januari 2021.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -