Så väljer du laddbar bil som passar dig

ANNONS Bilindustrin står inför sin största utmaning någonsin när bensin och diesel skall ersättas av el. Utvecklingen går fort och i januari var hälften av de nya bilarna som levererades i Sverige laddbara (källa Bil Sweden).

Anledningarna till de laddbara bilarnas framgångar är såklart många. Vi pratade med Fredrik Isakson som är försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige om hur han ser på framtiden för laddbara bilar.

– Miljöfördelarna med elektrifieringen är för många den viktigaste anledningen att välja laddbart. Sen är de rent ekonomiska fördelarna stora, främst genom att driftskostnaderna för en elbil är så mycket lägre att man inte behöver köra speciellt långt för att uppväga det högre inköpspriset.

En vettig kompromiss

Rena elbilar fungerar inte för alla och då är laddhybriden ett vettigt val. Volvo uppdaterade sina laddhybrider i höstas på flera punkter och bland annat en ny typ av trelagersbatteri som kraftigt förbättrar räckvidden på el.

– Men en Volvo V60 Recharge laddhybrid kommer du nu upp till 88 km på enbart el. Det är en räckvidd som gör att de flesta klarar sin dagliga körning på el. Samtidigt finns bensinmotorn som en back-up för långresan till fjällen med mera.

Satsa på helt elektrisk?

Fråga dig själv hur ofta du verkligen har behov av att köra mer än 40 mil på en dag? Volvos helelektriska Rechargemodeller XC40 och C40 har en räckvidd på drygt 40 mil och går att snabbladda till 80 procent på under 40 minuter. Har du möjlighet att ladda hemma åker du alltid iväg med en fulladdad bil på morgonen och du fyller batteriet avsevärt billigare än du fyller en vanlig bensintank.

Gör en kalkyl

Visst är det kul att köpa bil bara på känsla och inspiration. Men, unna dig själv att göra en totalkalkyl över ditt bilinnehav. Ett högre inköpspris kan löna sig om driftskostnaderna är lägre, eller om du får mer betalt den dag du skall byta in bilen.

– Volvohandlarna har både kunskap och verktyg för att hjälpa dig med en totalkalkyl som tar hänsyn till allt från servicekostnad och försäkring till restvärden, avslutar Fredrik Isakson.

Helelektriska XC40 Recharge

Laddhybriden V60 Recharge

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -