På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Aktien som kan vara motorn i depån

Aktieanalys Deere & Company är världens främst producent av jordbruks-, skogs- och anläggningsmaskiner. Aktien har inlett året starkt. Finns det mer att hämta?

2022 spås Deere växa omsättningen med nära 20 procent till 47,5 miljarder dollar. Samtidigt spås vinsten per aktie växa från 19 dollar till knappt 23 dollar.

Omsättningen 2022 väntas bli hela 36 procent högre jämfört med förpandemiåret 2019 och vinsten per aktie mer än dubbelt så hög.

År 2021 2022 2023 2024
Omsättning MUSD 39 737 47 532 51 365 53 594
Rörelsemarginal, % 20,2 21,0 22,3 22,8
VPA/ USD 19,00 22,70 26,20 27,40
Utdelning/ USD 3,32 4,05 4,23 4,23
         
Källa: Marketscreener        


Drygt 60 procent om av omsättningen kommer från jordbruksmaskindelen. Anläggnings- och skogsmaskiner står för 25 procent och resterande del kommer från finansieringsdelen.

Geografiskt sett genereras knappt 60 av Deeres omsättning i Nordamerika. Europa står för drygt 20 procent.

I år har Deeres traktorer fått oväntad uppmärksamhet under de senaste veckorna i kriget i Ukraina, då Deeres traktorer använts för att släpa bort ryska stridsfordon.

Deere grundades av smeden och uppfinnaren John Deere. Vid den ekonomiska krisen på 1830-talet hotades Deere av konkurs i sin hemstat Vermont så han begav sig västerut till delstaten Illinois.

John Deere

Längre västerut ut i USA var jordarna tyngre och klibbigare än i Deeres hemstat. John Deeres genidrag var att tillverka en ny revolutionerande stålplog som lättare kunde tränga igenom den tunga präriejorden.

1837 grundade han firman som fick hans eget namn. Inom några år blev stålplogen en enorm försäljningsframgång. År 1849 producerades 2000 plogar per år.

1918 började bolaget tillverka sina första traktorer genom uppköpet av tillverkaren av Waterloo Boy traktorn. Här tar historien om Deere som ledande företag inom mekaniseringen av jordbruket fart.

Under den stora depressionen på 1930-talet var John Deere mycket generösa att ge lån och förlänga löptider på lån för sina pressade lantbrukskunder. Det stärkte banden mellan lantbrukare och företaget.

Deere & Companys huvudkontor ligger i Moline i delstaten Illinois.

Deere har historiskt uppvisat lägre cyklikalitet jämfört med maskinsektorn i övrigt. Bolaget har också en historik av mycket starkt management. Sedan starten 1837 har bolaget bara haft nio vd:ar. Fem av dessa har kommit från familjen Deere.

2022 och 2023 väntas bli mycket starka år för bolaget eftersom den så kallade utbytescykeln gynnar bolaget.

Aktiemarknaden har naturligtvis inte varit sen att notera detta och hittills i år har aktien klättrat 21 procent. Sett tolv månader tillbaka är uppgången 10 procent. Trots uppgången ligger de aktuella konsensusprognoserna från Marketscreener för p/e-talen i år och nästa år på 18,2 respektive 15,8.

Frågan är om aktien stuckit i väg för mycket eller om det fortfarande finns något att hämta efter årets uppgång.

Analytikerkollektivet ser i alla fall en fortsatt uppsida i aktien. Sammantaget bevakas aktien av 25 analytiker. 15 av dessa sätter köp.

Den genomsnittliga riktkursen ligger på 438 dollar.

Deere tillhör som sagt de mest högkvalitativa och defensiva bolagen bland maskintillverkarna.

Förutom att Deeres produkter är livsviktiga för matproduktionen väntas automatiseringen och elektrifieringen av jordbruksmaskiner innebära en ny tidsålder för bolaget.

Detta paradigmskifte är ännu i sin linda. Jordbruket kommer att bli ännu mindre personalintensivt och ännu mer precist med positiva effekter som mindre utsläpp och minskad användning av växtgifter.  

Aktien är fortsatt mycket intressant och bör finnas i varje långsiktigt inriktad aktiedepå.

I vanlig ordning bör försiktiga investerare lägga aktien på bevakning och köpa vid de tillfälliga rekyler som förr eller senare alltid kommer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Deere & Co Köp 413,71 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -