På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Men det varnas samtidigt för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och stängde på 906 punkter, vilket motsvarar en uppgång på 1.17 procent. Indexet har inte varit högre än sedan den 16 februari i år.

Ser vi till den tekniska bilden har indexet brutit upp ur en fallande trend på kort- och medellång sikt. Indexet ser ut ha bottnat intill 807 punkter där ett stöd också identifierats. På uppsidan finns motstånd vid 910-913 punkter. Brott genom dessa nivåer stärker de tekniska utsikterna och med det rekommendationen för indexet.

Investtechs korta Hausseindex står i 60 efter att ha klättrat ordentligt från bottennoteringen i början av mars. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. Investtechs långsiktiga Hausseindex står i 26.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 492 köp och 93 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 84 procent. Köpandelen på årsbasis är 79 procent. Den stora andelen insiderköp signalerar att direktörer, styrelsemedlemmar och andra insynspersoner har stor tilltro till kursuppgång i de egna bolagen. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Rekommendation: Stockholmsbörsen är samlad neutral på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd och motståndsnivåer gör att rekommendation snabbt kan komma att ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Teknikbolaget Hexatronic Group som är verksamma inom fiberkommunikation ser tekniskt positiv ut då aktiekursen återfinns i en stigande trendkanal. Trendkanalen är identifierad av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trendkanaler är resultat av att investerare har köpt in sig till högre kurser. Det ger goda statistiska utsikter för vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Kursen har stöd vid cirka 300 kronor och motstånd vid cirka 516 kronor och momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt.

Hexatronic Group är positiv på Investtechs Insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Karnov Group som är specialister inom juridik-, skatt- och revisionsinformation ser tekniskt positiv ut. Investtechs algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt, vilket signalerar att köpintresset bland investerare ökar.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och ytterligare uppgång indikeras och vid reaktioner tillbaka har aktien stöd vid 61.00 kronor. Kursen återfinns ovanför närmaste stödnivå, vilket är ett styrketecken enligt Investtechs forskningsresultat från statistik på över 32500 liknande tillfällen.

Karnov Group är positiv på Investtechs Insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till Boozt som är verksamma inom detaljhandelsbranschen återfinns i en fallande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det visar att investerare över tid har sålt sig ur till lägre och lägre kurser för att komma ut ur aktien.

Det saknas stöd i kursdiagrammet och vid reaktioner upp har kursen motstånd vid 142 kronor. Brott genom denna nivå skulle vara positivt men det återstår fortsatt motståndsnivåer runt 163 och 182 kronor. Volymbalansen är också negativ med högre handel i aktien på nedgångsdagar än på uppgångsdagar, vilket bekräftar den negativa trendbilden.

Boozt är dock positiv på Investtechs Insideranalys men aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -