På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vinstprognoserna trimmas efter kriget

Börs Den ökade osäkerheten efter krigsutbrottet i Ukraina i slutet av februari börjar nu leta sig in i analytikernas vinstprognoser för 2022. Det visar Placeras genomgång av storbolagen.

morgonen den 24 februari tog hoppet om en fredlig lösning i Ukraina slut och Rysslands invasion var ett faktum. Redan höga råvarupriser steg ytterligare, säkerhetsläget i Europa förändrades drastiskt och för bolag med verksamhet i Ryssland skulle de efterföljande dagarna innebära att de tvingades stampa på bromsen.

För de flesta storbolagen i Stockholm står Ryssland för en begränsad del av omsättningen men många riskerar ändå att drabbas av följdverkningar i form av högre frakt- och råvarukostnader tillsammans med risken för en dämpad efterfrågan. Att döma av hur analytikernas vinst- och försäljningsprognoser utvecklats sedan krigsutbrottet den 24 februari är det dock en betydligt större oro kring kostnaderna än intäkterna, visar Placeras genomgång av Factsets prognoser på de rörelsedrivande bolagen i OMXS30-indexet.

Medan försäljningsprognoserna som helhet knappt har rört sig ur fläcken sedan den 24 februari så har vinstprognoserna i flera fall justerats markant. Störst positiv förändring visar gruvbolaget Boliden upp. Högre metallpriser och en svagare krona är starka drivkrafter för vinsten och analytikerna räknar nu med 12 procent högre nettovinst i år än vad de i snitt gjorde före krigsutbrottet.

Telia och SCA tillhör också bolagen där vinstförväntningarna har höjts. Men som tabellen nedan visar är det i övrigt mestadels nedställda prognoser det handlar om hos storbolagen.

  Nettovinstprognos 2022 sedan 24/2 Kursutveckling sedan 24/2 P/e-tal 2022
ABB*  -1% -2% 20,9
Alfa Laval  -1% 13% 23,1
Autoliv* -7% -21% 11,8
Assa Abloy 0% -1% 22,7
Atlas Copco 0% 3% 26,3
AstraZeneca* 1% 9% 19,4
Boliden  12% 23% 11,0
Electrolux* -4% -18% 8,3
Ericsson* 1% -4% 11,8
Essity* -7% -10% 16,9
Evolution  -2% -2% 25,5
Getinge 0% 8% 26,4
Hexagon -3% 13% 29,7
H&M  -18% -22% 17,6
Nordea* -5% -8% 10,1
Sandvik  -2% -9% 15,3
SCA* 3% 13% 24,0
SEB* -3% -10% 10,0
Handelsbanken* -1% -7% 9,3
Sinch -15% 1% 28,5
Skanska* 0% -4% 12,6
SKF* -2% -16% 9,1
Swedbank* -2% -13% 8,0
Swedish Match  1% 8% 16,6
Tele2  4% 13% 23,5
Telia Company  -2% 5% 22,8
Volvo  -4% -11% 10,5
Källa: Factset      
*Utdelning avskild under perioden    

 

Allra mest har vinsten för H&M kapats, ned med 18 procent. Bolaget har hämtat knappt 4 procent av omsättningen från Ryssland och eftersom det har varit en både snabbväxande och höglönsam marknad så blir bortfallet kännbart. Kombinationen med en ogynnsam valutasituation och stigande frakt- och råvarukostnader straffar nu bolagets intjäningsförmåga, vilket blev tydligt i förra veckans kvartalsrapport. 

Allt annat än fortsatta prognosnedjusteringar i H&M när rapportdammet har lagt sig och analytikerna har uppdaterat sina excelark vore en skräll.

Det andra bolaget som sticker ut med en tvåsiffrig procentuell nedgång i vinstprognosen för 2022 är Sinch. Förväntningarna på årets nettovinst hos den förvärvsintensiva aktören inom meddelandetjänster har dragits ned med 15 procent sedan 24 februari.

På börsen hade Sinch dock redan en tung utveckling i bagaget och aktien har rört sig sidledes under den synade perioden. Då är kopplingarna mellan prognosförändringar och kursutveckling desto starkare i H&M och Boliden. Klädjätten har tappat 22 procent sedan krigsutbrottet medan Boliden har stigit med 23 procent.

OMXS30 som helhet ligger 1 procent under nivån före kriget, till viss del påverkat av att flera storbolag avskilt utdelningen vilket även framgår av tabellen ovan.

Summerar vi vinstprognoserna för alla bolagen i sammanställningen och jämför med situationen den 24 februari så handlar det om en nedgång på ganska beskedliga 1,5 procent. Försäljningsprognoserna är samtidigt oförändrade.

En slutsats som går att dra av det är att analytikerna hittills är mer oroade för marginalpress än inbromsade intäkter i år.

En annan slutsats är att vi med stor säkerhet inte har sett de stora prognosrörelserna till följd av den nya situationen ännu, utan att de ligger framför oss den närmaste månaden. Nu stundar nämligen ett par veckors tyst period hos många bolag innan kvartalsrapporterna släpps och i samband med det kan förutsättningarna snabbt förändras.

Räkna också med att många bolag kommer att tvingas bryta tystnaden för att berätta mer detaljerat om hur stora negativa effekter de drabbas av till följd av Ryssland eller till följd av en kostnadsinflation som slagit hårdare mot lönsamheten än man tidigare guidat för.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -