Riksbankstal och protokoll i fokus

Makroveckan Trots fortsatta strider i Ukraina och skyhög inflation tog den svenska börsen förnyad fart under veckan som gick. Nu väntar en lite lugnare makrovecka med några penningpolitiska protokoll och riksbankstal som huvudnummer.

Det var lite bättre fart på den svenska börsen under veckan som gick. OMX inklusive utdelningar steg med 2,9 procent. Det var klart bättre än S&P500 och Stoxx600 som steg med 0,1 respektive 1,1 procent.

Räntorna har också fortsatt uppåt nu när det spekuleras allt mer kring kommande räntehöjningar. Undantaget är den amerikanska tioårsräntan som sjönk något under veckan och nu handlas kring 2,41 procent.

En ovälkommen effekt av sjunkande amerikanska långräntor är att räntekurvan nu inverterat med långa räntor lägre än de korta. Enligt en del ett säkert tecken på en kommande recession. Andra hävdar att en inverterad räntekurva ska tolkas med försiktighet då långa räntor är konstlat nedtryckta till följd av centralbankens omfattande obligationsköp. En högintressant fortsättning följer.

Oljepriset har fortsatt nedåt och handlas nu kring 105 dollar per fat. Prisnedgången följer på att USA har öppnat sina strategiska lager och att covidutbrott i Kina väntas dämpa efterfrågan. OPEC-mötet bjöd dock inte på några överraskningar så risken finns att vi får se nya prisuppgångar på oljemarknaden. Inte minst till följd av att pressen ökar på de länder som fortfarande köper rysk olja att minska på dessa inköp.

Den konjunkturstatistik som rullades ut under förra vecka gav lite mixade signaler. Huvuddelen av företagen rapporterar om ett fortsatt starkt efterfrågeläge men framtidsförväntningarna har däremot skruvats ner rejält. Bland hushållen är det mer genomgående deppigt. Nya signaler väntar i veckan när bland annat inköpscheferna i tjänstesektorn ska visa konjunkturkorten (tisdag). Lättade restriktioner är en positiv faktor men problemen hopar sig och även här lär framtidsförväntningarna skruvas ner.

Både Federal Reserve (omsdag) och ECB (torsdag) publicerar protokollen från de senaste penningpolitiska möten. Det blir högintressant läsning nu när det spekuleras allt vildare kring kommande åtstramningar till följd av den höga inflationen. I EMU-området steg inflationen till 7,5 procent i den preliminära marsmätningen. Detta trots omfattande subventioner på energi.

För svenskt vidkommande är tisdagens och onsdagens tal från vice riksbankschefen Martin Flodén det mest intressanta som händer under veckan. Då lär det komma mer tydliga signaler kring eventuella räntehöjningar.

Vi på Placera är också nyfikna på fredagens siffror från Mäklarstatistik över prisutvecklingen på svenska bostadsmarknad. Är den på väg att svalna?

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området lär ha fått sig en knäck i den senaste mätningen. Kriget i Ukraina är förstås en rejäl humördämpare men samtidigt har ju faktiskt börserna gått riktiga hyggligt under de senaste veckorna så lär vara lite spridda skurar i bilden av läget.

Tisdag

Vice riksbankschefen Martin Flodén håller tal och eftersom han ska prata penningpolitik är det ett ypperligt tillfälle att ge oss mer kött på benen vad avser Riksbankens ändrade hållning vad avser potentiella räntehöjningar.  Inköpscheferna i tjänstesektorn visar konjunkturkorten och de dras mellan lättade Covidrestriktioner och nya kriser. Nulägesbeskrivningen lär vara hyggliga medan man deppar vad avser framtidsbilden.

Onsdag

Sveriges BNP-indikator för februari lär visa på hygglig tillväxt. I februari såg det fortfarande hyggligt ljust ut för svensk ekonomi. På marknaden lär det största intresset riktas mot det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar. Lär ge fler ledtrådar till hur mycket Federal Reserve kan tänkas höja räntan med i maj.

Torsdag

ECB publicerar sitt penningpolitiska protokoll. Denna gång lär det vara intressant läsning som kan bli marknadsdrivande. Det var lite otydliga signaler i samband med det senaste penningpolitiska mötet. Vilket kan tolkas som att det råder stor splittring inom ECB kring hur man ska hantera den stigande inflationen. Nu får vi förhoppningsvisen en klarare bild av hur många räntehökar som finns i ledningen och hur dessa resonerar.

Fredag

Nya siffror över de svenska bostadspriserna. Viss anekdotisk information pekar mot att den svenska bostadsmarknaden börjat svalna. Får vi nu se de första tecken på att så verkligen är på väg att ske eller har vårvädret istället satt fart på köplusten?

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -