På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder oktober - så gick det

Utvärdering Det senaste halvårets utvärdering har precis som förra månadens utvärdering påverkats av inflationsoro, räntehöjningar och Rysslands invasion i Ukraina.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi och nu är det dags att granska rekommendationerna inför oktober2021.

 

SIXRX senaste 12 månader

Det senaste halvåret har varit volatilt med stora svängningar. Det vittnar inte minst den senaste månaden om som mätt i globalt aktieindex landar på plusavkastning trots krig i Ukraina.

En annan erfarenhet från den senaste månaden är att när Bofa Securities senaste månadsenkät landade i min epost i mitten på mars var det risk av som gällde hos investerarkollektivet.

Trots större kassor än någonsin hos investerarna och en ovanligt sur syn på börsutvecklingen lyckades flera av de globala börsindexen att bottna ur någon vecka in i mars.

Globalt aktieindex har avkastat drygt 10 procent mätt i svenska kronor. USA som utgör runt 60 procent av de globala börsernas marknadsvärde har lyckats bättre och en bred indexfond landat på en uppgång på 10,7 procent.

Europa har haft det tuffare med krig i området. En europeisk indexfond har avkastat knappt 3 procent, i kronor.

Den stora avvikelsen hittar vi på Stockholmsbörsen som var fjolårets darling. Men det går fort när investerarna byter fot och börsoron ökar.

I spåren av den ökade oron har fonder med inriktning på svenska små- och medelstora bolag backat närmare 7 procent. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat sig bättre med en nedgång på 4 procent.

En fond som följer ett bredare Sverigeindex som även omfattar börsens småbolag har lyckat sig lite bättre med en avkastning på minus 3,6 procent.

Många investerare förordade till tillväxtmarknaderna inför 2022 efter ett tufft fjolår. Men det senaste halvåret är tillgångsslaget på minus 2,7 procent.

Men tillväxtmarknaderna är ett brett spektrum av länder och fonder. Rysslands- och Östeuropafonder har haft det klart kämpigast och även varit stängda för handel sedan andra dagen efter invasionen i Ukraina.

På andra sidan av vågskålen har vi Brasilien- och Latinamerikafonder som visat framfötterna med uppgångar i klass med globalindex det senaste halvåret. Ser vi på avkastningen i år så hör Brasilienfonder till årets vinnare med uppgångar runt 33 procent.

Valutor är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval och det senaste halvåret har det varit gynnsamt för den amerikanska dollar. Det senaste halvåret har euron stärkts med drygt 1 procent och den amerikanska dollar stärkts mot kronan med knappt 6 procent.

 

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
MS INVF US Growth -25,1% -1,0%
MS INVF Global Opportunity -14,3% -5,0%
AMF Aktiefond Europa 0,3% 0,0%
Plus Småbolag Sverige Index  -6,7% -4,8%
Atlant Opportunity -1,8% NA
Fondita Health Care -3,5% -2,5%
Storebrand Global Multifactor 8,0% 1,0%
Sensor Sverige Select -3,1% -0,5%
Spiltan Aktiefond Stabil 1,5% -5,0%
Carnegie Strategifond A 2,5% -1,9%
Nordic Cross Total Return R Fund -3,1% -3,1%
IKC Avkastningsfond 0,2% -3,1%
Källa: Morningstar den 30 mars 2022    

 

Placeras köpvärda fondval inför oktober ska nu analyseras. Atlant Opportunity, en marknadsneutral hedgefond, var ny fond i oktober i stället för DNB Teknologi. Atlant Opportunity investerar i både aktier och räntepapper och man använder olika typer av derivatstrategier. Atlant Opportunity backade knappt 2 procent under halvåret.

Totalt har fem av fondvalen inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Halvåret har bjudit på flera stora sentimentsförändringar. Under oktober och november gick tillväxtaktier starkt. Vid årsskiftet vände vinden och värdeaktier blev i ropet. Gynnsammast har det ändå varit med värdeinvesteringar.

Inte helt överraskande är flera av det senaste halvårets vinnarfonder inriktning på värdebolag och stabila bolag.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor med en avkastning på 8 procent är bästa fond, både i absoluta tal och relativt. Den har fortsatt klå sitt kategorisnitt med råge under halvåret.

Placeras två blandfondsval har gått skilda världar. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, är listans överraskning med tanke på att det är blandfond. Avkastningen på 2,5 procent sticker ut med näst högst avkastning på listan. Det är betydligt bättre än kategorisnittet.

Placeras andra blandfondsval, den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select som har flera tillväxtbolagsaktier i portföljen, har backat drygt 3 procent.

Spiltan Aktiefond Stabil som har fokus på stora och medelstora kvalitetsbolag har utklassat både Stockholmsbörsen och fondkategorin Sverigefonder. Och hör till listans tredje bästa fondavkastningsmässigt.

Placeras andra Sverigefondsval PLUS Småbolag Sverige Index har inte lyckats klå sin fondkategori.

AMF Aktiefond Europa hör till de fonder som har lyckats med plusavkastning under halvåret på, vilket är bättre än kategorisnittet.

Listans Globalfond MS INVF Global Opportunity har backat med drygt 14 procent och avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Listans värsting är systerfonden MS INVF US Growth som backat drygt 25 procent i spåren av nedgång för amerikanska tillväxtbolag. En majoritet av den dåliga avkastningen har kommit efter årsskiftet.

Placeras två räntefondsval hade spridda skurar under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med bred marginal och landar på plusavkastning. Nordic Cross Total Return R Fund backade i nivå med kategorisnittet.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -