Bottenkänning i prispressat Byggmax?

Aktieanalys Byggmax står inför ett mellanår efter pandemiboomen, men så har aktien också tappat stora delar av fjolårets kursuppgång. Är det köpläge i prispressaren?

Efter två säsonger med corona och hemestrar som bjöd försäljarna av byggmaterial på kraftig medvind står Byggmax inför flera intressanta frågeställningar. Vad kommer konsumenterna att prioritera under 2022 när reserestriktionerna har slopats?  Hur oroliga är de när reallönerna pressas och inflationen drar iväg? Och hur många av dem som redan har byggt friskt i sina hem och trädgårdar tar en paus i byggandet?

Att marknaden kommer att kylas av i år räknar de flesta redan med. Byggmax inkluderat. Vd Mattias Ankarberg har flera gånger gjort bedömningen att gör-det-själv-marknaden kommer att vara större efter pandemin, men inte fullt lika stor som under själva pandemin. En utblick som han upprepade vid en investerarpresentation tidigare i veckan.

Mattias Ankarberg, vd Byggmax

Samtidigt har Byggmax flera egna initiativ som driver på försäljningen. Exempelvis kommer 15 nya butiker att öppnas i år och omgörningen av befintliga butiker till det så kallade 3.0-konceptet fortsätter, något som har lyft omsättningen med 6 procent i de butiker där omstöpningen är klar. Drygt två tredjedelar av butikerna har nu ställts om mot 39 procent vid förra årsskiftet.

De mindre förvärven av Naestved Lavpris Trae och Right Price Tiles i fjol och det färska köpet av danska Bygmax bidrar också till att kompensera för den förväntade avmattningen i efterfrågan. Likaså trenden att Byggmax tar marknadsandelar, vilket varit tydligt de senaste åren.

Att göra en bedömning av var 2022 års omsättning till slut landar är svårbedömt men vi ser inte någon kollaps som trolig. Snarare att de egna tillväxtinitiativen håller nere motvinden och att året som helhet kan sluta kring 6 procent ned, samma nivå som den organiska nedgången blev i fjärde kvartalet.

Det skulle innebära en omsättning på 7,2 miljarder kronor i år och med en återgång till tillväxt på 6 procent nästa år skulle omsättningen då nästan vara tillbaka på 2021 års nivå. Ska sedan Byggmax infria ambitionen att omsätta 10 miljarder år 2025 så måste tillväxten under 2024 och 2025 växla upp och nästan ligga på 15 procent.

Om tillväxtambitionerna är offensiva så är marginalmålet desto blygsammare i ljuset av vad Byggmax har presterat de senaste två åren. Målet för ebita-marginalen ligger på 7-8 procent medan utfallen under 2020 och 2021 var 10,4 respektive 11,7 procent.

Det krävs en ordentlig avkylning av efterfrågan eller ett scenario där Byggmax inte alls lyckas med att kompensera sig för högre råmaterialkostnader om marginalen ska falla ned under målet. Byggmax har historiskt sett lyckats bra med att höja priserna vid behov och ändå ligga lågt i förhållande till konkurrenterna och så tror vi att det blir även i denna höjningscykel.

Att prisläget generellt skruvas upp kan dessutom gynna Byggmax till viss del då konsumenterna blir mer prismedvetna och letar lågpris. Nyckeln är att priserna inte blir så höga att konsumenterna, som nu pressas från flera håll, helt avstår från sina bygg- och renoveringsprojekt.  

Vårt huvudscenario är att marginalen tydligt faller tillbaka, men inte ända ned till målområdet, och vi misstänker att Byggmax allt mer betraktar målet som ett golv som man gärna skjuter över i väntan på att bilden klarnar kring hur omvärlden kommer att se ut post-covid. En rörelsemarginal på 9 procent både i år och nästa år är vår prognosansats.

  2020A 2021A 2022E 2022E
Omsättning, Mkr 6801 7645 7186 7617
Rörelsemarginal, ebita % 10,4 11,7 9,0 9,0
Vinst/aktie, sek 8,0 10,2 7,4 8,0
Utdelning/aktie, sek 2,75 4,00 4,00 4,00
Källa: Placera        

 

Värderingsmässigt är Byggmax vrålbilligt om man tittar på det senaste årets vinst per aktie, med ett p/e-tal under 7. Men även på våra bedömningar för 2022 och 2023 är aktien billig med p/e-tal på 9,3 respektive 8,6.

Håller man den aviserade utdelningen på 4 kronor per aktie oförändrad de kommande åren så talar också direktavkastningen på knappt 6 procent för att aktien nu är attraktivt värderad.

Ett stort argument mot att köpa aktien just nu är att en fallande helårsvinst är en dålig motor för kursuppgång. Å andra sidan är det ett argument som man redan kan utläsa i kursutvecklingen hittills i år med en nedgång på 22 procent.

Aktiemarknaden är med rätta osäker på hur tung baksmällan blir efter pandemin men vi tror att Byggmax står starkare än vad många pessimister vill göra gällande. I takt med att vinstfallet bottnar under året kommer blickarna successivt att vändas mot 2023 och vidare mot 10-miljardersmålet och då är troligen botten nådd även för aktien.

På dryga 90 kronor vid årsskiftet var Byggmax inget fynd. Runt nuvarande 70 kronor är en hel del osäkerhet inprisat och då har vi inga problem med att plocka upp aktien om tidshorisonten är lång. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 69,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -