Så kan du investera i halvledare

Fondkommentar Kärnan i dagens tekniska utveckling är halvledare. De finns i tusentals produkter som bilar, datorer, mobiltelefoner, hushållsapparater, och medicinsk utrustning. Placera tipsar om en börshandlad fond med fokus på den globala halvledarindustrin.

Halvledarindustrin såg dagens ljus efter andra världskriget. Först i slutet på 1950-talet tog utvecklingen fart när de integrerade kretsarna såg dagens ljus. Kretsar som var både små och lätta. Sedan dess har utvecklingen varit enorm, och nya användningsområden har ständigt kommit till. Idag hittar vi halvledare i de flesta apparater och de påverkar dagligen vår vardag. Och framtiden kräver allt fler halvledare.

Halvledarnas utveckling är viktig och en förutsättning för att utveckla nya smartare och effektivare produkter inom de flesta industrier och inte bara inom tekniksektorn.

I och med nästa generations mobilsystem 5G, har produkter möjlighet att vara uppkopplade och kommunicera betydligt snabbare med varandra i realtid. Det skapar förutsättningar för självkörande bilar, snabbare och effektivare diagnoser inom sjukvården samt uppkopplade robotar inom industrin.

Halvledarindustrin har höga barriärer som skyddar industrins marginaler. Att bygga nya fabriker kostar enorma summor, och de mest avancerade halvledarmaskinerna kostar närmare en miljard kronor.

Det finns en uppsjö av patent som skyddar industrin och vi hittar fortfarande pionjärer som Texas Instrument och Intel bland de ledande aktörerna. De flesta aktörer inom halvledarindustrin hittar vi i USA och Asien. Men det finns några lysande undantag. Holländska ASML sticker ut som tillverkare av världens mest avancerade maskin för tillverkning av halvledare. Cambridge-baserade ARM som ligger bakom tekniken för halvledare i små enheter som mobiltelefoner.

Halvledarindustrins värdekedja är komplex. Det finns många olika typer av halvledare, företag som endast producerar halvledare på uppdrag och företag som designar och utvecklar halvledare till olika typer av industrier.

Vill du inte leta bolag själv så finns det börshandlade fonder med inriktning mot värdekedjan inom halvledarindustrin.

Den börshandlade fonden Vaneck Semiconductor UCITS ETF USD A, med börskoden VVSM, investerar i de mest likvida bolagen som har minst hälften av intäkterna från halvledarindustrin.

Vaneck Semiconductor UCITS ETF USD A följer MVIS US Listed Semiconductor 10 % Capped ESG Index.

MVIS US Listed Semiconductor 10 % Capped ESG Index omfattar bolag noterade på USA-börserna. Det innebär att bolag som inte är amerikanska men noterade på USA-börserna kan inkluderas i indexet.

Man identifierar bolagen vart de är i värdekedjan och att minst 50 procent av intäkterna inom värdekedjan för halvledare omfattande design, produktion och halvledarrelaterad utrustning.

Två faktorer som är viktiga i urvalsprocessen är aktiens likviditet och marknadsvärde. Indexet tar också hänsyn till ESG. exkluderar bolag som har intäkter från kontroversiella vapen, och företag som får mer än 5 procent av sina intäkter från sektorer inom termiskt kol, fossila bränslen, oljesand, kärnkraft, civila skjutvapen, militär utrustning och tobak.

De 50 största företagen rankade efter börsvärde tas ut. Efter det skapas två separata rangordningar baserat på det handelsbara antal aktier som skapar ett handelsbart marknadsvärde för bolaget. Och den andra rankingen omfattar tre månaders genomsnittlig daglig handelsvolym i respektive aktie.

De två separata rankingarna summeras och de högst rankade 25 företagen väljs ut till indexet.

Indexet ombalanseras två gånger per år och det sker sista mars och september. En maxbegränsning tillämpas för att säkerställa diversifiering och inget bolag får väga mer än 10 procent av indexet.

De tio största innehaven
Bolag Vikt i %
Nvidia 10,0
ASML Holding 10,0
Taiwan Semiconductors Manufacturing 9,8
Intel 8,4
Advanced Micro Devices 8,0
Broadcomm 7,6
Qualcomm 7,4
Texas Instrument 7,0
Applied Materials 4,6
Micron Technology 3,6
Källa: VanEck 76,4

 

De tio största innehaven utgör precis som det underliggande indexet 76 procent av fondens värde. Vilket är en hög koncentration av några få bolag.

För närvarande hittar vi två bolag som når upp till maxtaket med en vikt på 10 procent. Det är Nvidia som tillsammans med ASML väger 10 procent vardera.

De följs av världens största kontraktstillverkar av halvledare, Taiwan Semiconductors, med en vikt på knappt 10 procent.

Fonden har en tydlig lutning åt stora tillväxtbolag. Mer än 95 procent av fonden består av storbolag, resterande är medelstora bolag.

USA-bolag utgör största delen i fonden och i index med knappt 77 procent. Näst största vikt har Nederländerna på 12 procent följt av taiwanesiska bolag med 10 procent. Fonden har inga svenska innehav.

Fonden startade i december 2020 och har kort avkastningshistorik. Fonden förvaltar idag runt 1 miljard kronor.

VanEck Semiconductor UCITS ETF USD A  
Avkastning % 1 år 31,2
Avkastning % i år -3,5
Risk % 3 år N/A
Avgift % år 0,4
Index MVIS US Listed Semiconductors 10 % Capped ESG Index
Börs- och handelskod: VVSM
ISIN-kod: IE00BMC38736
Förvaltare/utfärdare: VanEck
Källa: Morningstar 28 mars -22  

 

Förvaltningsavgiften för Vaneck Semiconductor UCITS ETF USD A är 0,4 procent. Det tillkommer kurtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av New York-baserade fondförvaltaren Vaneck.

Tematiska investeringar lägger inte stor vikt på dagens vinster och värdering, utan tenderar att vara mycket framåtblickande och kräver en långsiktig investeringshorisont hos investerare. 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -