Aktierna där handeln har dragit iväg

Börs Vilka aktier har lockat till sig ett ökande intresse och har stigande tryck i sin handel? Placera går igenom bolagen vars aktier handlas ovanligt frejdigt på börsen.

Evolution, Ericsson, Volvo, H&M, Nordea och de andra storbankerna. Det är aktier som brukar hamna i den absoluta toppen dag efter dag mätt efter deras totala omsättning på Stockholmsbörsen. Men det är också stora bolag med höga börsvärden och omsättningssiffran säger inte alltid så mycket om trenden i intresset för aktien.

Vill man se förändringen i aktieintresset är det mer relevant att titta på hur omsättningen ser ut nu och jämföra det med en historisk tidsperiod i samma aktie. Gör man den övningen är det helt andra aktier som toppar listan.

Handelsstatistik över bolagen på ordinarie Stockholmsbörsen från Holdings visar att den kortsiktiga likviditetstrenden placerar GHP Specialty Care i topp med 164 procent. Trendsiffran är här definierad som den genomsnittliga dagsomsättningen under senaste månaden dividerat med snittomsättningen de senaste tre månaderna.

Att GHP hamnar högt är inte så förvånande då Capio la ett bud på bolaget den 7 mars, vilket fick omsättningen i aktien att skena iväg och flerfaldigas samma dag. Mer fundamentala faktorer kan förklara tvåan på listan, försvarskoncernen Saab, vars aktiekurs och aktieomsättning har dragit iväg rejält i spåren av Ukrainakriget och den upprustningsiver som många länder nu ger uttryck för.

Påtagligt många bolag med råvarukoppling har också blivit heta på börsen de senaste veckorna i takt med de höga olje- och metallpriserna. På listan nedan finns de 25 bolagen som toppar den kortsiktiga likviditetstrenden. Observera att i några fall, som Holmen, Ratos, NCC och Nent, så är det A-aktien som avses och det är det aktieslag som har klenast handel hos bolagen vilket gör informationsvärdet mindre.

Bolag Aktie Kort Trend (1mån/3mån)
GHP Specialty Care GHP 164%
Saab SAAB B 129%
ProfilGruppen PROF B 124%
Eniro Group ENRO PREF B 100%
Ratos RATO A 97%
NP3 Fastigheter NP3 91%
MilDef Group MILDEF 84%
EnQuest ENQ 83%
Viking Supply Ships VSSAB B 82%
Lundin Gold LUG 81%
Addnode Group ANOD B 80%
Veoneer VNE SDB 79%
Maha Energy MAHA A 79%
Africa Oil AOI 76%
Cary Group CARY 67%
International Petroleum IPCO 65%
NENT Group NENT A 64%
Tethys Oil TETY 58%
Holmen HOLM A 57%
INVISIO IVSO 57%
NCC NCC A 57%
Sensys Gatso Group SENS 56%
Tietoevry TIETOS 50%
Lundin Energy LUNE 49%
Rizzo Group RIZZO B 48%
Källa: Holdings     

 

Dyker vi istället ner i en mer långsiktig utveckling av handelsvolymerna så blir utseendet på topplistan annorlunda. Med dagsomsättningen de senaste sex månaderna dividerat med de senaste tre åren som utgångspunkt är det en uppsättning små bolag som blivit stora börsvinnare som träder fram.

Fiberbolaget Hexatronic, kontraktstillverkaren Hanza Holding och mönsterkortsleverantören NCAB Group tar pallplatserna och det är alla aktier som trots ett bakslag i år har lyft med flera hundra procent de senaste åren.

Bufab och Note längre ned i listan kan också läggas till bolagen med en nischad tillverkningsorienterad verksamhet som har gått från relativ anonymitet till att bli gullegrisar på börsen. Mindre förvånande är att SBB dyker upp på listan då antalet ägare och medieintresset ökat kraftigt de senaste åren.

Bolag Aktie Lång Trend (6mån/3år)
Hexatronic Group HTRO 341%
HANZA Holding HANZA 313%
NCAB Group NCAB 307%
Transtema Group TRANS 306%
Viking Supply Ships VSSAB B 289%
BE Group BEGR 279%
NP3 Fastigheter NP3 267%
Net Insight NETI B 266%
Corem Property Group CORE A 215%
Josemaria Resources JOSE 215%
Bufab BUFAB 201%
OEM International OEM B 196%
Karolinska Development KDEV 189%
Volati VOLO 188%
Ferronordic FNM 185%
AddLife ALIF B 185%
Poolia POOL B 181%
Note NOTE 180%
Svedbergs SVED B 174%
B3 Consulting Group B3 169%
Strax STRAX 163%
Mangold MANG 160%
Sagax SAGA B 159%
Investor INVE A 152%
Samhällsb.bolaget SBB B 152%
Källa: Holdings    

 

Vad gäller den stora börsbilden och hela Stockholmsbörsens likviditet, mätt som det breda indexet OMXSPI, så är trenden på svagt uppåtgående i år. Den dagliga omsättningen i år brukar oftast ligga någonstans mellan 22 och 30 miljarder kronor, med enstaka utbrytardagar uppemot 40 miljarder. Exempelvis skedde det den 24 februari när Ryssland invaderade Ukraina och den 7 mars när börsen gjorde en tillfällig djupdykning.

De stora slagen under enskilda dagar kan göra det svårt urskilja längre trender. Fokuserar vi istället på det glidande medelvärdet för de senaste 20 handelsdagarna, det vill säga ett månadsgenomsnitt, så blir det tydligare att de 28-30 miljarder (blå kurva och höger skala i grafiken nedan) som snittet just nu ligger kring är högre än vad det var under hela 2021.  

Men upp till coronatoppen från våren 2020, då månadssnittet närmade sig 36 miljarder och enskilda dagar nosade på 50 miljarder, är det fortfarande en bit kvar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -